Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cel mai folosit ingredient din bucatarie, de ajutor in diverse afectiuni

Actualizat la data de: 04 August 2017

Generalitati

Sus
Cel mai folosit ingredient din bucatarie, de ajutor in diverse afectiuni

Patrunjelul este una dintre cele mai populare plante in bucatariile din toata lumea.

Este atat un aliment, cat si un medicament natural recunoscut pentru proprietatile sale. Planta se foloseste cu totul atat in preparate, cat si in scop fitoterapeutic.

In literatura de specialitate este cunoscut sub denumirea de Petroselinum crispum si exista dovezi ca a fost folosit inca din antichitate, in special datorita aromei sale deosebite, dar si datorita efectelor sale benefice pentru sanatate.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Ce contine patrunjelul
  3. Beneficiile patrunjelului
  4. Cum se consuma patrunjelul
  5. Citeste pe aceeasi tema

Ce contine patrunjelul

Sus

Putina lume stie faptul ca patrunjelul este mai bogat in vitamina C decat este lamaia sau portocala. Pe langa vitamina C, patrunjelul mai contine si vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, K si E.

Patrunjelul contine si proteine, minerale (potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, sodiu), glucide, lipide, flavonoizi si ulei volatil.

Are un nivel ridicat de betacaroten, dar si de acid folic, clorofila si calciu.

Beneficiile patrunjelului

Sus

Patrunjelul este cel mai folosit zarzavat in bucataria traditionala romaneasca. Inca de acum cateva mii de ani i-au fost descoperite si proprietatiile adjuvante in vindecarea anumitor afectiuni.

Clorofila. Ajuta la alcalinizarea corpului, la purificarea sangelui si la formarea de noi globule rosii. Totodata, acesta are capacitatea de a inhiba raspandirea bacteriilor, ciupercilor si a altor microorganisme, planta avand proprietati antifungice si antibacteriene.

Acidul folic. Este deosebit de important pentru mamele insarcinate, intrucat contribuie la dezvoltarea fatului. Acidul folic reduce nivelurile de homocisteina, un mediator inflamator corelat cu bolile cardiovasculare si cu degenerarea creierului.

Fluorul. Contribuie la sanatatea smaltului dintilor. In combinatie cu calciul, creeaza o suprafata solida de protectie la nivelul dintilor si oaselor, protejeaza organismul de infectii, germeni si virusuri.

Vitamina B12. Asigura formarea celulelor rosii din sange si dezvoltarea normala a celulelor. De asemenea, un aport ridicat de vitamina B12 sporeste fertilitatea si sansa instalarii unei sarcini.

Vitamina C. 100 de grame de patrunjel contin 166 mg vitamina C, de trei ori mai mult decat portocalele si aproape dublul dozei zilnice recomandate.

Patrunjelul are efect antirahitic, antiscorbutic, vermifug, diuretic, neutralizeaza efectele intoxicatiei cu tutun si alcool si contine uleiuri volatile cu efect antitumoral.

Studiile au aratat ca patrunjelul combate virusii care ataca ficatul, fiind de ajutor bolnavilor de hepatita, indiferent de tipul acesteia.

Patrunjelul este si un bun diuretic, ajutand totodata la mentinerea sub control a tensiunii arteriale.

Cum se consuma patrunjelul

Sus

Avantajul acestei plante este ca poate fi consumata intr-o multime de moduri. Se poate manca cruda, in salate. De asemenea, radacina de patrunjel se foloseste in mancaruri, drept condiment.

Planta, cu tot cu frunze si cu radacina, poate fi stoarsa si consumat sucul de patrunjel. Vinul de patrunjel este un adjuvant in tratarea problemelor digestive si de apetit, dar si contra insuficientei cardiace.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate