Cel mai folosit ingredient din bucatarie, de ajutor in diverse afectiuni
Generalitati
SusPatrunjelul este una dintre cele mai populare plante in bucatariile din toata lumea.
Este atat un aliment, cat si un medicament natural recunoscut pentru proprietatile sale. Planta se foloseste cu totul atat in preparate, cat si in scop fitoterapeutic.
In literatura de specialitate este cunoscut sub denumirea de Petroselinum crispum si exista dovezi ca a fost folosit inca din antichitate, in special datorita aromei sale deosebite, dar si datorita efectelor sale benefice pentru sanatate.
Cuprins articol
Ce contine patrunjelul
SusPutina lume stie faptul ca patrunjelul este mai bogat in vitamina C decat este lamaia sau portocala. Pe langa vitamina C, patrunjelul mai contine si vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, K si E.
Patrunjelul contine si proteine, minerale (potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, sodiu), glucide, lipide, flavonoizi si ulei volatil.
Are un nivel ridicat de betacaroten, dar si de acid folic, clorofila si calciu.
Beneficiile patrunjelului
SusPatrunjelul este cel mai folosit zarzavat in bucataria traditionala romaneasca. Inca de acum cateva mii de ani i-au fost descoperite si proprietatiile adjuvante in vindecarea anumitor afectiuni.
Clorofila. Ajuta la alcalinizarea corpului, la purificarea sangelui si la formarea de noi globule rosii. Totodata, acesta are capacitatea de a inhiba raspandirea bacteriilor, ciupercilor si a altor microorganisme, planta avand proprietati antifungice si antibacteriene.
Acidul folic. Este deosebit de important pentru mamele insarcinate, intrucat contribuie la dezvoltarea fatului. Acidul folic reduce nivelurile de homocisteina, un mediator inflamator corelat cu bolile cardiovasculare si cu degenerarea creierului.
Fluorul. Contribuie la sanatatea smaltului dintilor. In combinatie cu calciul, creeaza o suprafata solida de protectie la nivelul dintilor si oaselor, protejeaza organismul de infectii, germeni si virusuri.
Vitamina B12. Asigura formarea celulelor rosii din sange si dezvoltarea normala a celulelor. De asemenea, un aport ridicat de vitamina B12 sporeste fertilitatea si sansa instalarii unei sarcini.
Vitamina C. 100 de grame de patrunjel contin 166 mg vitamina C, de trei ori mai mult decat portocalele si aproape dublul dozei zilnice recomandate.
Patrunjelul are efect antirahitic, antiscorbutic, vermifug, diuretic, neutralizeaza efectele intoxicatiei cu tutun si alcool si contine uleiuri volatile cu efect antitumoral.
Studiile au aratat ca patrunjelul combate virusii care ataca ficatul, fiind de ajutor bolnavilor de hepatita, indiferent de tipul acesteia.
Patrunjelul este si un bun diuretic, ajutand totodata la mentinerea sub control a tensiunii arteriale.
Cum se consuma patrunjelul
SusAvantajul acestei plante este ca poate fi consumata intr-o multime de moduri. Se poate manca cruda, in salate. De asemenea, radacina de patrunjel se foloseste in mancaruri, drept condiment.
Planta, cu tot cu frunze si cu radacina, poate fi stoarsa si consumat sucul de patrunjel. Vinul de patrunjel este un adjuvant in tratarea problemelor digestive si de apetit, dar si contra insuficientei cardiace.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Cele mai sanatoase 25 de alimente pentru inima
- Cum sa mancati mai multe legume verzi
- Metode de a reduce cantitatea de sare din alimentatie
- Alergia la proteinele din ou
- Ingrediente secrete pentru o piele frumoasa
- 7 preparate culinare care sunt mai sanatoase gatite in casa
- Ce trebuie sa stiti despre toxinele din cafea
- Remodelarea cutanata cu ajutorul laserului
- Remedii surprinzatoare pentru diverse probleme de sanatate