Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

CE cere Romaniei si altor 24 de state membre informatii privind poluarea aerului cu particule PM10

Publicat la data de: 10 Iulie 2008

Comisia Europeana a solicitat marti Guvernului Romaniei si altor 24 de state membre informatii cu privire la masurile luate pentru a indeplini standardele UE de limitare a poluarii aerului cu particule PM10 emise de industria grea si de traficul urban, un pas preliminar procedurii de infringement.

Solicitarea Comisiei Europene a fost trimisa tuturor statelor membre - cu exceptia Irlandei si Luxemburgului - dupa ce acestea au raportat depasiri ale nivelurilor maxime admise de particule PM10. Aceste particule emise de industria grea si traficul urban pot cauza afectiuni astmatice, cardiovasculare, cancer pulmonar si moarte prematura.

"Poluarea aerului are un impact grav asupra sanatatii, iar respectarea standardelor trebuie sa fie prioritatea noastra absoluta", a spus comisarul european pentru mediu Stavros Dimas.

La 11 iunie 2008 a intrat in vigoare directiva privind imbunatatirea calitatii mediului inconjurator si sanatatii publice pana in 2020, permitand insa si perioade de tranzitie pana cel tarziu la 10 iunie 2011 in cazul particulelor PM10. Exista doua valori limita pentru particulele PM10 - o concentratie de 50 micrograme masurata timp de 24 de ore, ce nu poate fi depasita mai mult de 35 de zile pe an si o concentratie de 40 de micrograme masurata timp de un an. Se estimeaza ca, in prezent, 40% dintre zonele UE unde calitatea aerului este monitorizata nu respecta standardele PM10.

In Bucuresti, nivelul mediu anual de PM10 este de 56,9 micrograme.

Perioadele de tranzitie pot fi acordate doar zonelor care sunt afectate de factori externi asupra carora statele membre nu au control direct - cum ar fi poluari transfrontaliere sau conditii climatice adverse. in afara acestor zone, calitatea aerului trebuie sa fie la standardele UE. Actul normativ european le cere statelor membre sa monitorizeze nivelul de poluare cu particule in zonele urbane cu peste 250.000 de locuitori, dar si in zonele rurale, unde trebuie instalat un "centru de masurare" la fiecare 100.000 de kilometri patrati.

Cele 25 de tari UE au timp pana la 31 octombrie sa raspunda solicitarii CE, altminteri executivul european avand posibilitatea de a incepe procedurile de incalcare a Tratatului (infringement), la finalul carora statul membru poate fi trimis la Curtea Europeana de Justitie.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate