Cand este constipatia considerata o urgenta?
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Ce este constipatia
SusConstipatia usoara este comuna. Constipatia severa pe de alta parte, sau constipatia insotita de anumite semnale de avertizare - cum ar fi prezenta sangelui in scaun, sau dureri abdominale intense - poate constitui o urgenta medicala.
Sangerarile intestinale, apendicita, o hernie strangulata, si blocajul intestinal sunt cateva exemple de astfel de urgente medicale, iar constipatia este un simptom al fiecareia dintre ele. Oricine banuieste ca cineva cunoscut are nevoie de ajutor medical urgent ar trebui sa contacteze serviciul de urgenta imediat. Afla momentul in care constipatia este o urgenta, inclusiv semne de alarma si cauzele acestora.
Cuprins articol
Semne de alarma si semnificatia lor
SusConstipatia usoara este comuna si aceste episoade de contipatie nu constituie de obicei o cauza de ingrijorare. Schimbarea medicatiei si a stilului de viata pot ajuta la ameliorarea constipatiei usoare. Simptomele constipatiei usoare sunt: trei sau mai putine scaune pe saptamana, scaun uscat, de consistenta tare, eliminare dificila sau dureroasa a scaunului, senzatia ca scaunul nu a fost eliminat complet.
Simptomele constipatiei care pot constitui semnale de alarma
Sus1. Scaun inchis la culoare sau cu sange
- Sangerarile gastrice sau intestinale pot duce la aparitia unui scaun inchis la culoare. Sangele inchis la culoare sugereaza ca sangerarea s-a produs in portiunea superioara a tractului digestiv. Sangele a avut timp sa circule prin sistemul digestiv al persoanei si sa piarda oxigen, dand culoarea inchisa. Scaunele cu sange rosu pot indica o sangerare in portiunea inferioara a tractului digestiv.
- Sangerarea poate aparea din diferite cauze, inclusiv inflamatia intestinala, o ruptura sau leziune intestinala, un ulcer hemoragic, sau o tumora, ceea ce ar putea indica cancer al tractului digestiv.
- Factorii inofensivi ce produc scaunul inchis la culoare pot fi coacazele, lemnul dulce, sau tablete cu fier. Cu toate acestea, daca o persoana are sangerari la nivelul rectului, sau observa sange in scaune, aceasta ar trebui sa vorbeasca cu un medic imediat.
- Persoanele cu constipatie cronica ar putea sa dezvolte hemoroizi. Acestia pot cauza mici cantitati de sange sa apara in scaun.
- Sangerarile hemoroidale minore nu sunt o cauza de ingrijorare, dar o cantitate mare de sange constituie o urgenta deoarece ar putea sa indice o zona lezata a tractului intestinal care necesita atentie medicala prompta.
2. Durere abdominala severa
Durerea abdominala severa si constipatia pot aparea in urma unor probleme de sanatate urgente care ar putea avea nevoie de interventie chirurgicata. Cateva exemple sunt:
Apendicita. Aceasta consta in inflamarea apendicelui care, uneori, se poate infecta. Simptomele includ constipatie, lipsa apetitului, febra, si durere abdominala severa de obicei in partea dreapta a abdomenului.
Diverticulita consta in aparitia unor mici “pungi” la nivelul intestinelor care se infecteaza sau inflameaza. Cateva simptome ale diverticulitei sunt greata, varsaturile, febra, si durere intensa in portiunea inferioara a abdomenului.
Hernie strangulata. Hernia poate deveni constransa sau blocata. Daca acest lucru se intampla, zona poate fi dureroasa sau de consistenta ferma. Oamenii nu ar trebui sa ignore durerea abdominala severa, mai ales cand insoteste constipatia. Cautati imediat tratament medical cand aceste simptome apar impreuna.
3. Varsatura fecaloida sau cu bila
Varsatura fecaloida sau cu bila poate indica o obstructie intestinala. Voma poate mirosi precum un scaun, si poate fi de culoare maro inchis sau maro-mov. Daca o persoana vomita cu bila, voma poate fi galben-verzuie. Varsatura fecaloida este o urgenta medicala care necesita evacuarea continutului gastric. Daca este posibil, medicul va introduce un tub prin cavitatea nazala - un tub nazogastric - si il va folosi sa evacueze stomacul. Aceasta procedura va elimina de asemenea excesul de aer care cauzeaza discomfortul.
4. Obstructia intestinala
Constipatia de lunga durata se poate transforma in obstructia intestinala, ceea ce inseamna prezenta unui scaun de consistenta tare, si uscat blocat la nivelul rectului care impiedica un alt scaun sa treaca. O persoana cu obstructie intestinala poate simti nevoia sa elimine scaunul fara a reusi. Obstructia intestinala poate da durere si varsatura.
Cei care sufera de acest lucru ar putea avea nevoie de tratament de urgenta sau o vizita la spital.
Unele persoane au un risc mai mare de a face obstructie intestinala. Anumite medicamente pot incetini tranzitul intestinal, ceea ce duce la constipatie severa si obstructie.
Deshidratarea si administrarea cronica de laxative pot de asemenea sa creasca aceste riscuri. Pentru a trata obstructa intestinala, un cadru medical ar putea fi nevoit sa faca o dezobstructie. Acest lucru inseamna ca scaunul blocat va fi indepartat, ceea ce va rezulta in reluarea tranzitului intestinal normal.
5. Scaune rare
Medicii, de obicei definesc constipatia ca fiind situatia in care o persoana are trei scaune, sau mai putine, intr-o saptamana. Un numar mai scazut de scaune pe saptamana poate fi un semnal de alarma pentru o cauza mai severa. Daca cineva mananca regulat, dar nu are scaun, acest lucru se poate intampla din cauza retentiei de scaun. Uneori, scaunul este retinut din cauza unor probleme intestinale, cum ar fi cicatrici sau tumori care ocupa o parte - sau in totalitate - lumenul intestinal si impiedica scaunul sa treaca.
Obstructia poate afecta orice zona a intestinului, si constituie o urgenta medicala. Un scaun retinut poate cauza ruptura intestinului care are potential fatal.
Ce putem face
SusOrice persoana care observa schimbari ale scaunului si alte simptome de alarma - cum ar fi durerile abdominale severe sau sangerarile - ar trebui sa apeleze la un medic. Daca o persoana are constipatie cronica dar nu crede ca aceasta constituie o urgenta, aceasta ar trebui sa vorbeasca cu medicul de familie despre cele mai bune optiuni de tratament. Doctorul poate recomanda laxative.
O serie de schimbari ale stilului de viata pot sa previna simptomele constipatiei cronice si sa o impiedice sa se inrautateasca. Cateva schimbari pe care le poti face sunt: beti mai multa apa zilnic, consumati alimente bogate in fibre precum fructele, legumele, si cerealele, faceti sport regulat, renuntati la fumat.
Concluzie
SusConstipatia poate fi o urgenta medicala. Oamenii ar trebui sa caute ajutor medical daca sunt ingrijorati in legatura cu tranzitul lor intestinal. Daca o persoana sufera de constipatie cronica, un consult general la medicul de familie o poate asigura ca primeste tratamentul protrivit si ca este prevenita o inrautatire a afectiunii.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Gastroenterologie
- Dr. Narcisa Maria Zamfirescu - Institutul clinic Fundeni
- Prof. dr. Radu Mihai Voiosu - Spitalul clinic COLENTINA
- Asist. univ. dr. Constantinescu Gabriel - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Teodor Badescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Dana Gabriela Moraru -
Articole recomandate
- Anticoagulante in fibrilatia atriala. Cand este indicat sa le iei?
- Cand este recomandat sa porti aparat dentar
- Somnul nou-nascutului: cand este cazul sa te ingrijorezi?
- Cand este necesara operatia de indepartare a implantului mamar?
- Tiroidectomia, ce presupune si cand este necesara
- Cand este necesar consultul ginecologic?
- Durerile abdominale si constipatia: care sunt cauzele si cand este indicata ...
- Alimente care determina constipatia
- Constipatia la copil