Bolile inflamatorii - ce sunt si ce factori le provoaca
Generalitati
SusPana acum, se cunosc peste 100 de boli inflamatorii care pot afecta tesuturile din organism, fiecare in felul ei.
Inflamatia nu este altceva decat o reactie a corpului fata de un agent patogen declansator.
Cuprins articol
- Generalitati
- Lista scurta cu boli inflamatorii
- Bolile inflamatorii si stresul oxidativ
- Inflamatiile cronice si sistemul digestiv
- Bolile inflamatorii si alimentatia
- Boala inflamatorie si BTS
- Bolile inflamatorii si menopauza
- Bolile inflamatorii si factorii de mediu
- Markeri ai bolilor inflamatorii
- Citeste pe aceeasi tema
Lista scurta cu boli inflamatorii
SusChiar daca lista de boli inflamatorii este lunga, anumite afectiuni sunt mai des intalnite. Este vorba despre:
- Alzheimer
- Parkinson
- spondilita anchilozanta
- artrita (osteoartrita, artrita reumatoida, artrita psoriazica)
- astmul
- bolile cardiace si cardiovasculare (ateroscleroza, endocardita, miocardita)
- bolile inflamatorii ale intestinului (boala Chron, rectocolita ulcero hemoragica)
- boala inflamatorie pelvina
- colita
- diverticulita
- fibromialgia
- lupusul eritematos sistemic
Bolile inflamatorii si stresul oxidativ
SusInflamatia este rezultatul unui stres oxidativ care agreseaza celulele si le impiedica sa functioneze in mod normal. In general, stresul oxidativ sta la baza multor afectiuni, nu doar la baza bolilor inflamatorii, tocmai de aceea in ultimii ani a inceput sa se vorbeasca din ce in ce mai des despre antioxidanti, adica substante care creeaza o bariera de protectie impotriva stresului oxidativ.
Acesta din urma poate avea efecte atat de complexe, incat uneori este greu de stabilit un circuit al cauzelor bolilor. De exemplu, incidenta de ateroscleroza, infarct miocardic si accident vascular cerebral este crescuta la persoanele care sufera de artrita reumatoida, afectiune cauzata de stresul oxidativ.
Inflamatiile cronice si sistemul digestiv
SusSurprinzator sau nu, sistemul digestiv functioneaza ca un nod central in relatiile lui cu restul organismului. Daca ceva nu functioneaza corect in sistemul digestiv, efectele nu se vor vedea doar acolo, ci si in alte zone ale organismului. Este ca un joc de domino. Doua treimi din sistemul imunitar al organismului sunt sustinute de felul in care functioneaza tractul gastrointestinal si, cu toate acestea, sistemul digestiv este adesea ultimul loc unde se cauta cauza bolilor inflamatorii.
Tulburarile gastrointestinale, diareea, constipatia, balonarea, flatulentele, durerile abdominale, arsurile la stomac si refluxul gastroesofagian sunt unele dintre primele semne ale inflamarii tractului digestiv.
Nu este de mirare ca sistemul digestiv controleaza o buna parte din rezistenta organismului, de vreme ce functia lui este sa elimine virusurile, bacteriile, toxinele si alte substante nocive, inainte ca acestea sa afecteze intreg organismul. Bolile inflamatorii ale intestinului (boala Chron, rectocolita ulcero hemoragica) apar in momentul in care sistemul digestiv clacheaza sub povara factorilor care il agreseaza, obiceiuri zilnice proaste, alimentatie, sedentarism etc.
Bolile inflamatorii si alimentatia
SusAlimentele sunt principalii vinovati pentru aparitia inflamatiilor, insa nu toate produsele au efecte negative. Aditivii alimentari, produsele de tip fast-food, carnea rosie, zaharul alb, faina alba, pastele albe, orezul alb si multe alte alimente care trec printr-un proces de rafinare ajung la un moment dat sa provoace dezvoltarea bolilor inflamatorii in zonele vulnerabile ale organismului.
Multe dintre uleiurile vegetale polinesaturate, cum ar fi uleiul de floarea soarelui, uleiul de arahide, uleiul de porumb si uleiul de soia, contin o cantitate ridicata de acid linoleic, un acid gras esential omega-6, pe care organismul il transforma in acid arahidonic, care favorizeaza aparitia inflamatiilor.
Prin comparatie, acizii grasi esentiali omega-3 sunt cunoscuti pentru efectele lor antiinflamatorii. Stramosii nostri aveau o alimentatie cu omega-6 si omega-3 in raport de 11. In prezent, proportia de acizi grasi esentiali in alimentatia majoritatii populatiei este cuprinsa intre 101 si 251.
Pentru cele mai multe persoane, alimentatia bogata in carbohidrati si saraca in proteine este cea care cauzeza dezvoltarea bolilor inflamatorii.
Zaharul rafinat si alte alimente cu valori glicemice ridicate cresc rapid nivelul insulinei si pun sistemul imunitar in alerta, adica il fac sa devina vulnerabil in fata factorilor de risc.
Boala inflamatorie si BTS
SusBolile cu transmitere sexuala pot fi si ele blamate pentru aparitia bolilor inflamatorii. De exemplu, BTS pot provoca inflamatia sau infectia organelor reproducatoare superioare la femei, adica boala inflamatorie pelvina. Vaginita bacteriana este si ea o cauza care poate genera boala inflamatorie pelvina.
Bolile inflamatorii si menopauza
SusLa femei, inaintarea in varsta favorizeaza aparitia bolilor inflamatorii. In jurul perioadei de instalare a menopauzei, riscul de osteoporoza este mai ridicat, din cauza schimbarilor care se produc la nivel hormonal. Estrogenul, progesteronul si testosteronul au niveluri schimbatoare, ceea ce poate duce la aparitia inflamatiilor si la afectarea sistemului osos.
Bolile inflamatorii si factorii de mediu
SusMediul inconjurator are si el un rol uneori negativ asupra organismului si poate duce la dezvoltarea bolilor inflamatorii. Este suficient ca o persoana sa intre intr-un spatiu cu aer inchis si sa miroasa o substanta chimica, ca durerea de cap se si instaleaza. Practic, durerea de cap nu este altceva decat o inflamatie, ce-i drept una temporara.
Poluarea, materialele sintetice, adezivii, plasticul, odorizantele de camera, produsele pentru curatat casa, pesticidele, toate acestea raspandesc substante de care lumea se loveste in fiecare zi. Putin cate putin, ele incep sa agreseze organismul si sa produca acel stres oxidativ atat de nociv pentru fiecare persoana in parte.
Markeri ai bolilor inflamatorii
Sus- nivel scazut de glutation (peptida care contine aminoacizi si joaca un rol important in reactia de oxidoreducere)
- nivel scazut de vitamina D si substante antioxidante
- nivel crescut de glutation oxidat
- nivel mare de malondialdehida (un marker al stresului oxidativ, care se formeaza atunci cand grasimile sunt oxidate)
- cresterea peroxidarii lipidice
- nivel ridicat de homocisteina
- nivel ridicat de fructozamina
- izoprostani (markeri ai stresului oxidativ care se formeaza atunci cand grasimile sunt oxidate)
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Bolile autoimune
- Factori de risc in dezvoltarea cancerului
- Sangele si bolile de sange
- Bolile gingiilor (gingivita si paradontopatia)
- Simptome ale bolilor respiratorii
- Legatura dintre factorul de necroza tumorala si alte afectiuni medicale
- Inflamatiile si nodulii din zona testiculelor
- Bolile de colagen vasculare
- Bolile inflamatorii intestinale si sexul
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata
- Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului?
- De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood