Bolile determinate de mediu
Generalitati
SusPotrivit unui studiu realizat in 2006 de Organizatia Mondiala a Sanatatii, 24% dintre afectiunile cauzatoare de moarte sunt determinate de factorii de mediu. Aceste afectiuni care au legatura directa cu mediul afecteaza in primul rand copiii din tarile sarace.
Dintre cele mai importante astfel de afectiuni, locurile fruntase sunt ocupate de diareea infectioasa, infectiile tractului respirator inferior, malaria si accidentele.
In afara de acestea exista mai multe date stiintifice care atesta ca factorii de mediu au un rol foarte important in aparitia unor afectiuni larg raspandite in ziua de astazi: afectiunile cardiovasculare, cancerul, diabetul zaharat, afectiunile obstructive pulmonare.
Cuprins articol
Primavara tacuta
SusIn 1962 Rachel Carson publica o carte despre efectele dezastruoase ale pesticidelor asupra mediului. Astfel, primavara nu mai era insotita de cantecele pasarilor, intrucat multe dintre acestea fusesera omorate de folosirea exhaustiva a unui pesticid numit DDT.
Initial ideile cartii au fost atacate, dar in timp, observandu-se mai atent efectele pesticidelor asupra mediului s-a ajuns la interzicerea anumitor substante chimice cu potential daunator important pentru mediu si implicit pentru om.
Ce sunt bolile cauzate de factorii de mediu?
SusAfectiunile si conditiile determinate de factorii de mediu sunt acele afectiuni care au intre cauze si expunerea la anumite substante chimice care contribuie la boli: pesticide, radiatii, aerul poluat, diferite substante chimice.
Acesti agenti cu potential de imbolnavire se gasesc peste tot: acasa, la munca sau la locul de joaca al copiilor. Totusi, predispozitia la aparitia unor anumite boli depinde de prezenta unei anumite substante in mediu si de susceptibilitatea genetica a omului la acea substanta.
Spre exemplu, tehnicienii din radiologie au un risc pentru afectiunile induse de radiatii, in timp ce minerii au un risc mai mare pentru afectiuni pulmonare determinate de inhalarea prafului de carbune din mina.
Folosirea adecvata a masurilor de protectie poate preveni aparitia bolilor prin expunere la factorii de mediu.
Mituri sau realitate?
SusDe-a lungul timpului au existat oameni care sa-i atentioneze pe cei din jur despre pericolele potentiale asupra sanatatii, a unor produse si procese folosite zilnic. Intrucat multe lucruri prezente in mediu au un potential de inducere a unor afectiuni la persoana susceptibila, aceste afectiuni sunt deseori controversate.
Din nefericire, cand un numar mare de oameni afirma ca ceva din mediu ii imbolnaveste, teama poate ajunge un mit fara nici o dovada.
Spre exemplu, unele persoane cred ca expunerea la liniile electrice de inalta tensiune le poate determina cancer. Dar pana acum, nu exista nici o evidenta ca acest lucru ar fi adevarat.
Pentru cercetatori, dovedirea ca ceva din mediu poate determina o afectiune este un proces dificil, care poate dura mai multi ani.
Cele mai frecvente afectiuni legate de mediu
SusAfectiunile pulmonare
Orice substanta, in afara de aer care este inspirata si ajunge in plamani are un potential de a afecta acest organ. Spre exemplu, aerul poluat, inclusiv poluat prin fum de tigarete de la alte persoane (fumat pasiv) si substantele chimice de la locul de munca pot determina afectiuni pulmonare.
Exemplele de afectiuni pulmonare includ:
1. Astmul, o afectiune in care respiratia este dificila, afecteaza milioane de oameni in toata lumea. Factorii declansatori din mediu pentru astm se gasesc peste tot si includ substante naturale cum ar fi parul de animale, polenul de plante, praful, si mucegaiul, dar si substante chimice. Nu orice persoana este sensibila la acesti factori declansatori, dar multe persoane sunt sensibile la unele dintre acestea.
2. Boala plamanilor negri in care plamanii minerilor din minele de carbuni sunt acoperiti cu praf de carbune, determinand o afectiune cronica in care respiratia devine dificila si dureroasa.
3. Bronsita, o afectiune inflamatorie a cailor aeriene ale plamanilor, poate fi determinata de inhalarea anumitor substane chimice sau de fumul de tutun. Sudorii si pompierii sunt persoane cu risc mai mare pentru aceste afectiuni. De asemeni, fumatorii au un risc mai mare de a dezvolta bronsita sau cancer pulmonar.
4. Inhalarea de azbest poate determina azbestoza, o afectiune pulmonara severa si cancer pulmonar. Scolile, casele si birourile care au in componenta cladirii praf de azbest incep sa elibereze praf in timpul reparatiilor si renovarilor.
La aceste cladiri s-a folosit azbest ca parte a materialului de constructie intr-o perioada in care nu se stiau efectele nocive asupra sanatatii si inainte ca acesta sa fie interzis.
5. Silicoza este o afectiune pulmonara determinata de expunerea la praful de siliciu din lut. Olarii au un risc mai mare de a dezvolta aceasta afectiune.
Cancerele
In afara de cancerele pulmonare, si pentru alte cancere s-a stabilit o legatura intre toxinele din mediu si boala. Spre exemplu, pesticidele, ierbicidele si substantele radioactive au potential de a determina aparitia cancerului.
Exista aproximativ 2000 substante chimice care sunt suspectate ca ar putea produce cancer. Dintre acestea, doar folosirea a cateva sute a fost restrictionata sau interzisa prin lege.
Azbestul, cromul si praful de carbune au fost legate de aparitia cancerului pulmonar. Lucratorii in constructii, sudorii si lucratorii in otelarii au un risc mai mare pentru cancer hepatic si cancer al vezicii urinare.
Persoanele care lucreaza cu substante radioactive sunt predispuse la cancere determinate de iradiere. Din fericire, restrictiile legale si supravegherea atenta a materialelor periculoase pot reduce riscurile.
Sindromul razboiului din Golf
Multi veterani din acest razboi au prezentat simptome pe care le-au atribuit participarii lor la razboiul din Golful Persic. Sindromul razboiului din Golf cuprinde simptome cum ar fi oboseala cronica, dureri musculare si articulare, eruptii cutanate, pierderi de memorie, avort spontan si copii nascuti cu defecte congenitale.
Sindromul razboiului din Golf este o afectiune misterioasa. In timp ce veteranii prezinta probleme medicale reale, medicii si cercetatorii nu se pot pune de acord asupra sursei acestor probleme.
Unele persoane considera ca de fapt sindromul consta din mai multe boli ale caror simptome se suprapun. Veteranii reactioneaza la arme chimice, arme biologice, pesticide, vaccinuri sau infectii la care au fost expusi in timpul razboiului din Golf. S-a vehiculat si ideea ca stresul ar fi cauza majora din spatele acestor simptome prezente la veterani.
Defectele congenitale
Infertilitatea (cand un barbat si o femeie sunt incapabili sa conceapa un copil), avortul spontan (apare cand o femeie insarcinata pierde fatul din uter, terminandu-se astfel sarcina), moartea in uter a fatului, cancerul la copii si defectele congenitale pot avea o legatura cu diverse toxine din mediu.
Cand o femeie insarcinata este expusa la plumb, exista un risc mai mare pentru copil sa se nasca cu probleme comportamentale si cu probleme ale sistemului nervos central.
Expunerea la radiatii, reziduuri chimice, pesticide, solventi, vopseluri, plumb si metil mercur toate pot determina probleme pentru fatul in dezvoltare.
Intoxicatiile chimice
Plumbul este un pericol in special pentru copii in multe parti ale lumii. Afecteaza dezvoltarea mentala si fizica a copiilor, iar dozele mari pot determina paralizie si deces.
Oamenii pot fi expusi la plumb prin vopseaua cu plumb, benzina cu plumb, conducte de apa cu plumb si anumite obiecte din ceramica. Desi plumbul nu mai este folosit in principalele produse in majoritatea tarilor lumii, poate fi inca gasit in casele vechi si in produsele de import.
Metalele mercur si cadmiu pot determina leziuni nervoase, cancer, si afectiuni hepatice si cutanate. Mercurul a fost folosit de la inceputul secolului 19 in multe procese industriale.
In timpurile de atunci, persoanele care lucrau cu mercur deseori se otraveau fara sa stie. Mercurul se poate acumula in hrana si sa prezinte risc pentru sanatate. Spre exemplu, pestele oceanic poate fi contaminat cu cantitati mici de mercur datorita poluarii oceanelor.
Persoanele care consuma o cantitate mare de peste contaminat prezinta risc pentru afectiuni datorate acumularii de mercur in organism. Efectul este cumulativ, intrucat organismul nu poate epura mercurul de unul singur.
Mercurul poate fi gasit si in luminile flourescente, vopseaua pe baza de latex, baterii, plombele dentare si termometre.
Alte surse poluante pentru mediu pot fi fabricarea de refrigeranti, plastic, si alte produse industriale si din fabricarea si folosirea gresita a pesticidelor.
Prevenirea acestor afectiuni
SusReglementarile de mediu variaza larg de la o tara la alta. De obicei orice folosire a unor substante periculoase pentru mediu si om este strict reglementata de lege, iar standardele trebuie respectate cu strictete.
La fel ca si normele de protectie la locul de munca, atunci cand lucratorul este expus la o substanta periculoasa. Astfel, contaminarea si expunerea la substante cu potential periculos sunt diminuate considerabil reducandu-se astfel si riscul de boala.
Sindromul cladirii bolnave defineste o problema de sanatate evaziva in care oamenii atribuie o varietate de simptome cladirii in care lucreaza.
Cele mai frecvente plangeri sunt: cefaleea, vertijul, greata, oboseala, problemele de concentrare a atentiei, sensibilitatea la diferite mirosuri, piele uscata si pruriginoasa, tusea uscata, iritatii ale ochilor, gatului si nasului.
In general, cand persoanele afectate parasesc cladirea, simptomele lor dispar si persoana se simte bine din nou.
Sindromul cladirii bolnave este evaziv atat prin imposibilitatea identificarii unei boli specifice, cat si prin lipsa unei cauze comune care sa il determine.
Nu exista un set specific de probleme comune la toti cei care se plang de acest sindrom. In timp ce nimic nu a fost dovedit, teorii legate de cauzele sindromului cladirii bolnave abunda. Multi factori pot contribui la acesta, printre care umiditatea, ventilatia precara, si un control slab al temperaturii.
Poluarea din surse exterioare, (spre exemplu, gaze de esapament, polen sau fum) sau substante chimice din interiorul cladirii (produse de curatenie, cleiuri, sau cerneluri), pot afecta persoanele care sunt sensibile la acestea.
Bacteriile, virusurile, si mucegaiul pot de asemeni invada o cladire si imbolnavii oamenii. Eliberarile in mediu ale unor substante chimice din anumite fabrici pot determina o poluare importanta a apelor.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -