Bazac:Toti pacientii care au Cod rosu de urgenta vor fi internati
Stire medicala
Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a anuntat sambata, la Slatina, ca va emite un ordin prin care toti pacientii care au cod rosu de urgenta se vor interna in spital.
"O sa reglementez printr-un ordin ca, incepand de marti, toti pacientii diagnosticati cu cod rosu se vor interna in spital", a declarat ministrul, care a adaugat ca se va face si o instruire cu toti sefii de unitati primiri urgente (UPU) din tara astfel incat sa se inteleaga menirea actului normativ privind triajul pacientilor si clasificarea urgentelor pe coduri de culori.
"In spiritul transparentei am decis ca marti, la Bucuresti, sa convocam principalii directorii ai spitalelor de urgenta din tara, cu preponderenta cei care au UPU, si cei care sunt in structura spitalelor clinice astfel incat sa intelega care este problema, unde se produce fractura dintre UPU si restul sectiilor din spital. Le voi propune niste masuri simple dar care sa reglementeze situatia astfel incat ce s-a intamplat la Satu Mare sa nu se mai intalneasca", a spus Ion Bazac.
Referindu-se la problema locurilor in spital, Bazac a enuntat ideea crearii unui stationar la UPU astfel sa existe paturi disponibile pentru ca pacientii sa poata sa fie internati imediat.
De asemenea, ministrul Sanatatii a propus reducerea perioadei de garda la 12 ore.
Ministrul Sanatatii a aprobat recent Protocolul national de triaj al pacientilor in caz de urgenta, care stabileste regulile de triaj ale cazurilor de urgenta care se prezinta in Unitatea de Primiri Urgente (UPU), astfel incat prioritatea consultarii sa revina intotdeauna persoanelor aflate in starea cea mai grava.
Algoritmul stabileste modul de incadrare a fiecarui caz intr-o categorie anume in momentul prezentarii in urgenta si se foloseste mai ales atunci cand Unitatea de Primiri Urgente este aglomerata. De asemenea, protocolul stabileste timpul maxim de la sosire pana la consultarea de catre primul medic.
Potrivit protocolului, cazurile se pot clasifica in cinci categorii, de la Cod Rosu, ce inseamna pacient in stare extrem de grava, ce trebuie consultat imediat, pana la Cod Alb, ce prevede ca pacientul sa fie consultat in maximum 120 minute. Codurile intermediare sunt: Galben, ce prevede ca pacientul sa fie consultat in maximum 10 min, Verde, timp maxim de asteptare - 30 min, si Albastru, timp maxim de asteptare - 60 de minute.
O femeie de 71 de ani a murit, miercuri seara, la Spitalul Judetean de Urgenta Satu Mare, dupa ce a fost purtata doua zile intre sectiile spitalului.
Cazul de la Satu Mare este similar cu cel din Slatina. Spre deosebire, insa, de barbatul din Slatina, care a murit dupa ce a fost purtat patru ore intre spitale, fara sa fie internat, femeia de 71 de ani din Satu Mare a fost plimbata doua zile intre sectiile spitalului fara ca personalul medical sa decida internarea acesteia. Femeia a fost vazuta de medicii de la Urgenta, dar si de cei de la cardiologie, insa in final a plecat acasa doar cu o reteta, desi starea ei de sanatate era una grava.
Citeste pe aceeasi tema
- Legatura dintre spiritualitate si medicina
- 25 de antibiotice descoperite recent de cercetatori, o speranta noua pentru medicina
- Medicina sportiva si riscurile sportivilor
- 11 mituri surprinzatoare din medicina
- Interviu cu Prof. Asoc. Dr. Nicolae Calomfirescu, Presedintele Asociatiei pentru Medicina Sexualitatii din Romania