Asistentii medicali fac studii superioare de profil pentru doar 150 de lei in plus la salariu
Stire medicala
Majoritatea celor care se inscriu la facultatile de asistenti medicali au deja pana la 15 ani de practica in domeniu si vor o diploma de studii superioare, pentru a obtine 150 de lei in plus la salariu, potrivit Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania (OAMMR).
"Aceste facultati sunt o masinarie de facut bani si reprezinta doar o formalitate pentru a obtine o diploma. Cele mai multe facultati de acest profil sunt particulare, un an de studiu costa 3.400 de lei si cei mai multi dintre studenti sunt asistenti care au deja 10-15 ani vechime. Este o pierdere de timp si o sustragere a fortei de munca, in conditiile in care cei cu vechime au trecut deja prin materiile care se predau in timpul facultatii", a precizat, pentru NewsIn, presedintele Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania (OAMMR), Gheorghe Georgescu.
Invatamantul superior destinat pregatirii asistentilor medicali a fost infiintat in anul 2005. Initial, durata studiilor era de trei ani, insa, incepand din 2006, aceasta a fost prelungita la patru ani.
O astfel de facultate, care insa nu percepe taxa, functioneaza in Bucuresti, in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila", si are aproximativ 150 de locuri.
La Arad, in cadrul Universitatii de Vest "Vasile Goldis" (institutie de invatamant superior privata), exista o alta facultate de asistenti medicali, care are si o filiala cu 300 de locuri in Bucuresti.
Alte facultati de asistenti medicali sunt in Iasi, Sibiu si Constanta.
Alternativa la Facultatea de Asistenti Medicali este scoala Postliceala Sanitara, care dureaza trei ani. "Orice ablsovent de liceu, cu sau fara diploma de bacalaureat, se poate inscrie pentru a urma cursurile scolii sanitare. Dupa terminarea cursurilor, absolventii se pot angaja intr-o unitate sanitara, unde profeseaza timp de sase luni, ceva asemanator cu stagiatura. Dupa cele sase luni, reprezentanti ai departamentului de resurse umane ii evalueaza, sub forma unui examen, care este de fapt o formalitate", a mai spus Georgescu.
Presedintele OAMMR se declara nemultumit de faptul ca, in prezent, cei care ii evalueaza pe asistenti nu au pregatire in domeniu. OAMMR sustine ca a facut demersuri, in repetate randuri, pentru ca examenul de evaluare, de dupa stagiatura de sase luni, sa fie supravegheat de catre reprezentanti ai OAMMR.
In Romania lucreaza peste 130.000 de asistenti medicali, insa, pentru a acoperi necesarul in intreaga tara, ar fi nevoie de aproximativ 200.000, potrivit OAMMR.
"La ora actuala, din cauza salariilor mici si a conditiilor nefavorabile de munca, peste 10.000 de persoane, care au terminat o forma de invatamant de profil sanitar, nu profeseaza ca asistenti, ci au preferat sa munceasca in alte domenii. in plus, numai anul trecut, peste 3.000 de asistenti au plecat sa lucreze in strainatate, pentru salarii mult mai mari decat cele din Romania", mai spune presedintele OAMMR.
In Romania, salariul mediu al unui asistent medical este de 700 de lei.