Aproape 75% din farmaciile din Romania se confrunta cu probleme din cauza adaosului comercial mic
Stire medicala
Trei sferturi dintre farmaciile din Romania au probleme de acoperire a cheltuielilor din cauza adaosului comercial mic, a declarat marti presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, profesor doctor Dumitru Lupuleasa.
"Potrivit unui studiu al companiei de cercetare de piata Cegedim, 75% dintre farmaciile din Romania se confrunta cu probleme economice deoarece adaosul comercial practicat nu acopera cheltuielile. Se vor face cereri de marire a adaosului, dar Ministerul Sanatatii, care isi doreste acum o imagine buna, nu le va da curs in acest an. Adaosul comercial ar trebui sa fie minim cat cel din Europa. Daca situatia nu se remediaza, farmaciile in cauza pot avea probleme mari si putem asista chiar la micsorarea numarului acestora", a afirmat Lupuleasa in cadrul Conferintei Nationale de Medicina, Farmacie si Afaceri "Business & Health".
Potrivit datelor furnizate de Patronatul Farmacistilor, adaosul comercial este definit, din punct de vedere contabil, ca procentul pe care il adauga la pretul unitar (fara TVA) si reprezinta castigul farmaciei la eliberarea de medicamente. in Romania adaosul comercial variaza intre 12 si 24%. Astfel, pentru medicamentele cu preturi de pana la 2 lei adaosul este de 24%, pentru cele cu preturi curpinse intre 2,01 si 5 lei este de 20%. De asemenea, pentru produsele farmaceutice cu preturi cuprinse intre 5,01 si 7,5 lei, adaosul este de 15% iar pentru produsele cu preturi de peste 7,5 lei adaosul este de 12%.
"Adaosul comercial este de peste 24% in toate tarile europene. Pe langa acesta, exista o recompensa a farmacistului pentru contributia lui la sanatatea societatii. De exemplu, la eliberarea retetei se acorda farmaciei, de catre stat, unul, doi, trei euro in functie de afectiune. Pe langa eliberarea retetei, farmacistul trebuie sa dea sfaturi pacientului, sa ii explice cum sa ia medicamentul si cu ce sa nu il combine. Totusi, acolo numarul farmaciilor este limitat. Acest lucru este benefic pentru populatie, pentru ca fiecare farmacie are un numar de pacienti de care se ocupa si pe care ii supravegheaza. Sistemul poate fi numit farmavigilenta", a declarat pentru NewsIn presedintele Patronatului Farmacistilor, Ioana Cacoveanu.
Acesta a precizat ca unele dintre tarile in care se practica aceste asa-zise "taxe pe reteta" sunt Belgia, Finlanda si Danemarca.
"In Danemarca exista un sistem prin care daca o farmacie are o cifra de afaceri mai mare, statul distribuie venitul de la aceasta catre farmaciile cu o cifra de afaceri mai mica. Fiecare stat isi calculeaza diferit adaosurile si taxele. si la noi trebuie facut ceva pentru ca se va ajunge la deznadejde. Cunosc foarte multe persoane care si-au inchis farmaciile pentru ca nu au mai rezistat. De asemenea, cred ca si la noi ar trebui sa existe programe de preventie, sa nu ne multumim numai sa tratam. in foarte multe tari statul coopteaza farmacii pe care le plateste pentru a informa si atentiona oamenii asupra unor boli cum ar fi diabetul", a explicat presedintele Patronatului Farmacistilor.
Potrivit informatiilor furnizate de Patronatul farmacistilor, anumite medicamente, eliberate pentru anumite programe de sanatate, au un adaos comercial cuprins intre 0 si 3%. De asemenea, potrivit Patronatului, printr-un ordin al ministrului, au aparut de la 1 mai o serie de medicamente folosite in tratamentul complicatiilor produse de HIV si SIDA, care au un adaos de 1,5% si foarte multe dintre ele nu sunt specifice acestei afectiuni.
Articole recomandate
- Accidentul vascular cerebral, dusmanul din umbra
- Analiza sangelui din materiile fecale
- Mituri despre medicamentele generice si adevarul din spatele lor
- Te doare spatele? Scapa de dureri cu ajutorul remediilor din natura
- Mituri despre alergii si informatiile stiintifice din spatele acestora
- Verucile plantare (negii din talpa) - cum se trateaza si cum prevenim aparit ...
- Legatura dintre spiritualitate si medicina
- 25 de antibiotice descoperite recent de cercetatori, o speranta noua pentru ...
- Medicina sportiva si riscurile sportivilor
Citeste pe aceeasi tema
- Suferi din cauza inflamatiilor in organism? Afla ce alimente trebuie sa eviti
- Cat de ingrijorat ar trebui sa fii din cauza virusului Zika
- Acanthosis nigricans, afectiunea din cauza careia pielea se ingroasa si devine inchisa la culoare
- Cum te poti imbolnavi din cauza hainelor spalate la masina
- Botulismul si riscul de imbolnavire din cauza alimentelor la conserva