Angajatii Centrului de Recuperare Bolintin unde a murit o femeie refuza sa discute cu anchetatorii
Stire medicala
Personalul Centrului de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica Bolintin Vale, anchetati in cazul decesului unei femei, au refuzat, joi, sa vorbesca cu anchetatorii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Giurgiu, pe motiv ca nu este prezent si liderul sindical.
Directorul DGASPC Giurgiu, Adelina Voicu, a declarat joi, corespondentului NewsIn, ca angajatii centrului de la Bolintin Vale au declansat un adevarat scandal cand a sosit cu echipa la centrul din Bolintin.
„Da, au refuzat sa dea nota explicativa, s-a lasat si cu huiduieli, cu tipete, cu urlete. S-au dat intr-un spectacol pe care eu nu mi-l imaginam. Au zis ca nu e legala aceasta ancheta in lipsa liderului lor de sindicat, eu nu stiu unde scrie in lege asa ceva, iar eu le-am spus ca daca refuza sa dea nota explicativa, am dreptul sa aplic sanctiuni. Asta am sa si fac, o sa inchei contractul de munca celor care au refuzat sa dea nota. Nu se mai reia nimic. Asta aveam de demonstrat, ce calitate au oamenii acestia, cu cine lucrez eu”, a declarat Adelina Voicu.
Conform reprezentantilor DGASPC, au acceptat totusi, joi, sa dea nota explicativa asistentul coordonator al centrului si un alt medic al unitatii. Din comisa de ancheta a Directiei, fac parte sapte persoane, printre care si un consilier juridic.
Ancheta la Centrul de Recuperare Neuropsihiatrica de la Bolintin Vale a demarat saptamana trecuta, dupa decesul unei beneficiare, doua infirmiere ale unitatii fiind acuzate ca ar fi batut-o cu o scandura.
Directorul general al Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Giurgiu(DGASPC), Adelina Voicu, a declarat luni, 2 martie, ca institutia pe care o conduce a fost anuntata telefonic de catre o alta beneficiara a Centrului de la Bolintin, ca doua infirmiere ar fi batut-o cu o scandura de lemn pe femeia care a murit pe 28 februarie.
Voicu preciza la inceputul saptamanii, ca pe 25 februarie, conducerea DGASPC Giurgiu a fost anuntata de o beneficiara a Centrului ca o femeie de 59 de ani, suferind de schizofrenie paranoida, a fost batuta de doua infirmiere cu o scandura de lemn.
„S-a deplasat acolo o echipa formata din trei persoane. Doamna M. era intr-o stare extrem de grava, avea urme de lovituri pe tot corpul, capul spart, avea mana scoasa din articulatii si o fractura deschisa. Era imobilizata la pat, intr-o fasa. Am inteles ca femeia fusese dusa la Spitalul Municipal din Bucuresti, n-au oprit-o acolo, au bandajat-o si au trimis-o inapoi la Centrul de la Bolintin. Eu si colegii mei am discutat cu conducerea Centrului, care nu intelegea rostul nostru acolo, iar seful centrului, medicul Liviu Merghisescu, incerca sa ne explice ca doamna are frecvent astfel de fracturi, pentru ca ea cadea, asa, mai mereu, ba in cap, ba in maini…”, declara la inceputul saptamanii, Adelina Voicu, in conferinta de presa.
Potrivit acesteia, cei de la DGASPC au preluat-o pe femeie in sistem de urgenta, iar in aceeasi seara, pe 25 februarie, au dus-o la Giurgiu, la cabinetul doctorului Loreta Iorga. „ Doamna Iorga a consultat-o, si conform certificatului medico-legal, femeia avea leziuni in urma unor agresiuni fizice, a fost lovita cu corpuri dure, leziunile fiind provenite din 22-23 februarie. Doamna Iorga a trimis-o la Spitalul Judetean de Urgenta Giurgiu, unde a fost preluata de seful sectiei, dl. Neata, care a aplicat aceeasi compresa ca la Spitalul Municipal, si a trimis-o din nou, acasa. Am internat-o la Casa Phare din municipiu, noaptea(miercuri, 27 februarie, n.r.)a intrat in coma, am dus-o la Spitalul Floreasca din Capitala, unde femeia de 59 de ani a murit pe 28 februarie”, a precizat Adelina Voicu.
Directorul DGASPC Giurgiu a mai spus ca institutia pe care o conduce a facut plangere penala impotriva a 29 de salariati ai centrului de la Bolintin Vale.
„Plangerea este impotriva tuturor celor care au intrat in contact cu femeia. Doua persoane sunt acuzate de posibil omor, restul sunt complici. Avem un certificat medico-legal care dovedeste ca a fost batuta. Din punctul meu de vedere, toti cei 29 de salariati sunt vinovati, nu in calitate de autor, ci de complice. Nu am fi aflat daca nu ne-ar fi sunat beneficiara respectiva. In acest caz, lucrurile se complica si mai mult, pentru ca se pare ca femeia care a murit, avea si o anemie foarte grava, dar si pneumonie. Am inteles ca femeia obisnuia sa mearga noapte la dusuri si sa-si puna dusul pe ea, iar asistentii o lasau acolo, asa, toata noaptea. Am facut o solicitare Institutului de Cercetare Mina Minovici si astepam acum rezultatele autopsiei”, a mai spus Adelina Voicu.
Conform acesteia, femeia care a murit fusese profesoara de engleza si inspector scolar al Inspectoratului General Bucuresti.
La Centrul de Recuperare de la Bolintin Vale, subordonat Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Giurigu, sunt 92 de asistati si 106 salariati. „ Dintre salariati, aproape toti au intre cinci si opt clase, doar doi sunt cu studii superioare. Nu pot sa-i dau afara pentru ca nu ma lasa sindicatul Sanitas”, a spus Voicu.
Articole recomandate
- Siringobulbia
- Sindromul mortii subite a sugarului
- Neuropatia periferica - cauze, simptome si tratament
- Alexandru sufera de boli grave si este dependent de terapii. Un baietel care ...
- Ebola - cum se poate impiedica raspandirea bolii?
- Bulimia nervosa la adolescenti - semne, simptome si tratament
- Legatura dintre spiritualitate si medicina
- 25 de antibiotice descoperite recent de cercetatori, o speranta noua pentru ...
- Medicina sportiva si riscurile sportivilor