Anestezistul cercetat pentru decesul a doi copii din Galati,sanctionat cu vot de blam si avertisment
Stire medicala
Anestezistul Pantelie Nicolcescu, cercetat in legatura cu decesul unui baietel pe masa de operatie a Spitalului de Pediatrie din Galati, a fost sanctionat cu vot de blam si avertisment de Comisia de Disciplina, dupa ce anul trecut forul l-a gasit nevinovat intr-un caz similar.
"In cazul decesului lui Justin Nicolau, Comisia de Disciplina a hotarat sanctionarea doctorului anestezist Pantelie Nicolcescu cu vot de blam pentru problemele medicale si avertisment pentru neconcordantele din fisele de observatie. Votul de blam ii interzice doctorului sa participe la concursuri si examene pentru ocuparea postului de sef de sectie de exemplu, timp de doi ani, iar avertismenul timp de sase luni", a declarat, marti, presedintele Comisiei de Disciplina de la Galati, dr. Mihai Debita.
Potrivit aceleiasi surse, textul hotararii nu a fost inca redactat. Dupa redactare, acesta va fi transmis tuturor partilor implicate: anestezistului Pantelie Nicolcescu, parintilor lui Justin Nicolau, mort pe masa de operatie in mai 2007, organelor de ancheta si Ministerului Sanatatii. De la momentul transmiterii hotararii, medicul sanctionat sau familia Nicolau au doua saptamani la dispozitie sa faca recurs impotriva deciziei la Comisia Nationala de Disciplina, a precizat dr. Mihai Debita.
Initial, Comisia de Jurisdictie a Colegiului Medicilor din Galati ii propusese Comisiei de Disciplina suspendarea activitatii anestezistului Pantelie Nicolcescu pe un timp limitat, a declarat, marti, presedintele Colegiului, dr. Dumitru Cristea.
Justin Mihnea Nicolau, in varsta de cinci ani, a decedat pe 23 mai 2007, la Spitalul de Pediatrie "Sf. Ioan" din Galati, in timpul unei operatii de hernie inghinala, iar medicii au invocat ulterior o bronhopneumonie care ar fi complicat fatal operatia. Parintii baiatului l-au facut responsabil de moartea fiului lor pe anestezistul Pantelie Nicolcescu, impotriva caruia au si depus plangeri penale la Parchetul de pe langa Judecatoria Galati pentru ucidere din culpa, neglijenta in serviciu si fals intelectual prin modificarea fiselor medicale. Dupa cercetari extinse, in timpul carora s-a procedat si la deshumarea trupului baietelului, procurorii au disjuns cauza. Un dosar, cel in care medicul anestezist era acuzat de ucidere din culpa, a fost finalizat anul trecut, cu solutia de scoatere de sub urmarire penala a dr. Pantelie Nicolcescu. Parintii lui Justin au facut plangere impotriva rezolutiei, iar dosarul a ajuns in instanta.
Celalalt dosar, in care anestezistul era acuzat de fals, a fost retrimis la Serviciul de Investigatii Criminale al Inspectoratului Judetean de Politie pentru efectuarea unei expertize grafologice si pentru audierea mai multor persoane cu privire la completarea fiselor de internare si de preanestezie. Nici ancheta declansata de autoritatile medicale nu s-a finalizat, Comisia de Malpraxis a Autoritatii Judetene de Sanatate Publica motivand ca nu are expert in reanimare pentru a putea finaliza cercetarile.
Anestezistul Pantelie Nicolcescu a mai fost cercetat pentru moartea unui copil. Este vorba de Iulia Valentina Irimiea, in varsta de 5 ani si 2 luni, din comuna galateana Cudalbi, care a murit pe 31 martie 2007, cu mai putin de o luna inaintea lui Justin Nicolau. Fetita fusese internata la Spitalul de Pediatrie din Galati pentru a fi operata de apendicita, fiind sub supravegherea medicului Pantelie Nicolcescu. Ea nu s-a mai trezit, insa, din anestezie. La fel ca si in cazul lui Justin, cadrele medicale au invocat aparitia unor complicatii pe fondul unei bronhopneumonii, pentru a explica decesul. Mama fetitei, Lenuta Irimiea, a sesizat Parchetul si autoritatile medicale. In acest caz, Comisia de Disciplina l-a gasit nevinovat pe anestezistul Pantelie Nicolcescu, anul trecut. In ce priveste ancheta Parchetului, tot anul trecut s-a decis neinceperea urmaririi penale a medicului, desi Institutul de Medicina Legala Iasi a aratat ca motivele decesului sunt diferite fata de cele consemnate in foaia medicala de observatie, fapt recunoscut si de procurori.
Dr. Pantelie Nicolcescu a fost conferentiar la Facultatea de Medicina din Galati si a lucrat ca anestezist la Spitalul de Pediatrie "Sf. Ioan" din oras. In toamna lui 2007, dupa deschiderea celor doua anchete pe numele sau, s-a mutat la Sibiu.
Articole recomandate
- 7 alimente recomandate pentru refluxul gastric
- Metode de tratament pentru strungareata
- Beneficiile pentru sanatate ale apei
- Ceramica integral (e-max ivoclar) folosita ca optiune pentru incrustatii si ...
- Infectia cu Rotavirus
- Cat este normal sa te ingrasi in sarcina si cum te ajuta suplimentele prenatale?
- Autismul - Investigatii si testari
- Creierul - diferente intre sexe
- Durerea cronica pelvina la femei
Citeste pe aceeasi tema
- Medicamentele pentru tratarea racelilor la copii: care sunt riscurile?
- Importanta somnului pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor
- Alergiile la copii din ce in ce mai frecvente - cum le identificam si tratam
- Fumatul pasiv, o amenintare pentru sanatate
- 10 strategii pentru a scapa de stresul sarbatorilor