Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Anestezicele influenteaza incalzirea globala

Actualizat la data de: 15 Iulie 2010
Anestezicele influenteaza incalzirea globala

Conform studiilor, utilizarea desfluranului pentru anestezierea unui pacient in timpul unei interventii chirurgicale echivaleaza cu noxele eliberate de o masina pe parcursul a 750 km. Astfel, s-a constatat ca inhalarea substantelor utilizate pentru a anestezia un pacient influenteaza schimbarile globale ale climei.

"Utilizarea anestezicelor intr-un spital poate influenta schimbarile climei in egala masura ca noxele emise de 100-1200 masini pe an, in functie de tipul de anestezic folosit", a declarat in cadrul Universitatii din California medicul anestezist, dr. Susan M. Ryan si colegul sau, autor al studiului, Claus J. Nielsen, om de stiinta de la Universitatea din Oslo - Norvegia.

Principalele anestezice folosite in chirurgie - sevofluran, izofluran si desfluran - sunt recunoscute drept gaze cu efect de sera. Efectele acestora asupra schimbarilor climatice nu au fost studiate suficient deoarece utilizarea lor reprezinta o necesitate medicala. Aceste anestezice sufera schimbari foarte mici atunci cand sunt adminstrate pacientilor, observa cercetatorii. Cand sunt expirate de catre bolnavi substantele raman in aceeasi stare ca atunci cand sunt administrate, dar sunt eliminate in mediul inconjurator sub forma de gaze reziduale.

"Majoritatea gazelor folosite la prepararea anesteziilor umane raman vreme indelungata in atmosfera unde actioneaza ca si gazele cu efect de sera". Desfluranul are o durata de viata in atmosfera de 10 ani, comparativ cu 3.6 ani in cazul izofluranului si 1.2 ani pentru sevofluran. Cercetatorii au calculat care este gradul de descompunere al desfluranului fata de alte anestezice; rezultatul a fost ca acesta contribuie la incalzirea globala de 26 de ori mai mult decat sevlourane si de 13 ori fata de isoflurane.

Impactul substantelor anestezice asupra mediului poate fi redus prin evitarea acelora care nu contin oxid de azot, cu exceptia cazului in care exista motive medicale care sa sustina acest lucru. Alte modalitati de reducere a impactului asupra mediului sunt dozarea cantitatii de anestezic (mai ales in cazul desfluranului), controlul debitului si depistarea de noi metode de captare a gazelor anestezice pentru refolosire.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate