Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Anestezia in diverse investigatii: endoscopii, biopsii, laparoscopii sau alte investigatii exploratorii

Actualizat la data de: 30 Septembrie 2021
Consultant medical:

Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva

Clinica: Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti

Ce este anestezia?

Sus
Anestezia in diverse investigatii: endoscopii, biopsii, laparoscopii sau alte investigatii exploratorii

Cuvantul anestezie provine din limba greaca, insemnand fara senzatii. Anestezia este una dintre cele mai mari descoperiri ale medicinei moderne. Multe dintre operatiunile medicale din zilele noastre, in special interventiile chirurgicale si tehnicile efectuate pe pacienti foarte tineri, foarte batrani sau bolnavi, nu ar putea fi posibile fara aceasta.

Deoarece anestezia este foarte importanta, dificultatea sa este una extrem de ridicata. Acest lucru este valabil si din prisma faptului ca fiecare pacient este diferit, fiecare anestezic este diferit, iar fiecare investigatie sau interventie necesita alta abordare. Exista pacienti ale caror particularitati le contraindica un anumit tip de anestezie, de aceea, inainte de fiecare proces anestezic, medicul specialist trebuie sa realizeze o anamneza corecta si completa a bolnavului pentru a evita orice complicatie nedorita.

De-a lungul vietii, cei mai multi oameni vor suferi o anestezie. Aceasta este de mai multe tipuri, fiecare fiind utilizata in diverse situatii. De exemplu, unele paciente vor fi anesteziate in timpul travaliului si al nasterii, in timpul unor interventii chirurgicale sau chiar pentru diferite investigatii exploratorii.

Chiar si mersul la stomatolog implica, adesea, efectuarea de anestezii.

Anestezia are ca scop lipsa durerii si a senzatiilor neplacute din timpul unui act medical, astfel incat acesta sa se desfasoare in mod optim, fara ca pacientul sa sufere.

Tipurile anesteziei sunt diverse, unele implicand pierderea starii de constiinta, iar altele nu.

Cuprins articol

  1. Ce este anestezia?
  2. Tipurile principale de anestezie, dar si utilizarile lor in diferite investigatii
  3. Anestezia in diferite alte investigatii
  4. Citeste pe aceeasi tema

Tipurile principale de anestezie, dar si utilizarile lor in diferite investigatii

Sus

Diferite tipuri de anestezie pot fi utilizate pentru buna desfasurare a unui act medical. Acestea pot fi utilizate individual sau in combinatie, in functie de complexitatea scopului avut. Pentru unele tipuri de interventii chirurgicale sunt disponibile mai multe optiuni de anestezie, astfel incat ameliorarea durerii si a disconfortul sa fie eficienta.

Anestezistul se va consulta cu pacientul si chirurgul, astfel incat sa fie oferit cel mai adecvat tip de anestezie pentru situatia clinica. Cu toate acestea, exista si diverse investigatii pentru care anestezia este foarte importanta, dar efectuarea sa este mai simpla.

Anestezia locala

Anestezia locala presupune injectarea unui anestezic local in tesuturile din apropierea unei portiuni vizate din corp, dar se poate face si cu ajutorul unor spray-uri sau creme/geluri. Anestezia locala este utilizata, de obicei, pentru interventii si investigatii minore.

Totusi, este posibil sa nu fie recomandata a fi efectuata in locurile care prezinta infectii.

Anestezia locala nu produce pierderea starii de constienta atunci cand este utilizata singura. Totusi, poate fi combinata si cu sedative atunci cand se doreste adormirea pacientului. In plus, se poate combina si cu anestezia generala dupa luarea in considerare a intinderii si duratei interventiei efectuate.

Ca exemple de proceduri pentru care este utilizata anestezie locala enumeram: lucrarile stomatologice, rezectia formatiunilor tumorale superficiale, a nevilor, operatia de cataracta, anumite proceduri din cadrul chirurgiei mainii, anumite tipuri de biopsii.

Anestezia regionala

Anestezia regionala presupune injectarea de substante anestezice in jurul unor fascicule nervoase majore care amortesc anumite zone ale corpului, precum coapsa, mana, glezna, antebratul, umarul sau abdomenul. Si acest tip de anestezie poate fi folosita in combinatie cu anestezia generala.

Odata ce anestezicul este injectat in regiunea dorita, pacientii vor resimti la acel nivel doar amorteala si furnicaturi. De asemenea, zona respectiva va fi imposibil de miscat. Durata anesteziei depinde de anestezicul folosit, de zona anatomica vizata, dar si de mentinerea constanta prin doze continue sau injectii repetate.

In mod obisnuit, anestezia regionala poate dura cateva ore. In general, imposibilitatea de miscare si senzatia de greutate se vor ameliora in cateva ore, dar amorteala si furnicaturile pot persista chiar si mai mult. Pe masura ce efectul anestezic se diminueaza, analgezia se va disipa si ea, durerea putand sa revina, mai ales in cazul interventiilor chirurgicale. In aceste cazuri, medicii pot prescrie alte metoda de ameliorare a durerii.

Printre tipurile de anestezii regionale regasim epidurala, care se realizeaza in timpul travaliului sau la operatii cezariene pentru a usura durerile, blocurile axilare, interscalenice in chirurgia mainii, etc.

Anestezia generala

Anestezia generala implica inducerea pacientului intr-o stare profunda de inconstienta. Acest lucru se poate face cu ajutorul medicamentelor, de multe ori prin administrare inhalatorie sau intravenoasa. Pacientul nu va mai raspunde la durere si nu se va misca, dar vor exista si modificari ale respiratiei si circulatiei. Astfel, anestezia generala implica monitorizarea si controlarea extrem de atenta a functiilor vitale ale pacientului. In timpul unei anestezii generale, pacientii sunt intubati si ventilati mecanic, au paralizie musculara si primesc medicatie sedativa.

Anestezia generala este utilizata in interventiile chirurgicale majore, mai ales cele din sfera digestiva si toracica, cu durata lunga, si presupune absenta totala a durerii si a miscarii.

Un alt lucru important de mentionat este faptul ca, inainte de o anestezie generala, pacientul nu are voie sa manance sau sa bea nimic (in ziua operatiei), iar dupa obiceiurile alimentare se reiau treptat. Poate fi resimtita o usoara jena la inghitire, din cauza sondei introduse in timpul anesteziei.

Sedarea constienta

Sedarea constienta este definita ca fiind o stare indusa de medicamente si care are ca efect reducerea nivelului de constienta al pacientului, acesta fiind capabil sa raspunda in mod intentionat la anumite comenzi verbale sau atingeri usoare.

Cele mai frecvente medicamente utilizate pentru acest tip de sedare sunt administrate intravenos sau prin inhalare.

Anestezia in endoscopii

Endoscopia este o procedura medicala prin care se doreste observarea interiorului unor organe sau ale unor cavitati ale corpului. Spre exemplu, endoscopia poate fi utilizata pentru a observa tractul gastrointestinal, tractul respirator, tractul urinar, sistemul reproducator, urechile si chiar si alte zone ale organismului.

Cel mai frecvent, termenul de endoscopie va duce cu gandul la examinarea tractului digestiv superior. Aceasta tehnica implica introducerea endoscopului prin intermediul cavitatii bucale, lucru ce poate fi neplacut pentru pacient. Astfel, pacientul supus endoscopiei poate fi constient in timpul tehnicii sau poate fi anesteziat.

Endoscopia digestiva superioara se poate realiza fara sedare, dar cu administrarea unui anestezic local la nivel faringian. Acest lucru va face ca introducerea endoscopului sa fie mai putin neplacuta pentru pacient. Totusi, exista cazuri in care sedarea este necesara, acest lucru facandu-se prin intermediul introducerii de medicamente sedative pe cale intravenoasa. Trebuie retinut faptul ca sedarea constienta nu este anestezie generala, chiar daca pacientii nu vor retine tot ce s-a intamplat in timpul interventiei.

Exista si posibilitatea ca pacientii supusi endoscopiei sa fie anesteziati complet, mai ales in cazul unui disconfort sporit. Anestezia totala duce la adormirea completa a pacientului, astfel incat actul medical se va realiza fara disconfort. Acest tip de anestezie este recomandat in special in cazul copiilor ce necesita endoscopie digestiva.

Anestezia in biopsii

Biopsia reprezinta actul medical ce are ca scop prelevarea unui fragment de tesut pentru a fi analizat microscopic. Marea majoritate a cazurilor necesita anestezie generala, dar acest lucru nu este obligatoriu intotdeauna. De exemplu, prelevarea de tesut de la nivelul pielii poate necesita doar anestezie locala.

Biopsia se poate realiza si pe cale endoscopica. Tipul de anestezie utilizat in aceasta investigatie va depinde foarte mult de zona anatomica vizata, de punctul de intrare al endoscopului, dar si de varsta si starea generala a pacientului. Pentru endoscopii se utilizeaza sedarea, alaturi de medicamente care sa anihileze orice senzatie dureroasa, avand in vedere ca sunt niste proceduri cu indice mare de disconfort pentru pacient.

Anestezia in laparoscopii

Laparoscopia este o interventie medicala chirurgicala minim invaziva, implicand patrunderea cu un dispozitiv special in anumite cavitati ale corpului. Inciziile realizate prin aceasta interventie sunt de dimensiuni foarte mici, avand avantajul unor perioade de recuperare rapide. Laparoscopia este o interventie utilizata de foarte multe ori pentru tratarea unor afectiuni la nivelul organelor abdominale si al organelor genitale interne, dar care nu poate fi realizata fara anestezie.

Pentru investigatiile laparoscopice, pacientul poate sa necesite anestezie generala, regionala, locala sau chiar diferite combinatii ale acestora. Medicii vor alege metoda ideala de anestezie in functie de diferiti factori, precum tipul interventiei si starea pacientului.

Anestezia in diferite alte investigatii

Sus

Anestezia este utilizata si in alte investigatii exploratorii, precum imagistica prin rezonanta magnetica sau tomografia computerizata. In cazul anesteziei pentru IRM, tehnica este una mai dificila, deoarece echipamentele de anestezie nu sunt permise in apropierea dispozitivului de rezonanta magnetica. Astfel, medicul anestezist trebuie sa observe in mod direct starea pacientului. Totusi, exista si dispozitive special concepute pentru a putea fi tinute in aceeasi sala cu dispozitivul de rezonanta magnetica.

In ceea ce priveste tomografia computerizata, anestezia este recomandata pentru copiii de peste 3 luni. Ca si in cazul imagisticii prin rezonanta magnetica, acestia se vor misca fara anestezie, facand dificila formarea de imagini ale organismului. In cazul tomografiei computerizate, anestezistul nu poate sta exact langa pacient, dar intre cei doi trebuie sa fie permis accesul vizual direct.


Medici specialisti Chirurgie generala

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate