Amintirile neplacute ar putea fi sterse cu electrosocuri
Stire medicala

Terapia cu socuri electrice ar putea deveni o tehnica medicala de stergere a amintirilor neplacute din creier, potrivit neurologilor olandezi de la Universitatea Radboud.
Stresul posttrauamtic si depresia severa ar putea fi vindecate prin tehnica numita terapie electroconvulsiva sau prin electrosocuri (ECT), care are rolul de a reduce sau sterge complet din memorie amintiri neplacute sau traumatizante.
Oamenii de stiinta olandezi au testat metoda cu electrosocuri pe 42 de pacienti diagnosticati cu depresie clinica severa. Acestia au ajuns la concluzia ca amintirile negative pot fi sterse din memorie, mai ales daca terapia este aplicata la scurt timp dupa producerea evenimentelor care le-au cauzat.
Inca nu au fost identificate cu exactitate efectele secundare ale metodei sau daca functioneaza pe termen lung, fiind nevoie de mai multe teste si studii pentru stabilirea acestora.
Marijn Kroes, neurolog olandez participant la studiu, a explicat in studiul publicat in revista Nature rolul acestei descoperiri pentru medicina - ideea ar putea fi extinsa la amintirile implicate in tulburarea de stres posttraumatic, in dependenta sau in tulburarea obsesiv-compulsiva. Abilitatea de a altera permanent acest tip de amintiri poate duce la tratamente noi, mai bune.
Articole recomandate
-
Indicatiile terapiei electroconvulsivante (TEC)
-
Efectul Mandela: De ce ne amintim evenimente care nu au avut loc?
-
Pierderea memoriei - cand ar trebui sa ne ingrijoram?
-
Nostalgia: dulcea reamintire
-
Romanii sunt constransi sa se interneze mai des din cauza depresiei decat oc ...
-
Mijloace psihice de recuperare kinetica
-
Maladia obsesiv-compulsiva
-
Ce se intampla in corpul uman in timpul unei fobii
-
Rasplata si pedeapsa in educatia copilului