Administrarea medicamentelor fara prescriptie medicala
Riscurile administrarii OTC - urilor
SusOricine poate cumpara medicamente fara prescriptie sau reteta medicala (OTC). Aceste tipuri de medicamente pot ajuta la tratarea sau prevenirea simptomelor unor boli sau a diverse probleme de sanatate. Cu toate acestea, uneori OTC-urile pot provoca efecte neplacute sau reactii adverse. Acestea pot sa apara ca urmare a interactiunii dintre mai multe medicamente, medicamente si produse alimentare, etc.
Cel mai bine este ca orice persoana sa fie constienta de riscuri pentru a le preveni si evita. In cazul unor medicamente complicatiile pot fi destul de neplacute, de aceea trebuie ca orice persoana sa citeasca cu mare atentie prospectul sau eticheta oricarui medicament eliberat fara prescriptie medicala pentru a stii la ce sa se astepte.
Cuprins articol
Efecte adverse
SusDesi exista un risc scazut de aparitie a efectelor adverse ale OTC-urilor mai ales atunci cand sunt folosite ocazional de catre adultii sanatosi, in general, acestea pot prezenta riscuri mai ridicate in cazul altor categorii de persoane: copii mici, batrani, persoane care folosesc mai multe tipuri de medicamente.
De asemenea, in cazul persoanelor care sufera de urmatoarele afectiuni exista sanse mai mari de a manifesta complicatii in urma utilizarii medicamentelor fara prescriptie medicala:
- astm;
- boli de sange;
- tulburari de coagulare a sangelui;
- probleme de respiratie;
- diabet;
- prostatita sau prostata largita;
- epilepsie;
- glaucom;
- guta;
- boli cardiovasculare;
- hipertensiune arteriala;
- probleme ale sistemului imunitar;
- afectiuni renale;
- boli hepatice;
- boala Parkinson;
- probleme de tiroida.
Chiar daca aceste conditii cresc riscul manifestarilor efectelor adverse in cazul anumitor oameni, este important sa se stie ca oricine poate experimenta reactii negative dupa ce utilizeaza un medicament.
Declansarea efectele adverse
Atunci cand o persoana foloseste orice fel de medicament, este important sa fie constienta de schimbarile din organismul sau. Poate fi dificil de stabilit daca un anumit simptom este cauzat de boala sau de reactia negativa a medicamentului. De aceea, trebuie sa i se semnaleze medicului atunci cand debuteaza manifestari noi si daca acestea sunt diferite de cele anterioare.
Sfaturi pentru evitarea efectelor adverse
- Nu se vor administra medicamentele impreuna cu bauturi alcoolice;
- Nu se va lua o doza mai mare de medicament decat cea recomandata de medic sau indicata in prospectul medicamentului;
- Nu se vor utiliza medicamentele mai des decat au fost indicate de medic;
- Medicamentele nu se vor lua in timpul mesei decat daca medicul a prescris ca acestea sa fie administrate in acest mod;
- Daca nu intelegeti ceva legat de medicament, adresati-va medicului sau farmacistului pentru a obtine lamuriri suplimentare;
- Daca o persoana urmeaza deja un tratament prescris de medic trebuie sa se adreseze medicului inainte de a lua medicamente eliberate fara prescriptie medicala;
- Se va tine cont de alergii si de reactiile adverse ale OTC-urilor consumate in trecut. De asemenea, se vor verifica prospectele medicamentelor pentru a se evita produsele care contin aceleasi substante;
- Orice persoana care foloseste un medicament trebuie sa cunoasca ingredientele pe care le contine produsul si sa se informeze in legatura cu reactiile adverse posibile, ale acestuia;
- Nu se vor amesteca medicamentele in bauturi fierbinti, cu exceptia cazului in care se specifica acest lucru in prospect. Caldura ar putea diminua actiunea medicamentelor;
- Incercati sa nu utilizati medicamentele eliberate fara prescriptie medicala decat daca aveti intr-adevar nevoie de ele.
Ce reprezinta efectul secundar al unui medicament?
Efectele secundare sunt efectele pe care un medicament il are asupra organismului si care nu ajuta la ameliorarea simptomelor. Acestea sunt, de cele mai multe ori, neplacute.
Cateva exemple sunt: greata, senzatia de ameteala, sangerarile la nivelul tractului gastrointestinal. Uneori efectele secundare pot fi benefice. De exemplu, unele tipuri de anithistaminice, pot provoca somnolenta. Acest lucru ar putea fi negativ pentru persoanele care utilizeaza antihistaminice in timpul zilei, dar acest efect secundar ar putea fi benefic seara, inainte de culcare, intrucat ar putea contribui la obtinerea unui somn profund.
Interactiunea medicamentelor
SusOrganismul proceseaza (metabolizeaza) in mod diferit, fiecare medicament. Cand mai multe medicamente sunt utilizate impreuna (indiferent ca sunt OTC-uri sau de alt fel) efectul lor asupra organismului poate fi diferit, din cauza interactiunilor medicamentoase.
- Potentarea efectului sau dublul efect apare in situatia in care o persoana foloseste doua medicamente care au substante active similare, astfel efectul poate fi amplificat. Un exemplu este atunci cand se utilizeaza ibuprofen impreuna cu alt medicament antiinflamator sau acetaminofen, recomandat de medic (in acest mod ar putea fi afectat ficatul). Fiecare persoana ar trebui sa fie constienta de toate substantele active ale medicamentelor pe care le utilizeaza (in acest scop va fi citit prospectul medicamentului sau i se vor cere detalii medicului sau farmacistului);
- Efect de opozitie - Medicamentele cu ingrediente active care au efecte opuse asupra organismului pot interactiona, reducandu-se astfel eficacitatea unuia sau a ambelor medicamente. De exemplu decongestionantele OTC pot provoca acest efect cand sunt administrate alaturi de medicamente ce au rolul de a diminua tensiunea arteriala, intrucat decongestionantele pot creste tensiunea arteriala;
- Efect de alterare/modificare a actiunii medicamentelor - Un medicament poate influenta sau modifica modul in care organismul absoarbe, asimileaza sau metabolizeaza alt medicament. De exemplu, aspirina poate schimba modul in care actioneaza anumite medicamente anticoagulante.
Daca un pacient va consulta mai multi medici specialisti trebuie sa ii spuna fiecaruia ce medicamente utilizeaza (chiar daca le-a folosit chiar si pentru o scurta perioada de timp), indiferent ca este vorba despre suplimente alimentare, pe baza de plante, vitamine sau minerale.
Interactiunea dintre medicamente si alimente
Alimentele pot afecta modul in care unele medicamente de tip OTC sau eliberate pe baza de prescriptie medicala sunt prelucrate de catre organism. Uneori, substantele continute de ceea ce mananca sau bea o persoana pot afecta modul in care medicamentele ar trebui sa actioneze. De exemplu, medicamentele administrate pe cale orala vor fi absorbite prin mucoasa stomacului sau a intenstinului subtire.
De asemenea, substantele nutritive continute de alimentele pe care o persoana le consuma, sunt absorbite in acelasi loc. Deci, daca se va administra un medicament in timpul mesei, atunci cand nu este recomandat acest lucru, posibil ca, in urma interactiunilor care au loc in organism, medicamentul sa nu se absoarba in mod adecvat.
Toate medicamentele eliberate fara prescriptie medicala interactioneaza cu produsele alimentare consumate?
Nu, dar unele medicamente de tip OTC pot fi afectate de ceea ce mananca si cand anume mananca o persoana. Acesta este si motivul pentru care unele medicamente trebuie luate pe stomacul gol (cu cel putin o ora sau doua inainte de a manca). Pe de alta parte, este mai usor pentru organismul unei persoane sa proceseze (metabolizeze) anumite medicamente cand sunt administrate in timpul meselor.
Se va citi cu atentie prospectul medicamentului pentru a se stii cum anume se va lua medicamentul: alaturi de o gustare, in timpul meselor principale ale zilei sau pe stomacul gol. Daca prospectul nu ofera instructiuni specifice, probabil mancarea consumata nu va afecta modul de actiune al medicamentului. Daca o persoana are orice fel de intrebari in aceasta directie, trebuie sa se adreseze medicului de familie sau farmacistului pentru detalii.
Reactii alergice
SusUnele persoane pot fi alergice la anumite medicamente. Daca ati avut vreo reactie alergica la un medicament, trebuie evitate toate produsele care contin substanta care declanseaza alergia. Semnele unei reactii alergice includ prurit, urticarie si tulburari respiratorii. Se va contacta imediat medicul daca apar simptomele unei alergii.
Persoanele varstnice sunt mai sensibile la administrarea de medicamente fara prescriptie medicala? Adesea, adultii mai in varsta, utilizeaza mai multe tipuri de medicamente, in acelasi timp (inclusiv pe baza de prescriptie medicala sau eliberate fara prescriptie medicala). Organismul varstnicilor proceseaza in mod diferit substantele medicamentoase fata de adulti. Acesta este motivul pentru care adultii mai in varsta trebuie sa acorde o atentie sporita consumului de medicamente si interactiunilor dintre medicamente, indiferent de tipul lor. Trebuie sa i se semnaleze medicului orice tip de medicament (vitamine, suplimente naturiste, etc.) este folosit. Medicul ar putea spune daca exista riscul aparitiei vreunui efect advers in urma interactiunii dintre mai multe medicamente.
Iata cateva dintre problemele pe care adultii mai in varsta le pot intampina, in mod special:
- utilizarea de medicamente antiinflamatorii (AINS) ar putea determina boli renale si hemoragii gastro-intestinale. AINS (antiinflamatoare nesteroidiene) includ ibuprofenul, aspirina, naproxenul si ketoprofenul. AINS pot interactiona si cu multe alte medicamente prescrise pentru afectiuni diferite. Acestea pot cauza complicatii pentru cei care au tensiunea arteriala ridicata, probleme cu prostata, boli tiroidiene sau boli cardiovasculare;
- folosirea de decongestionante nazale cum ar fi fenilefrina sau pseudoefedrina poate provoca ameteli, nervozitate sau tulburari gastrointestinale. Acestea pot determina probleme in cazul persoanelor cu hipertensiune arteriala, diabet zaharat, afectiuni ale prostatei, boli tiroidiene sau boli cardiovasculare;
- anumite antihistaminice pot declansa somnolenta, vedere incetosata, uscaciune a gurii, probleme urinare si au efect sedativ; de aceea se va citi cu atentie prospectul medicamentelor.
Alcoolul si medicamentele de tip OTC
SusIn general, oricine trebuie sa fie atent si sa nu amestece alcoolul cu medicamentele (acest lucru fiind foarte riscant, in anumite situatii), indiferent de tipul acestora. Cu atat mai mult, se va verifica pe prospectul medicamentelor daca exista vreun avertisment legat de consumul de alcool in timpul tratamentului cu medicamente.
Cei care beau mai mult de o bautura alcoolica pe saptamana si folosesc calmante, ar putea dezvolta boli gastrointestinale si chiar hemoragie. Persoanele care consuma mai mult de 3 bauturi alcoolice pe saptamana sau o bautura alcoolica in fiecare zi, ar trebui sa consulte medicul inainte de a lua orice fel de calmant (aspirina, naproxen, ketoprofen, etc.).
Combinatia dintre acetaminofen si alcool etilic este foarte daunatoare pentru ficat. Anumite antihistaminice amestecate cu alcool pot amplifica starea de somnolenta. Acelasi simptom poate fi intalnit si in cazul asocierii decongestionantelor si medicamentelor pentru tratarea tusei sau a radacinii de valeriana, sunatoare cu alcool.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- 6 greseli in administrarea medicamentelor
- Abuzul si dependenta de medicamente eliberate cu prescriptie medicala
- Greseli in administrarea medicamentelor
- Medicamente eliberate doar cu prescriptie medicala
- Administrarea corecta a medicamentelor la copii
- Alergiile la medicamente
- Riscul auto-medicatiei in cazul arsurilor stomacale
- Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor
- Combinatii periculoase de medicamente
Citeste pe aceeasi tema
- Medicamentele pentru dureri eliberate fara prescriptie medicala si riscul pe care acestea le implica
- Esentialul despre medicamentele eliberate fara prescriptie medicala
- Medicamente eliberate si fara prescriptie medicala
- Ghid pentru utilizarea medicamentelor eliberate fara prescriptie medicala
- Automedicatia in cazul copiilor – ce riscuri exista atunci cand parintii le dau medicamente fara sa consulte pediatrul?
Articole recomandate
- Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate
- Escare: ce sunt, factori de risc, cum se pot preveni, stadii si optiuni de tratament
- Cu un pas inaintea menopauzei. Recomandarea specialistilor din Germania.