Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Adaptarea - in cazul unei slujbe cu program de noapte

Actualizat la data de: 27 Iulie 2009

Generalitati

Sus
Adaptarea - in cazul unei slujbe cu program de noapte

Sa admitem ca seful dumneavoastra tocmai v-a numit intr-un post in care pentru o luna veti merge la lucru in schimbul de noapte. Pus intr-o astfel de situatie va trebui sa va calculati foarte bine posibilitatile si sa stiti inca de la inceput ca acest lucru nu este usor.
Va fi destul de dificil sa satisfaceti un astfel de program si totodata sa va incadrati si in activitatile uzuale de familie sau sa fiti alaturi de prietenii dumneavoastra. Odata cu acest efort trebuie sa stiti ca va expuneti unor riscuri legate de sanatatea dumneavoastra fizica si mentala.
Prin schimbarea ritmului somn-veghe pentru a putea face fata noului program va fi nevoie de o perioada de acomodare. Daca ati calatorit cu avionul si ati schimbat fusul orar, ati observat probabil ca apar anumite tulburari ale ceasului dumneavoastra biologic. In aceste situatii insomnia, starile de oboseala fizica si mentala sunt simptome obisnuite.
Cu cat avansati in varsta cu atat acomodarea organismului dumneavoastra la un astfel de program de lucru va fi mai dificila.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Somnul
  3. Alimentatia
  4. Miscarea
  5. Activitatea sociala
  6. Citeste pe aceeasi tema

Somnul

Sus

Exista cateva modalitati care va pot ajuta sa aveti un somn usor:
- sa cititi inainte de culcare,
- sa aveti un dormitor izolat si intunecat,
- sa ascultati o muzica relaxanta inainte de culcare,
- eventual sa faceti o baie fierbinte,
- sa pastrati aceleasi ore de somn in cadrul noului dumneavoastra program.

O alta conditie ar fi ca modificarile dumneavoastra de program de lucru sa nu fie prea frecvente astfel incat sa va puteti acomoda.
Atunci cand nu ati reusit sa va odihniti suficient intr-o noapte si urmeaza orele de lucru este bine venit si un somn scurt, chiar de 30 de minute, inaintea orelor de program ceea ce va avea un efect reconfortant benefic.

Va trebui sa va desteptati cu mai mult timp inainte de a intra in tura de noapte, altfel riscati sa incepeti lucrul buimaciti.
Daca suferiti de o insomnie severa datorata tulburarilor programului dumneavoastra veti putea recurge la somnifere, dar asta numai cu recomandarea medicului.

Exista 10 sfaturi de care ar trebui sa tinem cont pentru a avea un somn sanatos si eficient:
- pe cat posibil sa avem un orar de somn si sa nu ne trezim tarziu in week-end,
- nu ar trebui sa mancam sau sa bem multe lichide inainte de culcare,
- trebuie evitata cafeaua si orice alta bautura cu continut de cafeina cu cateva ore inainte de culcare,
- efortul si exercitiile fizice din timpul zilei pot fi utile pentru un somn sanatos noaptea,
- sa alegem o camera usor racoroasa pentru dormit,
- se recomanda ca somnul de baza sa il avem noaptea in concordanta cu ritmul somn-veghe,
- sa avem liniste in timpul somnului,
- sa avem asternuturi proaspete, saltea confortabila, etc.
- sa facem un dus sau o baie fierbinte inainte de culcare,
- nu se recomanda somnifere decat in cazurile grave de insomnie si doar cu avizul medicului specialist.

Alimentatia

Sus

Schimbarile de program pot face dificila o alimentatie sanatoasa. Exista tentatia ca lucrand de noapte sa consumati in special alimente de la magazine non-stop, in general hrana rece si neadaptata nevoilor dumneavoastra.

Va vom face o serie de recomandari pentru o alimentatie sanatoasa:
- pachetul de acasa; preparandu-va de acasa pachet veti rezista tentatiei de a consuma alimente inadecvate. In componenta acestuia veti include fructe si legume, nefiind recomandate cantitati mari. Turele de noapte pot interfera cu elemente de rutina digestiva, proprii fiecarei persoane, de aici derivand o serie de tulburari de care trebuie sa tinem cont pentru a le putea evita;
- evitati cafeaua noaptea tarziu. Consumul acesteia va trebui redus la orele inainte de a intra in tura si la inceputul programului de noapte. Procedand astfel nu veti avea probleme cu somnul dimineata cand ajungeti acasa.

Miscarea

Sus

Exercitiile fizice va poate fi de folos pentru un somn sanatos, un comportament mai tonic si o buna dispozitie.
Sunt recomandate mai multe tipuri de astfel de exercitii fizice: o plimbare pe jos dupa orele de lucru, 20 de minute pe zi de aerobic sau de inot, jogging, etc.
Pe perioada serviciului este bine venita putina miscare in timpul pauzelor chiar o mica plimbare. Aceste elemente sunt cu atat mai eficiente cu cat ele vor face parte dintr-o rutina si vor fi efectuate zilnic. In acest scop este util si placut sa cooptati un coleg cu care sa va sustineti reciproc in respectarea programului.

Activitatea sociala

Sus

Chiar si in conditiile schimbarii de program va trebui sa va mentineti si activitatea sociala. Va propunem cateva metode prin care sa va mentineti participarea la evenimentele din familie:

- sunati acasa si vorbiti cu copii si familia seara inainte ca ei sa se culce si dimineata dupa ce s-au trezit,
- informati prietenii si familia despre programul dumneavoastra,
- faceti-va timp pentru a fi impreuna cel putin o ora pe zi pentru a nu va izola de cei dragi.

Abilitatea de a ne adapta la un program cu ore de noapte este foarte diferita de o persoana la alta. In timp ce pentru unii aceasta nu reprezinta o problema deosebita, pentru altii poate fi o frustrare zilnica cu impact asupra sanatatii ce in timp va duce la schimbarea locului de munca.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate