Acordul sau refuzul donarii de organe ar putea fi inscris pe cardul de sanatate
Stire medicala
Donarea de organe este legala in Romania si se face, in prezent, prin doua sisteme: fie medicii cer acordul familiei pacientului decedat, fie acordul este dat de pacient in timpul vietii, in urma unui act notarial.
Agentia Nationala pentru Transplant vrea insa sa faciliteze sistemul de donare a organelor prin inscrierea acordului sau refuzului pe cardul de sanatate al fiecarui pacient in parte.
In Romania, legea spune ca prelevarea organelor, tesuturilor si celulelor de origine umana, precum si transplantul acestora trebuie sa se faca in mod gratuit si exclusiv in scop terapeutic. Activitatea trebuie sa fie coordonata, monitorizata si aprobata de Agentia Nationala de Transplant.
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate solicita reglementarea inscrierii acordului si refuzului privind donarea de organe dupa deces pe cardul electronic de sanatate, ce va deveni obligatoriu din 2015. Inscrierea acestei informatii pe cardul de sanatate s-ar putea face doar pe baza unei declaratii notariale date in timpul vietii.
Orice tentativa de comercializare - donarea organelor contra cost sau a unui beneficiu material - este considerata infractiune in Romania si se pedepseste cu inchisoarea de la 3 la 5 ani.
Articole recomandate
Citeste pe aceeasi tema
- Informatii esentiale despre transplantul de organe
- Interviu acordat SfatulMedicului.ro de catre Directorul Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni, Prof. Dr. Irinel Popescu
- Ingrijirea pacientilor muribunzi
- Diagnosticul infertilitatii masculine
- Chirurgia estetica si procedurile cosmetice