Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Absolventii de medicina ar putea sustine rezidentiatul in mai multe centre universitare

Publicat la data de: 09 Februarie 2009

Concursul de rezidentiat ar putea suferi modificari in anul 2009, astfel incat absolventii universitatilor de medicina sa se poata inscrie la concurs in centrele universitare unde doresc sa se pregateasca, au anuntat, vineri, ministrii Sanatatii si Educatiei, Ion Bazac si Ecaterina Andronescu.

"Sunt sase centre universitare in tara si fiecare absolvent stie cel mai bine unde se poate pregati in functie de aptitudinile sale. De asemenea, consider ca universitatile de medicina trebuie sa aiba cel putin un spital arondat sau centru de excelenta pentru invatamantul postuniversitar si speram ca din toamna sa obtinem fonduri europene pentru a indeplini acest lucru", a declarat Ecaterina Andronescu.

Ministrul Sanatatii a precizat ca lucreaza la un program de reglementare a concursului de rezidentiat care ar putea sa intre in vigoare pana la sfarsitul anului.

De asemenea, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, Florian Popa, considera ca este necesara o schimbare a modului in care este reglementat rezidentiatul. "Cred ca universitatile si scolile de medicina trebuie sa aiba o alta optica privind selectarea studentilor, care nu ar mai trebui sa fie o repetare a bacalaureatului. Marirea numarului studentilor cu taxa si admiterea la rezidentiat pe baza unui interviu in locul unui test cu 200 de intrebari sunt alte solutii", a declarat rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Bucuresti.

Secretarul de stat in ministerul Sanatatii, Aurel Nechita, a mai propus, ca masura de eficientizare a sistemului de invatamant medical, scaderea perioadei de studii si pregatire a medicilor specialisti. "Ca sa devina specialist, un medic face intre 9 si 13 ani de scoala, in total. In multe tari din Europa, perioada de scolarizare este mult mai mica. De exemplu, media europeana pentru specializarea post-universitara a unui neurochirurg este de patru ani, in schimb ce in Romania este de cinci", a explicat Aurel Nechita.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate