Abraham - Bucurestiul ramane, in continuare, placa turnanta a consumului de droguri din Romania
Stire medicala
Bucurestiul ramane, in continuare, placa turnanta a consumului de droguri din Romania, a declarat Pavel Abraham, presedintele Agentiei Nationale Antidrog.
Aceeasi sursa a mai precizat ca, in ultimul timp, la nivelul capitalei, s-a constatat o crestere substantiala a consumului de cannabis, care, in acelasi timp, a scazut la nivel national.
"Consumul in Bucuresti cunoaste valente ridicate. Spre exemplu, 50 la suta dintre consumatorii de cannabis din Bucuresti au probleme mari de sanatate. Fata de celelalte capitale ale Europei, suntem intr-un stadiu incipient, deci, atunci cand ne comparam, am putea fi un pic bucurosi. Atunci cand ne analizam, ne dam seama ca avem inca multe de facut si ca trebuie sa lucram foarte serios in campul preventiv pentru a nu atinge parametrii tarilor din Uniunea Europeana. Este singurul domeniu de criminalitate in care Romania nu are un segment de risc la nivelul tarilor care compun Uniunea Europeana", mai spune seful ANA.
In Bucuresti, exista un grup de consumatori vechi, de circa 17.000 de persoane, care sunt deja in stare de dependenta, conform statisticii Agentiei Antidorg.
Abraham a mentionat ca, din fericire, s-a constatat o scadere a consumului de heroina in Bucuresti. "in anul 2004, am estimat 24.000 de consumatori de heroina injectabila, iar studiul efectuat in 2007 si valorificat in 2008, evidentiaza ca este vorba de 16.800-17.000 de consumatori. Scaderea care are mai multe cauze printre care as mentiona o activitate buna de prevenire atat a structurilor agentiei cat si a societatii civile si a institutiilor statului", a mai declarat seful ANA.
Intr-un clasament international neoficial, mentioneaza Abraham, "Romania se regaseste la periferie, cu un consum mai redus, sub ceea ce se intampla in UE".
Conform ANA, un fenomen ingrijorator este acela ca a inceput sa scada varsta de consum.
"Daca in 2004, varsta de consum era 13-14 ani, la nivelul anului 2008, se constata o scadere a varstei spre 11 ani. Urmarim aici un trend european, unde, de asemenea, se constata o scadere a varstei de consum a unor astfel de substante", a mai declarat pentru NewsIn, Pavel Abraham.
Conform psihologilor, profilul consumatorului de droguri se poate inscrie in urmatoarele coordonate: prezinta structuri psihice fragile si un profil de personalitate tipic conduitei dependente.
"Totodata, manifesta o acuta lipsa de incredere in sine, cu accentuate note depresive. Acest gen de tineri nu isi satisfac nici macar nevoile de siguranta si nu au repere valorice certe de valorizare si de confirmare a propriei identitati. Impulsivitatea si intoleranta la frustrare este o alta trasatura importanta a profilului lor psihic", a declarat, pentru NewsIn, psihologul Luminita Medelet.
Aceeasi sursa a mai mentionat ca majoritatea adolescentilor se apuca de droguri din simpla curiozitate, dar si pentru a experimenta senzatii si trairi noi, pentru a atinge o anumita stare de exaltare fizica si psihica.
Un alt motiv "este teribilismul, deoarece drogurile pot deveni incitante sau provocatoare. "Multi sunt tentati sa infrunte riscurile fara sa se teama de consecintele la care se expun. Dorinta de afirmare in fata grupului precum si teama ca vor fi respinsi, ca vor fi izolati de catre grup daca refuza propunerile asa-zisilor „initiati”, ii fac pe adolescenti sa nu ia in considerare riscurile la care se expun", a mai declarat, pentru NewsIn, psihologul Luminita Medelet.
Articole recomandate
- Ce este de facut in cazul in care corpuri straine raman blocate in caile res ...
- Cum sa ramanem sanatosi pe timpul verii? 6 reguli de care trebuie sa tinem c ...
- Sfaturi utile pentru femeile care doresc sa ramana insarcinate
- 8 obiceiuri pentru a ramane sanatos
- Piata farmaceutica din Romania in continua evolutie
- Diabetul zaharat, boala cu incidenta intr-o continua crestere
- Vitaminele care sporesc fertilitatea
- Cauzele genetice ale avortului spontan - Mutatii, deletii si mozaicism
- Gustarile luate in timpul programului de lucru influenteaza negativ efectele ...