A inceput distribuirea celor 50.000 de flacoane de heparina catre spitale
Stire medicala
Peste 50 de spitale au primit peste 4.000 de flacoane de heparina, dupa ce analizele spectroscopice solicitate de Agentia Europeana a Medicamentului au demonstrat ca intre cele 50.000 de flacoane de heparina, importate de urgenta de Ministerul Sanatatii, nu sunt flacoane contaminate.
Compania Nationala UNIFARM S.A. a intrat in posesia acestora pe 4 iunie, insa, pentru a putea fi pusa in consum, heparina trebuia supusa unei analize spectroscopice suplimentare, la solicitarea Agentiei Europene a Medicamentului (EMEA). intrucat rezultatul analizei spectroscopice a aratat ca heparina importata nu este contaminata cu condroitin persulfat, compania UNIFARM S.A. a inceput distribuirea ei catre spitalele care realizeaza interventii in care este necesara aceasta substanta.
Retragerea heparinei din spitalele Uniunii Europene si, implicit, din Romania, s-a fãcut ca urmare a unei masuri impuse de EMEA, dupa descoperirea unor impuritati care alterau calitatea heparinei. in luna mai, majoritatea spitalelor a ajuns sa apeleze la stocurile de rezerva, dupa ce au fost reduse importurile de heparina - substanta folosita in timpul interventiilor chirurgicale, pentru a impiedica sangele sa se coaguleze.
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a afirmat, la sfarsitul lunii mai, ca sunt probleme cu stocurile de heparina din spitale, dar ca aceasta criza se manifesta in toate statele europene. „Criza de heparina, in Romania, nu exista. Exista criza de heparina in Uniunea Europeana. Agentia Europeana a Medicamentului a scos de pe piata toate stocurile de heparina sodica, dupa ce s-a constatat ca la un furnizor - nu-i pot spune numele - a existat materie prima importata dintr-o alta tara, care pune in pericol viata oamenilor", a spus atunci Nicolaescu.
Demnitarul preciza, insa, ca ministerul nu are atributii sa achizitioneze medicamente pentru spitale. "Spitalele trebuie sa-si cumpere, insa, stiind ca este o situatie exceptionala si ca am putea avea cu adevarat o criza, ne-am implicat”, a precizat Nicolaescu.
Articole recomandate
- Alzheimer
- Vitamine si minerale esentiale pentru o piele frumoasa
- Infertilitatea, un diagnostic tot mai des intalnit
- Legatura dintre spiritualitate si medicina
- 25 de antibiotice descoperite recent de cercetatori, o speranta noua pentru ...
- Medicina sportiva si riscurile sportivilor
- Medicina tintita: generalitati, istoric si perspective
- 11 mituri surprinzatoare din medicina
- Interviu cu Prof. Asoc. Dr. Nicolae Calomfirescu, Presedintele Asociatiei pe ...