8 lucruri mai putin cunoscute despre stangaci
Generalitati
SusDe-a lungul timpului, s-au vehiculat o serie de mituri si controverse despre stangaci, mai exact despre persoanele care isi folosesc mana stanga atunci cand scriu sau efectueaza activitati motrice fine.
Stangacii reprezinta aproximativ 10% din populatie, un procent suficient de mic, incat sa nu reprezinte o prioritate pentru producatorii de gadgeturi sau ustensile de gatit (concepute in functie de nevoile unei persoane dreptace).
Cuprins articol
Cauzele si avantajele folosirii dominante a mainii stangi
SusMotivele pentru care unii oameni se nasc stangaci nu au fost evidentiate exact de catre cercetatori. Pana in prezent, o combinatie complexa intre genele mostenite si factorii de mediu este considerata responsabila pentru tendinta unor indivizi de a-si folosi preponderent mana stanga. Alte teorii considera ca exista o legatura intre partea creierului mai activa si membrul superior folosit cel mai mult la motricitatea fina.
Intrucat exista un numar relevant de oameni stangaci care au revolutionat lumea (de la Leonardo Da Vinci si Eistein, pana la Oprah Winfrey, Bill Gates si Barack Obama), cercetatorii au incercat sa depisteze daca folosirea dominanta a mainii stangi este un defect sau, dimpotriva, o calitate. Descoperirile inclina balanta in ambele extreme, existand atat avantaje in a fi stangaci, cat si dezavantaje.
Un studiu australian din anul 2006 a demonstrat ca stangacii au o capacitate de gandire mai rapida, reactionand mai prompt la stimuli. Stangacii tind sa castige cu 10-15% mai mult decat dreptacii, talentul de a picta este mai impresionant in cazul lor, iar recuperarea capacitatii de limbaj este mai probabila dupa un accident grav.
Pe de alta parte, stangacii nu se orienteaza la fel de bine in spatiu, sunt mai predispusi afectiunilor psihice si digestive, resimt frica mai intens si inteleg mai greu matematica, potrivit altor experimente stiintifice.
Curiozitati despre stangaci
Sus1. Stangacii aud discursurile diferit
Persoanele stangace pot auzi mai usor schimbarile rapide de intonatie si silabe in timpul unui discurs, comparativ cu persoanele dreptace. Potrivit unui studiu efectuat de Universitatea din Georgetown, emisfera stanga si emisfera dreapta a creierului se specializeaza in diverse tipuri de sunete.
Emisfera stanga, care controleaza mana dreapta, prefera sunetele rapide cu consoane. Emisfera dreapta, cea care controleaza mana stanga, percepe mai rapid sunetele care se schimba mai lent, precum silabele si intonatia.
2. Stangacii erau in minoritate si in Neandertal
Inca de acum 500.000 de ani, oamenii dreptaci erau majoritari. Cercetatorii Universitatii din Kansas au descoperit mana dominanta a celor mai multi oameni preistorici, studiindu-le dentitia. Se pare ca neandertalienii tineau o parte din carnea vanatului cu o mana si o parte in cavitatea bucala. Astfel, dintii cei mai uzati au fost un indiciu relevant in evaluarea fosilelor si stabilirea numarului de dreptaci si stangaci din acea era.
3. Stangacii sunt mai predispusi psihozelor
Statisticile medicale arata ca, in randul populatiei diagnosticate cu tulburari psihice, stangacii sunt mai raspanditi. Studiile efectuate in acest sens spun ca persoanele care sufera psihoze cu cu 20% mai susceptibili sa fie stangace.
Un nou studiu tiparit in publicatia de specialitate SAGE spune ca rata stangacilor psihotici este mult mai mare decat se credea pana acum. Cercetarea s-a desfasurat pe un esantion de 107 pacienti dintr-o clinica de psihiatrie din Texas.
Din randul celor cu tulburari de dispozitie (depresie sau tulburare bipolara), rata celor stangaci a fost de 11%, iar din randul celor cu schizofrenie si alte boli schizoafective, 40% dintre pacienti erau stangaci. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca modul in care functioneaza creierul determina fara echivoc mana dominanta a unei persoane.
4. Stangacii sunt artisti mai talentati
Potrivit unei cercetari publicate in Jurnalul American de Psihologie, exista dovezi concrete ca persoanele care isi folosesc predominant mana stanga, sunt mai creativi, au un talent artistic superior si o gandire divergenta mai buna (metoda de generare a ideilor care exploreaza numeroase posibilitati).
Alte studii arata ca stangacii tind sa fie mai des atrasi de o cariera in arta, muzica, sport si tehnologia informatiei, decat dreptacii.
5. Stangacii pot obtine performante mai bune in sport
Mai exact, stangacii pot fi avantajati in sporturile care presupun asezarea oponentilor fata in fata, precum tenisul, boxul sau baseball-ul. Cel putin aceasta este teoria expusa de autorul Rik Smits, in cartea sa intitulata The Puzzle of Left-Handedness (n.r. Puzzle-ul stangacilor). Smits sustine ca sportivii care isi folosesc dominant mana stanga au mult mai sanse de a exersa cu un adversar dreptaci, decat vice versa (de vreme ce populatia majoritara este dreptace).
6. Stangacii se inspaimanta mai usor
O cercetare prezentata de Societatea Britanica de Psihologie arata ca persoanele stangace tind sa fie mai afectate de frica, decat cele dreptace. Experimentul a fost efectuat pe un esantion de adulti stangaci si dreptaci. Acestia au vizionat un scurtmetraj de 8 minute din Tacerea Mieilor. Ulterior, au fost rugati sa isi aminteasca anumite secvente din filmare. Stangacii au fost cei care au aratat cele mai multe semne ale tulburarii de stres post-traumatic.
7. Stangacii sunt mai predispusi emotiilor negative
Un studiu restrans, publicat in Jurnalul Bolilor Nervoase si Mintale, sustine ca stangacii sunt mai predispusi sa experimenteze emotii negative, comparativ cu persoanele care isi folosesc dominant mana dreapta. Aceeasi cercetare spune ca stangacii au nevoie de mai mult timp pentru a-si interpreta propriile emotii.
8. Stangacii sufera mai des de complexe de inferioritate
Cand cercetatorii Universitatii Abertay din Scotia au dat o serie de teste de personalitate unui esantion format din 46 de stangaci si 66 de dreptaci, concluziile trase de psihologi sunt urmatoarele persoanele stangace sunt mai putin rezistente la critica, mai inhibate, mai timide, mai usor de stanjenit si mai complexate, decat dreptacii.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Cum sa cresti nivelul de implicare, sprijin si afectiune din partea partenerului
- Despre frica
- 50 de lucruri uimitoare despre corpul uman
- Disfunctii sexuale feminine
- Sex pentru prima data
- Dezvoltarea copilului dupa varsta de 1 an
- Trunchiul si extremitatile iti spun de ce afectiuni suferi!
- Legatura dintre spiritualitate si medicina
- 25 de antibiotice descoperite recent de cercetatori, o speranta noua pentru ...
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata
- Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente
- Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top