Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

8 cele mai periculoase boli din istoria omenirii

Actualizat la data de: 03 Februarie 2014

Generalitati

Sus
8 cele mai periculoase boli din istoria omenirii

Cele mai periculoase boli din istoria omenirii au facut milioane de victime la nivel mondial, insa au fost eradicate partial, din fericire, odata cu progresul stiintei si al medicinei de la inceputul secolului al XIX-lea.

Acest lucru a fost posibil datorita conceperii vaccinurilor si tratamentelor eficiente impotriva virusurilor mortale.

In mod regretabil, multe dintre bolile mortale din istorie fac in continuare victime in tarile aflate in curs de dezvoltare.

In prezent, medicina nu a gasit inca un leac pentru bolile virale, in timp ce tarile dezvoltate au inceput sa se confrunte cu problema rezistentei la antibiotice, precum si cu riscul raspandirii bolilor tropicale in regiunile cu clima temperata.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Boli mortale ramase in istorie
  3. Citeste pe aceeasi tema

Boli mortale ramase in istorie

Sus

1. Variola

Una dintre cele mai periculoase boli din istorie a fost, din fericire, eradicata pana in anul 1980, in urma unei campanii de vaccinare extinse la nivel mondial. Desi nu exista statistici care sa arate numarul exact de victime facute de Variola vera, aceasta boala contagioasa a provocat circa 300-500 de milioane de decese doar in secolul XX. Specialistii cred ca virusul variolei exista de 68 de milenii si a stirbit mai multe vieti decat orice alta boala transmisibila descoperita pana in prezent.

Variola este provocata de una dintre cele doua tulpini ale virusului, numite Variola major si Variola minor si poate avea efecte secundare grave, precum cecitatea (orbirea), infertilitatea (in cazul barbatilor) sau ulceratia corneei.

In prezent, singurele mostre cunoscute ale virusului sunt tinute in conditii de izolare, in nitrogen lichid, la Centrul de Control si Prevenirea a Bolilor din Atlanta, Georgia si la Centrul de Stat al Virologiei si Biotehnologiei din Rusia.

2. Gripa spaniola

Responsabila pentru cea mai mortala pandemie de gripa inregistrata vreodata in istorie este Gripa spaniola, raspandita la nivel mondial odata cu sfarsitul Primului Razboi Mondial, in anul 1918. Virusul responsabil cu aceasta forma agravata de gripa poarta numele de subtipul Influenza AH1N1. Pandemia la inceputul secolului XX a afectat o treime din populatia Pamantului, cauzand mai mult de 50 de milioane de decese in intreaga lume.

In prezent, sansele anuale ca o persoana infectata sa moara din cauza Gripei spaniole sunt de una la 345.000. Acelasi virus AH1N1 a fost responsabil si cu faimoasa epidemie de gripa porcina, care a izbucnit in anul 2009. In luna august 2010, Organizatia Mondiala de Sanatate a anuntat eradicarea bolii.

3. Ciuma bubonica

Intitulata si Moartea Neagra, ciuma bubonica a ucis aproximativ o treime din populatia Europei medievale intre anii 1348 si 1350. Boala extrem de contagioasa este produsa de bacteria numita Yersinia pestis, tratabila in prezent cu antiobiotice.

Datele oficiale arata ca Yersinia pestis (bacteria care provoaca ciuma bubonica, septicemica si pneumonica) a costat umanitatea circa 200 de milioane de vieti. Boala raspandita prin ciupiturile de purici ataca nodulii limfatici (in cazul ciumei bubonice) sau produce infectii la nivelul sangelui si plamanilor (in cazul celorlalte forme ale sale). Netratate, victimele ciumei isi pot pierde viata in mai putin de o saptamana.

4. Malaria

Chiar daca nu exista statistici clare, unii cercetatori care au efectuat studii observationale intre anii 1950-1970 sustin ca malaria a provocat mai multe decese de-a lungul istoriei decat variola. Boala se transmite prin intepaturile de tantar sau pe alt contact direct sangvin si omoara inca anual aproximativ 1-2 milioane de oameni.

Malaria este in continuare o problema de sanatate publica in tarile aflate in curs de dezvoltare. Parazitii acestei boli sunt transmisi de femela speciei de tantari Anofel, care traieste in regiunile tropicale si subtropicale, precum si in unele parti din Africa, America si Asia.

Victimele acestei boli infectioase foarte raspandite sunt in general copiii specialistii estimeaza ca un copil moare din cauza malariei la fiecare 30 de secunde in Africa.

5. Tuberculoza

Tuberculoza este cea mai mortala boala infectioasa a plamanilor (desi poate sa afecteze orice alta regiune a corpului). Pericolul contactarii acestei boli nu a fost eradicat, reprezentand in continuare o problema de sanatate publica, inclusiv in tarile dezvoltate.

Tratamentul pentru tuberculoza implica admnistrarea prelungita a antibioticelor. Din fericire, doar 5% din cazurile diagnosticate sunt fatale. Oamenii de stiinta estimeaza ca tuberculoza a fost responsabila pentru 100 de milioane de decese doar in secolul XX, continuand sa cauzeze circa 1 milion de pierderi de vieti in fiecare an. Tuberculoza este considerata cea de-a treia boala mortala in istorie.

6. Holera

Holera este o boala diareica provocata de bacteria Vibrio cholerae, transmisa la oameni prin ingestia apei sau a hranei contaminate. In cele mai severe forme ale sale, boala se numara printre infectiile cu cea mai rapida instalare a decesului (o persoana sanatoasa poate deveni hipotensiva dupa doar o ora de la aparitia simptomelor si poate muri in 2-3 ore fara administrarea tratamentului).

Holera a produs 8 pandemii de-a lungul istoriei, izbucnind in anul 1817, in Calcutta, India. Zece ani mai tarziu, holera devenea cea mai periculoasa boala a secolului, care continua sa faca sute de victime si in prezent.

7. SIDA

Sindromul imunodeficientei dobandite se refera la o serie intreaga de simptome si infectii aparute pe fondul unei imunitati slabite, dupa contactarea virusului HIV. Incepand cu anul 1981, SIDA a cauzat decesul a circa 25 de milioane de oameni in intreaga lume.

Fazele avansate ale bolii presupun susceptibilitatea crescuta la infectii si tumori. Majoritatea cercetatorilor desemneaza originea virusului HIV in Africa Sub-Sahariana. Estimarile arata ca 38.6 milioane de oameni traiesc in prezent cu aceasta boala incurabila.

8. Ebola

Virusul care produce boala infectioasa numita ebola a inceput sa faca peste 150.000 de victime in anul 1976, in Sudan si Zaire. In lumea medicala, este considerat a fi un virus zoonotic, care afecteaza major numarul gorilelor din Africa Centrala. In ciuda eforturilor depuse de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru eradicarea bolii, nu a fost depistata o cale de a se realiza acest lucru.

Febra hemoragica ebola are potential letal si declanseaza o serie intreaga de simptome, printre care se numara febra, voma, diareea, durerea generalizata sau hemoragiile interne si interne. Rata mortalitatii este foarte mare (80%-90%).


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate