5 trucuri simple pentru a scapa de astenia de toamna
Odata cu venirea toamnei, temperaturile scad, cantitatea de precipitatii creste, in vreme ce intensitatea luminii scade.
Este anotimpul de tranzitie de la vara, cu temperaturi ridicate, la iarna, cu ger si valori termice sub zero grade Celsius.
Schimbarile din natura au un impact direct asupra fizicului si psihicului.
Poti experimenta stari de somnolenta, slabiciune fizica, dureri de cap sau apetit crescut. Totodata, scade rezistenta organismului la infectii.
Iata ce trebuie sa faci pentru a scapa de astenia de toamna:
Mananca sanatos
In aceasta perioada ai nevoie de un aport crescut de vitamine, minerale si antioxidanti. Fructele si legumele de toamna sunt cele mai bune alimente pe care le poti consuma pentru a combate anemia.
Strugurii, nucile, merele, gutuile si prunele nu ar trebui sa iti lipseasca din alimentatie. Merele sunt pline de antioxidanti care actioneaza ca agenti antitumorali, perele te feresc de alergii, gutuile combat stresul, iar prunele fluidizeaza sangele si scad riscul intoxicatiilor alimentare.
Strugurii negri sunt o adevarata comoara pentru sanatate, combatand cancerul, iar nucile, intrucat contin iod si complexul de vitamine B, ajuta la buna functionare a glandei tiroide si fortifica sistemul imunitar.
Printre legumele pe care le poti consuma cu incredere se numara fasolea, mazarea, soia, salata verde, varza rosie, morcovii, urzicile, rosiile si ardeiul gras.
Nu uita de produsele lactate, ouale si carnea de peste, pline de proteine indispensabile organismului.
Fa-ti timp sa te relaxezi
Plimbarile in aer liber iti vor face foarte mult bine. Soarele de dimineata este benefic organismului. Iesi macar zece minute afara, pentru a te bucura de razele lui si pentru a te umple de energie pozitiva.
Nu sari peste orele de somn
Odihna este foarte importanta pentru organism, mai ales ca acesta trebuie sa se adapteze schimbarilor vremii si consuma foarte multa energie pentru reglarea tuturor functiilor corpului.
Nu mai face nopti albe, asa cum obisnuiai pe timpul verii. Risti sa te epuizezi.
Toamna, corpul tau are nevoie de mai mult somn pentru a-si reincarca bateriile. Incearca sa nu te culci mai tarziu de ora 22.00, pentru a prinde somnul odihnitor dinainte de miezul noptii.
Tonifica-ti organismul
Activitatea fizica moderata este esentiala pentru sanatatea corpului tau. Pe langa sport, produsele naturale precum mierea, ginsengul sau laptisorul de matca te ajuta sa-ti tonifici organismul in acest anotimp.
Mierea ajuta la tratarea racelilor, tusei si durerilor in gat, afectiuni frecvente toamna, in timp ce laptisorul de matca creste rezistenta organismului si vigoarea fizica, scazand totodata senzatia de oboseala.
Ginsengul iti curata organisul de toxine, regleaza tensiunea si glicemia, improspateaza memoria si te ajuta sa-ti recapeti energia, crescand rezistenta la oboseala. In plus, iti stimuleaza sistemul imunitar, combatand stresul si depresia.
Stai cu familia si prietenii
Toamna creste riscul de depresie si anxietate, prin urmare evita sa te simti singur si trist, petrecand timp de calitate cu membrii familiei si prietenii apropiati.
Relaxeaza-te seara impreuna cu cei dragi, la o cana cu ceai de plante sau vizionand o comedie.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Astenia de vara
- Pregateste-ti organismul pentru anotimpul racoros
- Bioritmul bebelusilor, influentat de anotimpul nasterii
- Sfaturi utile pentru calatorii…exotice!
- 15 simptome sugestive pentru cancer pe care femeile adesea le ignora
- Depresia sezoniera
- 14 plante care ne fac somnul mai usor
- Cum poate fi inlaturata starea de somnolenta
- Oboseala si somnolenta: cauze comune