Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

5 solutii eficiente contra asteniei de primavara

Actualizat la data de: 30 Martie 2016
5 solutii eficiente contra asteniei de primavara

Zilele insorite ale primaverii nu aduc numai bucurie, caci in aceasta perioada astenia de primavara ne poate da multe batai de cap.

Stari de oboseala, lipsa puterii de concentrare, dureri de cap, apatie si stari de tristete si de iritabilitate: sunt cele mai intalnite simptome ale acestei neplaceri.

Potrivit statisticilor, femeile sunt de doua ori mai predispuse decat barbatii la astenia de primavara. Astenia apare mai ales la persoanele cu varsta cuprinsa intre 20 si 40 de ani, in urma unei diete lipsite de vitamine si minerale, in timpul iernii.

Si lipsa luminii soarelui, tot din anotimpul rece, poate duce la aparitia insomniei. Astenia apare si in urma scaderii beta-endorfinelor din sange. Astfel, apar cel mai adesea starile de epuizare si durerile de cap.

Simptome ale asteniei:

- lipsa apetitului
- lipsa interesului pentru sex
- dureri de cap
- oboseala
- stare generala proasta
- tristete inexplicabila
- iritabilitate
- pierderi de memorie
- scaderea tensiunii arteriale

1. Fii sigur ca ai un aport suficient de fier

Fierul este foate important pentru buna functionare a organismului, caci ajuta la formarea hemoglobinei, la transportul oxigenului in sange, cat si la intarirea sistemului imunitar. Cand acesta este insuficient, apar oboseala si starile de moleseala. Expertii recomanda un aport de 10 mg de fier pentru barbati si 18 mg pentru femei.

Fierul se gaseste in ficat de pasare si de vita, spanac, seminte de doveac, broccoli, varza, capsuni, peste gras, lapte. Pentru a fi mai bine abosrbit, consuma si alimente bogate in vitamina C, precum kiwi, citricele, patrunjelul.

De asemenea, include in alimentatia de zi cu zi legume de primavara, care abunda in vitamine si minerale. Este vorba despre ceapa verde, leurda, usturoi verde, salata verde.

2. Fa multa miscare

Un alt mod eficient de a combate astenia de primavara este miscarea. Plimbarile in parc sunt o solutie la indemana pentru toata lumea, mai ales pentru persoanele carora nu le place sa faca sport. O alta solutie este mersul pe bicicleta sau mersul pe role. Iar o iesire la munte, in weekend, face adevarate minuni pentru organism, caci alunga stresul si te ajuta sa te concentrezi mai bine.

Stai cat mai mult la lumina soarelui, este o adevarata terapie.

3. Dormi 7 ore pe noapte

Un somn intre sapte si noua ore pe noapte este ideal pentru combaterea asteniei de primavara. Este important sa iti creezi o rutina de somn, adica sa mergi la culcare la aceeasi ora, iar dimineata sa nu iti pui niciodata ceasul sa sune la ore diferite. Trebuie sa respecti acest orar de somn chiar si in weekend.

4. Nu uita sa fii fericit

Ca sa depasesti mai usor starile de astenie, trebuie sa dai deoparte factorii care iti fac rau, din punct de vedere psihic. Trebuie sa inveti sa te bucuri de fiecare lucru, sa faci ceea ce iti place.

5. Bea ceai verde

O cana cu ceai verde sau o cana cu suc natural de fructe, baute in fiecare dimineata, te vor ajuta sa iti incepi ziua plin de energie. Organismul are nevoie de o portie de vitamine, antioxidanti si minerale, de la primele ore ale diminetii.

Poti bea suc de mere, suc de pere, dar si suc de portocale sau de fructe de padure. Nu uita nici de un mic dejun sanatos, care sa contina si proteine. De ajutor in combaterea acestei oboseli sezoniere este si renuntarea la vicii precum fumatul si alcoolul in exces.

Un alt sfat pretios este sa eviti alimentele grase, bogate in grasimi saturate, cat si dulciurile si mancarurile de tip fast-food, care pot agrava simptomele asteniei.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate