5 boli surprinzatoare despre care nu stiai ca te ingrasa
In momentul in care incep sa se ingrase, cei mai multi oameni stiu de ce.
Fie ca au inceput sa manance prea mult, au facut mai putin sport sau s-au bucurat de un concediu mai lung in care nu au mai tinut cont de dieta, insa exista si situatii in care castigul in greutate nu are un motiv aparent.
De vina ar putea fi anumite probleme de sanatate.
1. Tulburarile de somn
Ai insomnie? Suferi de apnee de somn ori de sindromul picioarelor nelinistite? Privarea de somn din orice cauza poate contribui la cresterea in greutate, spun medicii.
Acest lucru se intampla deoarece lipsa de somn interfereaza cu hormoni care semnaleaza foamea, astfel incat oamenii care nu dorm suficient sunt mai predispusi sa manance mai mult, spre deosebire de cei care nu au tulburari de somn.
In plus, un studiu recent a constatat ca persoanele care dorm putin gasesc mancarea mai placuta, ceea ce inseamna ca sunt mai putin rezistente in fata tentatiilor culinare.
De aemenea, si nivelul de activitate fizica tinde sa fie mai scazut in cazul persoanelor care nu dorm suficient, pentru ca sunt mult mai obosite. Acest lucru inseamna mai putine calorii arse.
2. Depresia
Persoanele care sufera de depresie castiga in greutate, de multe ori, din motive diferite. Astfel, unii oameni mananca pe fond nervos, in timp ce la alte persoane depresia le afecteaza activitatea fizica, astfel incat nu mai gasec nicio placere in a face miscare. Si unele medicamente antidepresive pot determina o crestere in greutate.
Antidepresivele nu sunt singurele medicamente care pot duce la cresterea in greutate ca un efect secundar. Printre acestea se numara pilulele contraceptive, insulina, cat si betablocantele.
3. Artrita
Orice afectiune care provoaca dureri cronice, si anume fibromialgia, artrita, coxartroza si sciatica pot duce la acumularea de kilograme in plus, in special in zona taliei si a coapselor.
Oamenii care sufera de aceste afectiuni tind sa nu fie foarte activi sau sa nu doarma foarte bine, din cauza durerilor. Medicamentele pentru calmarea durerilor, in special medicamente care sunt de obicei prescrise pentru dureri articulare, pot contribui, de asemenea, la cresterea in greutate.
4. Sindromul Cushing
Este o afectiune rara, insa sindromul Cushing, care este o tulburare endocrina cauzata de un exces de cortizol, hormonul stresului, poate sa determine cresterea in greutate dintr-o data.
De asemenea, afectiunea tinde sa schimbe modul in care se distribuie depozitele de grasime pe corp. La persoanele care sufera de sindromul Cushing fata devine foarte rotunda. Persoanele care se confrunta cu aceasta afectiune pot dezvolta burta, in timp ce picioarele raman foarte subtiri.
O alta afectiune a glandei tiroide care poate duce la ingrasare este hipotiroidismul, cand nu sunt secretati suficienti hormoni tiroidieni.
5. Menopauza
Menopauza este o etapa a vietii, nu o afectiune, care duce la acumularea de kilograme nedorite. Castigul de kilograme este pus pe seama schimbarilor hormonale care modifica apetitul si schimba metabolismul. Alte simptome ale menopauzei sunt insomnia, bufeurile, cat si transpiratiile nocturne.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Influenta bolii parodontale in afectiunile cardiovasculare
- 10 boli care nu pot fi vindecate astazi
- Bolile de colagen vasculare
- Importanta tipului de colesterol in bolile cardiace
- 6 semnale de alarma surprinzatoare pentru bolile de inima
- Afectiuni si boli in timpul iernii
- Bolile inflamatorii intestinale si sexul
- Tulburarile endocrine si bolile articulare
- Pregatiti-va pentru bolile din sezonul rece
Citeste pe aceeasi tema
- Despre bolile cronice: interviu acordat SfatulMedicului.ro de catre Dna. Maria Vasilescu, General Manager Tarus Media
- Bolile respiratorii cronice si kinetoterapia
- Remedii naturiste pentru cele mai frecvente boli
- Boli frecvente ale copiilor la inceputul scolii
- Boli care pot fi contactate din apa contaminata
Articole recomandate
- Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata
- Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente
- Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top