19 mai - Ziua Mondiala a Hepatitei
Stire medicala
Anul acesta in data de 19 mai, pentru a doua oara consecutiv, Romania a marcat Ziua Mondiala a Hepatitei, alaturi de celelalte tari ale lumii. Ziua Mondiala a Hepatitei este initiativa Aliantei Mondiale pentru Hepatita, o coalitie globala, cu sediul la Geneva, care reuneste peste 200 de grupuri reprezentative de pacienti din toate cele sapte regiuni ale lumii - Europa, zona Est Mediteraneana, Africa de Nord, America de Nord, America de Sud, Australia, Asia si Pacificul de Vest.
Toti acesti pacienti si-au luat angajamentul de a atrage atentia asupra pericolului raspandirii virusurilor hepatitice si de a schimba destinul oamenilor cu hepatita cronica virala. Proiectul este dezvoltat in primul rand pentru a-i ajuta pe oameni sa inteleaga ce inseamna hepatita virala cronica, dar si pentru a determina autoritatile medicale si politice sa sprijine programele nationale de educare a populatiei, de prevenire si tratare a bolii.
„Sunt eu numarul 12?” este mesajul Zilei Mondiale a Hepatitei, dar si intrebarea pe care toti trebuie sa ne-o punem. Alianta Mondiala pentru Hepatita a ales acest mesaj pentru a atrage atentia ca in lume, 1 persoana din 12 sufera de hepatita virala iar multi dintre cei infectati nici macar nu stiu acest lucru, pentru ca, adesea, hepatita virala nu are simptome caracteristice.
In cele 365 de zile care au trecut de la marcarea inaugurala a Zilei Mondiale a Hepatitei in data de 19 Mai 2008, sute de initiative globale si locale au fost lansate cu scopul de a-i informa nu doar pe cei 500 de milioane de oameni din intreaga lume infectati cu hepatita cronica B sau C, dar si pe cei care pot fi cu risc potential de a contracta boala.
Aceste initiative sunt menite sa ajute la prevenirea raspandirii bolii prin educare, testate si preventie.
Charles Gore, Presedintele Aliantei Mondiale pentru Hepatita /World Hepatitis Alliance (WHA), crede ca Ziua Mondiala a Hepatitei si actiunile organizate cu aceasta ocazie ajuta la salvarea de vieti. Mai precis, el a mentionat ca de la lansarea Zilei Mondiale a Hepatitei, vocile a peste 200 de asociatii de pacienti din intreaga lume au ajuns la milioane de oameni prin eforturi de educare si constientizare. Au fost implementate sute de evenimente locale, de la campania de constientizare “Am I Number 12?”/”Sunt Eu Numarul 12?”, la rezolutiile guvernamentale locale legate de initiativa politica “12 Asks”/”12 Cerinte”; iar ca raspuns la eforturile Aliantei Mondiale pentru Hepatita si grupurilor nationale de pacienti, Brazilia, sustinuta de China, Oman si Afghanistan, a reusit sa adauge hepatitele virale pe agenda celei de-a 62-a Adunari Mondiale a Sanatatii din Mai 2009.
Mai multe companii, printre care si Bristol-Myers Squibb (BMS), partener oficial al Zilei Mondiale a Hepatitei, si-au unit fortele pentru a contribui mai mult la prevenirea si controlul hepatitelor virale. Anul acesta, partenerii BMS in campania pentru Ziua Mondiala a Hepatitei sunt Institutul de Boli Infectioase “Matei Bals”, Centrul de Gastroenterologie si Hepatologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni si Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice (APAH-RO).
Articole recomandate
- Infectia nou-nascutilor cu streptococi de grup B
- Remedii naturale pentru infectiile tractului urinar
- Infectia cu streptococ de grup B
- Bolile sistemice determinate de infectiile orale
- Cum putem preveni infectarea cu virusul H1N1 - gripa porcina?
- Infectii ale degetelor
- Trei cauze ale infectiilor recurente
- Oreionul (parotidita epidemica sau infectia urliana)
- Infectia cu Staphylococ aureus meticilino-rezistent si sarcina
Citeste pe aceeasi tema
- Displazia cervicala (Displazia de col uterin), cancer de col uterin si Infectia cu virusul papiloma uman
- Efectele merisorului in prevenirea si tratarea infectiilor urinare la femei
- Boala a cincea (eritemul infectios sau parvoviroza B19)
- Testul Torch - depistarea infectiilor in sarcina
- Modalitati de transmitere a infectiilor