13 modalitati rapide de autoevaluare a sanatatii
Investigatii simple pentru evaluarea sanatatii organismului
SusChiar daca o persoana merge anual la consult medical fizic si isi face analize de sange, nu poate depista intotdeauna potentialele probleme de sanatate. De fapt, anumite teste rapide pentru evaluarea sanatatii (cum ar fi masurarea taliei, analizarea fruntii si chiar a zonei de sub pleoape) pot oferi mai multe informatii despre sanatatea fizica a unui individ.
Modalitatile rapide de autoevaluare sunt utile nu doar pentru depistarea anumitor probleme de sanatate, ci ar putea atentiona o persoana de necesitatea schimbarii obiceiurilor de zi cu zi.
Cuprins articol
Modalitatile rapide de autoevaluare
SusPrintre acestea se enumera:
1. Testarea flexibilitatii - Un astfel de test ar fi urmatorul: stand in picioare, aplecati-va si incercati sa atingeti degetele de la picioare. Daca puteti sa ajungeti cu usurinta la degetul mare de la picior, sunteti foarte flexibil. In cazul in care mainile ajung doar pana la glezna sau fluierul piciorului, trebuie sa exersati zilnic pentru a deveni si mai flexibil.
2. Monitorizarea ciclului menstrual - Ficare femeie ar trebui sa tina o evidenta a perioadelor menstruale. Acestea ar trebui sa dureze intre 21-35 de zile, conform specialistilor. In cazul in care nu sunt respectate aceste intervale, pot fi prezente anumite boli ginecologice sau endocrinologice. Daca ciclul menstrual este mai scurt si mai frecvent, ar putea fi vorba despre existenta unui fibrom (tumori benigne uterine) sau endometrioza (afectiune in care tesutul care captuseste uterul migreaza in exteriorul acestuia).
In cazul in care ciclurile menstruale nu sunt regulate, poate fi vorba despre sindromul ovarului polichistic (un dezechilibru hormonal cauzat de o supraproductie de hormoni masculini - testosteron), afectiune intalnita la pana 10% dintre femei.
Unele persoane de sex feminin cu varsta de peste 30 de ani ar putea observa ca menstruatia este caracterizata de sangerari mai abundente sau mai frecvente - fenomene explicabile prin modificarile hormonale specifice varstei. Nici unul din aceste motive nu ar trebui sa reprezinte un motiv de panica dar ar trebui sa fie un stimulent pentru a merge la medic.
3. Numararea alunitelor de pe corp - Daca o persoana are mai mult de 50 de alunite, prezinta risc crescut de a dezvolta melanom (forma mortala de cancer de piele) - afirma specialistii. In acest caz, trebuie consultat medicul dermatolog cel putin o data pe an, si la fiecare doua-trei luni trebuie sa aibe loc autoexaminarea (mai ales daca in istoricul familial exista cazuri de cancer de piele sau daca a avut loc o expunere prelungita la soare).
Orice alunite asimetrice, cu margini neregulate sau de diverse culori, care sunt mai mari decat radiera unui creion, trebuie analizate de medicul dermatolog. La fel de periculoase sunt si excrescentele carnoase sau petele rosii solzoase de pe fata sau de la nivelul gatului.
In aceste cazuri ar putea fi vorba despre un carcinom celular bazal sau despre unul cu celule scuamoase. In urma unui studiu recent s-a constatat ca frecventa aparitiei carcinoamelor bazocelulare s-a dublat la persoanele cu varsta sub 40 de ani. Desi aceste tipuri de cancer nu sunt la fel de grave ca melanomul, netratate, pot avea consecinte negative si in cazuri destul de rare pot cauza chiar decesul.
4. Palparea spatelui cu palmele - Daca la nivelul pielii pot fi simtite anumite denivelari, acesta ar putea fi un semn ca in organism nu exista suficiente grasimi bune sau acizi grasi omega-3, cei care ajuta la reducerea riscului de boli cardiace prin prevenirea depunerilor de aterom pe peretii arterele sanguine.
Nivelul de Omega-3 poate fi suplimentat cu usurinta prin administrarea a 1000 de mg de ulei de peste pe zi, consumul de peste gras cum ar fi somon salbatic de doua ori pe saptamana sau adaugarea unei ligurite de seminte de in la cerealele consumate la micul dejun.
5. Verificarea pozitiei picioarelor sau a arcadei (arcuirii) talpilor - Stand in pozitia drepti, cu picioarele intinse, aliniate la nivelul umerilor. Apoi se vor indoi genunchii. Daca acestia se vor orienta catre degetul mare al piciorului, catre interior, ar putea fi vorba despre o pronatie anormala a piciorului care ar putea predispune la leziuni.
In cazul in care se manifesta durere a genunchilor, picioarelor sau spatelui atunci cand o persoana isi schimba pozitia in timp ce face diverse tipuri de actiuni, acest lucru trebuie raportat medicului ortoped.
6. Greutatea excesiva - Cat de multe kilograme au fost acumulate in perioada liceului? - Daca o persoana are un surplus de 5 kilograme, demersul pentru eliminarea acestora este un pas inainte pentru imbunatatirea sanatatii si diminuarea sanselor de a fi bolnava. Studiile arata ca numarul in plus de kilograme reprezinta cel mai comun factor de risc pentru dezvoltarea cancerului.
Femeile care dupa varsta de 18 ani iau in greutate peste 10 kilograme au sanse cu 40% mai mari de a manifesta cancer de san decat femeile care au cu numai 5 kilograme mai mult decat in perioada adolescentei. In schimb pierderea in greutate reduce riscul global de cancer.
Pentru a mentine greutatea scazuta este important a se mentine un stil de viata sanatos, iar daca acesta nu este suficient specialistii recomanda chiar implicarea in grupuri de suport care au ca scop scaderea in greutate. S-a demonstrat ca implicarea in astfel de grupuri este mai eficienta pentru o persoana decat urmarea pe cont propriu a diverse diete.
7. Depistarea grasimilor toxice din organism - Pentru a face acest tip de evaluare, o persoana trebuie sa se intinda pe spate si sa isi incordeze abdomenul - de preferat dimineata, pe stomacul gol (inainte sa fi fost luat micul dejun).
Daca stomacul este plat, lucrurile sunt pozitive din acest punct de vedere. In cazul in care se observa orice fel de umflatura (in cazul in care nu este prezenta sarcina) sau bombare, probabil ca este vorba despre un exces de grasime viscerala (abdominala interna) care se acumuleaza in jurul organelor interne, ca ficatul si rinichii.
Acest tip de grasime este numita grasime toxica intrucat prezenta ei a fost legata de un risc crescut de cancer, boli de inima si diabet, chiar daca persoana in cauza nu este supraponderala.
Cel mai bun mod de a combate aceasta proeminenta de la nivelul abdomenului este combinatia dintre o alimentatie sanatoasa si exercitii fizice. In cadrul unui studiu recent s-a descoperit ca femeile care au avut o activitate fizica intensa au pierdut pana la 7% din grasimea viscerala, comparativ cu ceilalti subiecti sedentari, a caror grasime abdominala a crescut cu aproximativ 9%.
8. Masurarea taliei - Circumferinta taliei unei persoane de sex feminin nu ar trebui sa depaseasca 80 de cm, conform cercetatorilor, intrucat s-a dovedit ca femeile cu talie mai mica au un risc mai mic de boli cardiovasculare.
Dimensiunea taliei poate fi un factor predictiv privind dezvoltarea bolilor de inima, mult mai exact decat greutatea totala a unei persoane, de exemplu. Femeile care au forma de mar a corpului (cu dimensiuni mai mari ale taliei) tind sa aibe niveluri mai ridicate de colesterol si sunt mai susceptibile sa prezinte intoleranta la glucoza - iar ambele conditii cresc sansele de a manifesta boli cardiovasculare.
In concluzie, persoanele cu talie mai mare trebuie sa consulte medicul si sa solicite investigatii care sa masoare valoarea colesterolului, tensiunea arteriala si nivelul de glucoza din organism.
De obicei, o prima etapa pentru remediera acestei problemei presupune schimbarea dietei si inceperea activitatii fizice. In acest scop, se vor consuma mai multe lactate cu un continut redus de grasimi. Cercetarile au demonstrat ca femeile care au mancat in mod regulat iaurt dietetic au pierdut 81% mai multa grasime din jurul taliei decat cele care au preferat alte tipuri de alimente.
9. Controlul sanatatii mintale - Observatie corecta si rapida - Intr-unul dintre testele pentru evaluarea sanatatii mintale, specialistii au pus la dispozitia subiectilor diverse imagini. Persoanele care au vazut instantaneu imaginea corecta, au o memorie si atentie mai dezvoltata, nivel mai ridicat de inteligenta, gandire creativa si capacitate de a lua decizii rapide. Celor carora le-a luat cateva secunde pentru a descoperi imaginea corecta, au nevoie de stimulente pentru dezvoltarea capacitatii de a se concentra.
Pentru mentinerea in parametrii optimi a memoriei si a capacitatii de concentrare, se recomanda evitarea realizarii in acelasi timp a mai multor sarcini. Acest tip de actiune poate parea eficient dar este mult mai obositor decat concentrarea asupra unui singur lucru. In plus, o singura activitate poate fi rezolvata mult mai bine decat mai multe deodata.
10. Evidenta durerilor de cap si a deranjamentelor stomacale - Daca aceste simptome se manifesta mai mult de o data pe luna, pot semnala faptul ca persoana in cauza este suprasolicitata emotional, considera specialistii. Aproximativ jumatate dintre toate femeile de 30 de ani sufera de dureri de cap ca urmare la fluctuatiilor de tensiune. Se va consulta medicul pentru a se exclude o cauza fizica, totusi chiar daca durerile sunt declansate de stres, tot trebuie sa se intervina medical.
Mai multe studii au confirmat faptul ca stresul cronic slabeste sistemul imunitar si creste riscul aparitiei bolilor de inima. Cel mai simplu remediu pentru inlaturarea stresului este rasul. Cand oamenii rad, vasele de sange se dilata, creste fluxul sanguin la nivelul arterelor si se reduce riscul aparitiei bolilor de inima.
11. Verificarea pleoapelor - Daca o persoana stranuta si are secretii nazale pe parcursul intregului an, posibil sa sufere de alergii nediagnosticate. Exista un test rapid de autoevaluare: se va trage in jos pleoapa interioara si se va privi in interior. Daca se vor observa mici umflaturi, probabil ca persoana este alergica. Printre cei mai comuni alergeni sunt praful, parul de animale de companie si mucegaiul.
Se poate diminua actiunea acestor alergeni prin investirea intr-un aspirator cu filtru HEPA, utilizarea de saltele si perne antialergenice si evitarea prezentei animalelor in casa, sau cel putin in dormitor sau in pat.
Daca aceste masuri nu aduc nici o ameliorare simptomelor, se va lua in considerare vizita la un medic alergolog care poate solicita o serie de teste de sange pentru identificarea cauzelor si pentru a se prescrie tratamentul adecvat.
12. Masurarea temperaturii, la trezire - Dimineata, la trezire, temperatura corpului va avea cea mai mica valoare si, in mod normal, aceasta trebuie sa se mentina in mod consecvent. Daca este mai scazuta de 36.5 grade Celsius, ar putea indica prezenta hipotiroidismului.
In cazul in care temperatura scazuta este insotita si alte simptome cum ar fi constipatia, pielea uscata, intoleranta la frig, iritabilitate sau oboseala, se va consulta medicul pentru a se face investigatii pentru masurarea valorilor hormonilor tiroidieni. O tiroida hipoactiva poate provoca, de asemenea, crestere in greutate, indiferent de intensitatea exercitiilor fizice si de atentia acordata dietei.
13. Monitorizarea respiratiei - Organismul uman este conceput pentru o respiratie pe nas - respiratia pe gura este un raspuns evolutiv, in urma stresului, afirma specialistii. Cand se respira pe nas este stimulat nervul vag care ajuta la reducerea stresului prin incetinirea ritmului cardiac si relaxarea vaselor de sange. Respirand constant in acest mod, o persoana stresata se va simti revigorata, iar stresul se va diminua, intrucat o respiratie pe nas va fi mult mai profunda (aerul ajunge pana in plamani), comparativ cu respiratia pe gura care este una superficiala.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Dereglarile ciclului menstrual
- Ciclul menstrual normal
- Tulburari ale ciclului menstrual
- Ciclul menstrual neregulat si ovulatia
- 11 factori neobisnuiti care cauzeaza tulburari menstruale
- Cum sa amelioram durerile menstruale?
- Ciclul menstrual – probleme ce pot sa apara
- Cauzele sangerarilor anormale care apar intre ciclurile menstruale
- Tulburari menstruale la adolescente si nu numai
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata
- Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente
- Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top