12 comportamente ciudate ale corpului si explicatiile lor
Generalitati
SusInca din copilarie, incepem sa ne obisnuim cu unele comportamente ciudate ale corpului, de la sughit si particule colorate aparute in campul vizual, pana la senzatiile de durere resimtite la nivelul creierului atunci cand consumam alimente foarte reci.
Daca pe parcursul timpului invatam sa le luam ca atare, ele au si explicatii stiintifice aferente, pe care putine persoane le cunosc.
Justificarile medicale ale unor comportamente ciudate ale corpului contribuie la o mai buna intelegere a anatomiei umane, precum si la un control superior al simptomelor greu de explicat si, nu de putine ori, stanjenitoare.
Cuprins articol
Manifestari frecvente si ciudate ale organismului
Sus1. Punctele negre sau albe in campul vizual
Un fenomen pe care toti oamenii il experimenteaza ocazional este aparitia de puncte negre sau albe in campul vizual, de regula la marginile acestuia. Ele plutesc cand privirea este indreptata inainte si dispar atunci cand pupila este indreptata intentionat catre acestea.
Punctele albe sunt pete luminoase care apar in urma stranutului, fortarii defecatiei sau frictiunii exercitate asupra pleoapelor. Explicatia stiintifica este aceea ca ochiul este constituit in mare parte din lichid vitros, care trece printr-o serie intreaga de transformari odata cu inaintarea in varsta.
Pe masura ce se contracta, lichidul vitros isi pierde aspectul fin si devine fibros. Cand lichidul vitros se lichefiaza excesiv, permite fibrelor minuscule sa se impreuneze si sa formeze grupuri destul de mari, incat sa devina vizibile si percepute ca puncte negre.
Punctele albe/luminoase se numesc fosfene si apar atunci cand celulele retinei sunt agresate (in urma frecarii ochilor sau primirea unei lovituri bruste pe intuneric, de pilda). Fosfenele mai sunt sesizabile si cand priviti cerul senin si insorit, intrucat lumina albastra face ca celulele albe ale ochilor sa devina vizibile.
2. Amortirea membrelor
Amortirea membrelor este o senzatie temporara si inofensiva cauzata de o presiune constanta exercitata asupra unui nerv, care devine incapabil sa mai transmita informatii la nivel cerebral. Remediul in aceasta situatie este simpla schimbare a posturii, insotita de senzatii intense, precum intepaturile, care dispar in cateva secunde. Persistenta acestor senzatii poate sa indice prezenta unei afectiuni medicale nediagnosticate.
4. Sughitul
Sughitul este o contractie incontrolabila a diafragmei, muschiul de la baza plamanilor implicat in procesul respirator. Consumul de alimente abundent si rapid sau inghitirea aerului poate sa declanseze neplacutul si stanjenitorul sughit.
Aceasta manifestare ciudata a organismului dispare de regula de la sine, insa pot fi incercate si metode de oprire fortata, precum tinerea respiratiei cateva secunde sau inghitirea rapida a 1-2 guri de apa.
5. Pietrele pe amigdale
Pietrele pe amigdale, numite si amigdaliti, se formeaza atunci cand bacteriile si resturile alimentare se intalnesc si se calcifiaza, formand bucati tari de materie neplacut mirositoare. Ele pot fi indepartate cu un tampon din sifon si nu necesita tratament de specialitate.
6. Pocniturile in ureche
Pocniturile in ureche apar atunci cand organele de auz sunt supuse unei schimbari bruste de presiune, de regula la trecerea de la o altitudine la alta. Pocniturile resimtite sunt de fapt zgomote produse de un tub care face legatura intre urechea medie si partea din spate a gatului, cand se deschide si elibereaza presiunea. Mestecatul gumei, cascatul sau inchiderea gurii si prinderea nasului intre degete, in timp ce expirati, poate sa ajute la atenuarea acestei manifestari.
7. Crampele musculare
Crampele sau spasmele musculare dureaza cateva minute sau secunde, fiind cauzate de diversi factori deshidratare, suprasolicitarea musculaturii, iritatiile la nivelul nervilor, carentele in anumite minerale (potasiu si calciu) etc.
Un remediu rapid pot fi deplasarile scurte, care atenueaza durerea sau masarea muschiului afectat ori scuturatul membrului dureros. In cazul in care crampele persista, consultati medicul specialist.
8. Acumularea de ceara in ureche
Ceara din ureche este o metoda naturala de protectie a organelor de auz impotriva infectiilor. Cand ajunge la nivelul urechii externe, ceara este de fapt excesul produs in interior. Indepartarea acestuia cu betisoare de urechi poate fi extrem de periculoasa, conducand la dureri, mancarimi, tiuit sau pierdere a auzului. Cea mai sigura cale de eliminare a cerii este apeland la medicul specialist.
9. Spasmele pleoapelor
Spasmele pleoapelor sau zbatutul ochilor sunt impredictibile, suparatoare si inofensive. Ele pot fi cauzate de expunerea prelungita la stres sau oboseala. Consumul excesiv de cofeina si uscarea ochilor pot fi alte cauze ale acestei manifestari ciudate a organismului.
Acestea dispar de cele mai multe ori de la sine, insa in cazuri izolate si extreme, pot fi oprite cu ajutorul injectiilor cu botox. Totodata, spasmele pleoapelor pot fi simptomele unor afectiuni neurologice, precum sindromul Tourette.
10. Aparitia cearcanelor
Oamenii acuza in general oboseala sau varsta inaintata pentru aparitia cearcanelor. Intr-adevar, privarea de somn duce la aparitia palorii pielii, iar imbatranirea atrage dupa sine subtierea tesutului cutanat. Prin urmare, vasele de sange devin mai vizibile. Alergiile pot favoriza si ele aparitia cearcanelor, iar ereditatea joaca un rol important in predispozitia dezvoltarii acestei probleme de natura pur estetica.
11. Mustata feminina
Foarte putine femei apreciaza pilozitatea excesiva pe chip, insa in timp ce hirsutismul poate fi stanjenitor, el este in sine inofensiv. Aceasta problema apare fie pe fond ereditar, fie din pricina sindromului ovarelor polichistice, afectiune caracterizata printr-un exces de hormoni androgeni (masculini). Rareori, mustata feminina si excesul pilozitatii faciale apare pe fondul secretiilor hormonale ale unor tumori canceroase.
12. Schimbarea perceptiei gustului dupa spalatul pe dinti
Consumul unei portocale imediat dupa spalarea dintilor este uneori neplacut, intrucat gustul acesteia este compromis de un ingredient din majoritatea pastelor de dinti laurilul sulfat de sodiu, care amorteste receptorii gustului de la nivelul limbii.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Distonia musculara - generalitati, forme clinice
- Probleme de somn in boala Parkinson
- Halucinatiile vizuale in degenerescenta maculara
- Glaucomul
- Notiuni generale despre glaucom
- Migrena oculara si stelele verzi (vederea caleidoscopica)
- De ce vedem uneori ”musculite zburatoare” (miodezopsii)
- Ptoza palpebrala, cauze, mecanisme, tratament
- Afectiuni ale retinei