10 instrumente din bucatarie care ajuta la pierderea in greutate
Generalitati
SusMulte dintre cele mai folosite instrumente de bucatarie pot fi de un real ajutor pentru pierderea in greutate, nu doar indispensabile gatitului.
Intr-o era in care alimentatia sanatoasa a devenit vitala, iar consumul preparatelor acasa un cec in alb pentru sanatate, tehnicile pentru pregatirea mancarii devin tot mai prolifice unei stari de sanatate depline.
Mentinerea unei greutati normale incepe in bucatarie, unde nu doar alimentele incluse in meniul zilnic conteaza, ci si modul lor de preparare. O atentie mai mare acordata instrumentelor de gatit nu scurteaza doar timpul de gatit, ci si eforturile de a urma o dieta echilibrata, care contribuie la pierderea in greutate si la mentinerea acesteia in parametri optimi.
Cuprins articol
Instrumemte de bucatarie care promoveaza slabitul
Sus1. Aparatul de gatit la aburi
Prepararea alimentelor la aburi este cea mai sanatoasa metoda de gatit, comparativ cu prajirea, sotarea sau coacerea. Acest mod de preparare a hranei nu necesita adaugarea de grasimi in plus si nu elimina nutrientii importanti din alimente, precum vitaminele din legume sau mineralele din carne.
Aparatele de gatit la aburi au devenit tot mai populare in ultimii ani si iau mai multe forme, de la oale obisnuite cu doua vase din ena suprapuse si acoperite de un capac, pana la aparate electrice care seamana cu robotii de bucatarie sau tigai speciale.
Compensarea gatitului fara grasimi suplimentare poate fi realizata prin adaugarea de condimente si ierburi aromatice sau prin inlocuirea apei cu supe de pui aromate.
Mancarea pregatita la aburi este frageda si dietetica, mai saraca in calorii si grasimi nesanatoase, deci excelenta pentru pierderea kilogramelor in plus si mentinerea unei greutati corporale in limite normale.
2. Storcatorul si razatoarea de citrice
Aceste doua instrumente banale conteaza in orice bucatarie, intrucat permit consumul citricelor in diverse moduri atragatoare. Sucul sau coaja de lamaie rasa sunt surse importante de vitamina C si E, precum si de alti nutrienti esentiali pentru organism.
In plus, adaugarea aromei citricelor diverselor preparate poate substitui uleiul, sarea, untul si alti aditivi pentru un gust mai apetisant. Acest lucru inseamna ca vei ingera mai putine calorii, fara sacrificarea placerii resimtite de papilele gustative.
3. Vesela de mici dimensiuni
Specialistii in nutritie spun ca mancarea consumata in farfurii mici este o metoda perfecta de a pierde in greutate, gratie efectului psihologic conferit de imaginea hranei care umple vesela. Portiile prea mari sunt o cauza principala a ingrasarii in randul populatiei de toate varstele, de aceea o vesela de dimensiuni mai mici (farfurii, boluri, pahare si cani) ajuta realmente la revenirea la o greutate normala.
4. Spray-ul pentru ulei
Un alt instrument foarte util pentru pierderea in greutate este spray-ul pentru ulei, un recipient care pulverizeaza uleiul adaugat in mancare, pentru un control mai bun al cantitatii sale. Un alt obicei periculos pentru silueta este tendinta de a folosi mai multa grasime in prepararea hranei decat este necesar, ajungandu-se rapid la cresterea nivelului de colesterol si depozitarea tesuturilor grase.
Specialistii spun ca utilizarea spray-ului pentru ulei ajuta la reducerea consumului acestui aliment cu pana la 80%.
5. Cantarul pentru bucatarie
O cale sigura de a pierde in greutate si de a elimina astfel pericolele pentru sanatate asociate cu supraponderalitatea si obezitatea este dotarea bucatariei cu un cantar pentru alimente, o adevarata arma pentru controlul excelent al portiilor consumate.
Cand aveti posibilitatea sa apreciati in mod obiectiv cantitatea hranei pe care o preparati si urmeaza sa o consumati, dezvoltati in timp o disciplina importanta in alimentatie, care aduce pe termen lung doar beneficii pentru sanatate. In plus, cantarul de bucatarie va ajuta sa invatati aprecierea ochiometrica a cantitatii de mancare, inclusiv cand va aflati la restaurant sau la o petrecere.
6. Blenderul manual
Blenderul manual este un instrument de bucatarie deosebit de practic, care ajuta la prepararea sosurilor, piureurilor de legume si fructe sau a supelor-crema. Posibilitatea de a obtine o textura cremoasa din alimentele preparate aduce reale beneficii greutatii corporale si sanatatii in general, intrucat nu mai este necesara adaugarea de uleiuri si alte grasimi pentru acelasi rezultat. Prin urmare, blenderul manual contribuie si el intr-o proportie satisfacatoare la pierderea kilogramelor excedentare.
7. Uscator pentru salata
Salata este un preparat de baza in cadrul unei diete pentru slabit, insa modul in care este aceasta preparata poate sa o faca mai putin sanatoasa. Uscatorul pentru salata detine o cuva in forma de sita, in care frunzele sunt rotite pentru eliminarea completa a apei dupa spalarea lor.
Cum ajuta uscatorul de salata la pierderea in greutate? Frunzele mai bine uscate, introduse in bol, vor absorbi mai bine sosul folosit pentru asezonare, motiv pentru care va fi necesara folosirea unei cantitati mai mici de dressing pentru preparare. La final, salata va avea mai putine calorii, insa va ramane la fel de gustoasa si satioasa.
8. Setul de spatule pentru masurare
Importanta dozarii atente a portiilor a fost deja discutata, iar ea poate fi onorata prin utilizarea unui set de spatule pentru masurare, care nu sunt utile doar in observarea cantitatii de lichide, ci si pentru alte alimente folosite de regula in exces in bucatarie zaharul (o jumatate de spatula contine 8 calorii), nucile (o spatula contine 15-20 de calorii) sau fulgii de ciocolata (o lingurita contine 20 de calorii).
9. Curatatorul de legume
Curatatorul de legume nu poate fi folosit doar pentru decojire, ci si pentru felierea subtire a cascavalului sau a ciocolatei. Din nou, portiile mai mici inseamna mai putine calorii, deci o greutate corporala cat mai aproape de normal.
10. Tavile de copt antiaderente
Tavile de copt antiaderente ajuta la pierderea in greutate dintr-un motiv usor de intuit nu necesita tapetarea cu grasime in timpul coacerii, ceea ce reduce semnificativ numarul caloriilor pe care le furnizeaza preparatul final.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Alergenii din aer
- Raceala la copii
- Cum sa mentineti casa curata fara efort
- Cum sa va mentineti picioarele in forma pe timpul verii
- 5 retete simple pentru o piele sanatoasa pe timp de vara
- 5 retete de deserturi congelate si sarace in calorii
- Fructe si legume de iarna. Conditii de depozitare si moduri de preparare
- Alergiile la peste
- Asigurarea sanatatii si sigurantei de la nastere pana la varsta de 2 ani