Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Tratamente psihologice pentru ejacularea prematura

Actualizat la data de: 14 Noiembrie 2012

Generalitati

Sus
Tratamente psihologice pentru ejacularea prematura

Ejacularea prematura se refera la eliminarea persistenta sau recurenta de material seminal in urma unei stimulari sexuale minime, inainte, in timpul sau la scurt timp dupa penetrare. Ejacularea prematura are loc inainte ca barbatul sa-si doreasca finalizarea actului sexual sau mai devreme decat se asteapta acesta.

Pentru stabilirea diagnosticului de ejaculare prematura se vor lua in considerare factori care influenteaza durata pe parcursul careia un barbat se simte excitat sexual. Printre acestia se numara varsta partenerilor, cat de nou este partenerul sexual, locul in care se desfasoara actul sexual si frecventa activitatii sexuale.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cauze psihologice
  3. Efectele psihologice ale ejacularii premature
  4. Beneficiile psihoterapiei pentru ejacularea precoce
  5. Citeste pe aceeasi tema

Cauze psihologice

Sus

Ejacularea precoce poate fi cauzata inclusiv de factori fizici, dar la baza acesteia, deseori se afla cauze psihologice. La unii dintre barbati, vinovate sunt ambele situatii.

Multi barbati considera ca anxietatea de performanta, frustrarea si lipsa de incredere in sine sunt principalele motive ale declansarii ejacularii precoce, dar acestea sunt, de fapt, rezultatul ejacularii precoce. Printre factorii psihologici frecvent intalniti se numara:

  • educatia severa
  • lipsa de experienta sexuala
  • evenimente traumatice
  • stres
  • depresie.

Efectele psihologice ale ejacularii premature

Sus

Ejacularea prematura poate avea drept consecinta scaderea increderii in sine, ii poate face pe barbati reticenti sa inceapa noi relatii sau poate determina partenera sa se implice intr-o relatie sexuala cu un alt barbat. Cel care sufera de ejaculare precoce si are deja o relatie, se poate simti frustrat si umilit.

Beneficiile psihoterapiei pentru ejacularea precoce

Sus

Specialistii considera ca psihoterapia este eficienta doar pentru barbatii sau cuplurile in cazul carora problema este in mod clar de natura psihologica (depresie sau anxietate de performanta, de exemplu). Pentru barbatii care nu sunt implicati in relatii, psihoterapia poate fi utila pentru eliminarea reticentei de a avea noi relatii.

Pentru cei care deja au o relatie, psihoterapia individuala poate fi utila atunci cand disfunctia pare inradacinata in problemele din copilarie, cand exista teama sau ostilitate fata de femei. Pentru cupluri, psihoterapia combinata ar putea fi de ajutor, in cazul in care amandoi partenerii sunt motivati sa trateze conditia si in cazul in care pot fi explorati diversi factori implicati in declansarea ejacularii premature.

Pshioterapia individuala poate fi un tip de examinare exploratorie si presupune examinarea cauzelor care ar putea sta la baza dezvoltarii reticentei unui barbat de a se implica in relatii, ca urmare a starii de teama si ostilitate fata de femei.

Cu ajutorul psihoterapiei se poate analiza comportamentul si se vor invata tehnici specifice pentru stimularea si mentinerea ejacularii, amplificarea atentiei pentru excitare si modalitati de gestionare a anxietatii.

Terapia de cuplu poate avea accente similare, pentru depistarea problemelor din relatie, care ar putea contribui la probleme sexuale si ejaculare premature sau invatarea de tehnici specifice de control a ejacularii si excitarii, care vor fi abordate direct in cuplu.

Prin combinarea medicamentelor cu terapiile psihologice se vor obtine cele mai bune rezultate. Efectul anumitor medicamente pentru a intarzia ejacularea poate ajuta la construirea increderii in sine, inaine de utilizarea terapiilor psihologice. In timp, barbatii pot invata sa nu se teama de excitare si de alte senzatii, iar cu timpul vor renunta la medicamente.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate