Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Intelegerea disfunctiei erectile: boala Peyronie

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2018

Generalitati

Sus
Intelegerea disfunctiei erectile: boala Peyronie

Disfunctia erectila este un tip de afectiune in care un barbat are dificultati in obtinerea sau mentinerea unei erectii. Poate provoca probleme pentru barbatii de toate varstele.

O forma rara de disfunctie erectila, numita boala Peyronie, are ca rezultat o indoire, o curbare anormala a penisului care poate duce la o erectie dureroasa.

In timp ce o erectie curbata nu indica intotdeauna o problema, barbatii care sufera de boala Peyronie pot avea dificultati in a face sex. Acest lucru cauzeaza in mod frecvent anxietate si disconfort.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cauze
  3. Factori de risc
  4. Simptome
  5. Teste si diagnosticare
  6. Tratament
  7. Complicatii
  8. Perspectiva
  9. Citeste pe aceeasi tema

Cauze

Sus

Potrivit Clinicii Mayo, cauza bolii Peyronie este in mare parte necunoscuta. Cu toate acestea, cercetarile sugereaza ca afectiunea se poate dezvolta dupa un traumatism al penisului, cum ar fi indoirea sau lovirea. Acest lucru poate provoca sangerare si acumulare de tesut cicatricial.

In timp ce un traumatism de mica intensitate poate fi cauza afectiunii in unele cazuri, s-a constatat ca de multe ori boala apare fara un eveniment traumatic.

Mai mult, factorii ereditari, varsta si bolile de colagen pot contribui la aparitia bolii Peyronie.

Factori de risc

Sus

Genetica si varsta par sa joace un rol important in aparitia acestui tip de boala.

Schimbarile de tesuturi duc la o leziune mai usoara si la o vindecare mai lenta pe masura ce barbatii imbatranesc. Acest lucru creeaza un risc mai mare in dezvoltarea afectiunii.

Simptome

Sus

Principalul simptom al bolii Peyronie este formarea de tesut cicatricial plat numit placa. Acest tesut cicatricial poate fi, in general, resimtit prin piele. Placa se formeaza in mod normal in partea superioara a penisului, dar poate aparea si pe partea inferioara sau laterala.

Uneori, placa se deplaseaza in jurul penisului, provocand o deformare si poate sa adune calciu si sa devina foarte grea. Scutul tesutului poate provoca erectii dureroase sau curbura severa.

Tesutul pe o anumita parte a penisului reduce elasticitatea in zona respectiva. In timp ce placa din partea superioara a penisului poate cauza o indoire in sus in timpul unei erectii, placa laterala poate provoca curbura spre acea parte.

Un numar mai mare de placi poate provoca curbari complexe. Curbarea poate face ca penetrarea sexuala sa fie mai dificila. Tesutul poate provoca contractia sau scurtarea penisului.

Teste si diagnosticare

Sus

Daca banuiti ca aveti boala Peyronie, primul pas este sa consultati un medic. Un examen fizic, ce presupune efectuarea unei masuratori initiale ale penisului poate ajuta medicul sa identifice locatia si cantitatea de tesut cicatricial.

Mai mult, medicul poate sugera teste suplimentare, precum ultrasunetele sau razele X pentru a descoperi prezenta tesutului cicatricial.

Tratament

Sus

Nu exista niciun remediu pentru boala Peyronie, dar este tratabila si poate sa dispara singura. Desi poate fi tentant sa cereti imediat medicamente, multi medici prefera abordarea "atenta de asteptare" daca simptomele dumneavoastra nu sunt severe.

Medicatia

Medicul poate recomanda medicamente care se injecteaza in penis sau chiar interventii chirurgicale daca exista durere severa. Tratamentul implica o serie de injectii in penis care impiedica acumularea colagenului.

Optiuni non-chirurgicale

Iontoforeza, o tehnica care utilizeaza un curent electric slab pentru facilitarea patrunderii medicamentelor prin piele, este o alta optiune de tratament pentru boala Peyronie.

Pacientii tratati cu injectii pentru impiedicarea acumularii colagenului (collagenase clostridium histolyticum) pot face urmatoarele exercitii timp de sase saptamani dupa tratament pentru o recuperare mai rapida:

• Intinderea penisului atunci cand nu este erect, de trei ori pe zi, timp de 30 de secunde pe intindere.

• Indreptarea penisului atunci cand apare o erectie spontana fara legatura cu activitatea sexuala timp de 30 de secunde, o data pe zi.

Modificari ale stilului de viata

Modificarile stilului de viata pot reduce riscul de disfunctie erectila asociat bolii Peyronie. Acestea includ:

renuntarea la fumat;

• reducerea consumului de alcool;

• oprirea consumului de droguri ilegale;

• exercitii fizice regulate.

Interventie chirurgicala

Chirurgia este pe ultimul loc in tratarea bolii Peyronie si se foloseste in caz de deformare severa a penisului. Studiile arata ca trebuie asteptat cel putin un an inainte de a se apela la interventia chirurgicala pentru boala Peyronie. Solutiile chirurgicale includ:

• scurtarea partii neafectate;

• prelungirea aspectului tesutului cicatricial;

implanturi pentru penis.

Remedii naturale

Cele mai multe remedii naturale pentru boala Peyronie sunt bazate pe dovezi anecdotice. Au fost studiate cateva remedii care promit rezultate.

De exemplu, administrarea substantei acetil-l-carnitina sau suplimentelor cu coenzima Q10 ar ajuta in imbunatatirea functiei erectile si in reducerea curburii penisului la pacientii cu boala Peyronie cronica.

Totusi, sunt necesare mai multe studii pentru a se demonstra eficienta acestora.

Boala Peyronie la tineri

Boala Peyronie este cel mai frecvent intalnita la barbatii de varsta mijlocie, dar poate aparea si la barbatii de varsta de 20 de ani. Barbatii tineri care sufera de afectiunea Peyronie prezinta simptome precum erectia dureroasa.

Complicatii

Sus

Pe langa anxietatea sau stresul pe care acest tip de afectiune le poate provoca, pot aparea si alte complicatii. Cea mai des intalnita complicatie este dificultatea realizarii sau mentinerii unei erectii, ceea ce face dificil contactul sexual.

Este recomandat sa solicitati asistenta medicului dumneavoastra si a unui consilier psihologic pentru a va ajuta sa depasiti aceste probleme complexe.

Comunicarea cu partenerul

Acest tip de anxietate poate duce la probleme cu partenerul sexual. Incercati sa scapati usor de stres. Discutati cu partenerul dumneavoastra despre boala Peyronie si despre cum va poate afecta performanta in pat.

Daca este necesar, solicitati sprijinul medicului dumneavoastra sau al unui terapeut pentru a va ajuta sa faceti fata simptomelor afectiunii.

Perspectiva

Sus

Cercetatorii investigheaza in mod constant boala Peyronie si spera sa ajunga la determinarea unui tratament eficient si rapid in combaterea acesteia.

In acelasi timp, este important sa faceti tot ce e posibil pentru a intelege boala si a lua masurile necesare pentru a va imbunatati calitatea vietii, atat in interiorul, cat si in afara dormitorului.


Medici specialisti Sexologie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate