Impotenta - cauze principale
Generalitati
SusImpotenta este cunoscuta in prezent si sub numele de disfunctie erectila sau dificultati de erectie. Barbatii care sufera de impotenta sunt cei carora le este dificil sa obtina sau sa mentina o erectie adecvata pentru a sustine un contact sexual.
Unii barbati se afla in imposibilitatea de a obtine o erectie sau pot avea erectii destul de dificil, ori erectia nu dureaza destul de mult pentru a se finaliza actul sexual. Cei aflati in aceste circumstante s-ar putea simti vinovati, furiosi, deprimati, multi isi pierd interesul pentru sex si relatiile lor au deseori de suferit.
Cuprins articol
Cauze
SusCapacitatea de a realiza si a sustine erectii necesita:
- un sistem nervos sanatos, care conduce impulsurile nervoase din creier, coloana vertebrala si penis
- arterele sanatoase din interiorul si vecinatatea corpului cavernos
- musculatura neteda si tesuturi fibroase sanatoase ale corpului cavernos
- niveluri adecvate de oxid nitric in penis.
Disfunctia erectila poate sa apara daca unul sau mai multe puncte dintre cele de sus nu sunt indeplinite. Printre cauzele disfunctiei erectile se numara:
- varsta - exista doua motive pentru care la barbatii mai in varsta exista mai multe probabilitati de a se manifesta disfunctia erectila. La acestia exista mai multe posibilitati de a dezvolta boli (cum ar fi atacurile de cord, angina pectorala, bolile cardiovasculare, accidentele vasculare cerebrale, diabetul zaharat si hipertensiunea arteriala), care sunt asociate cu disfunctia erectila.
In al doilea rand, procesul imbatranirii poate provoca disfunctie erectila la anumiti barbati, prin scaderea elasticitatii tesuturilor din corpul cavernos, dar si diminuarea productiei de oxid nitric in nervii care inerveaza musculatura neteda corporala de la nivelul penisului.
- diabet zaharat - disfunctia erectila tinde sa se dezvolte cu 10-15 ani mai devreme la barbatii diabetici. In urma unui studiu, s-a confirmat ca aceasta este prezenta in randul a 55% dintre barbatii de 50-60 de ani. Riscul crescut de disfunctie erectila printre bolnavii de diabet zaharat poate fi cauzat de debutul precoce al aterosclerozei, care ingusteaza arterele de sange si reduce fluxul de sange la nivelul penisului.
Cand penisului ii este furnizat prea putin sange, apare dificultatea aparitei unei erectii. Diabetul zaharat determina disfunctie erectila si ca urmare a deteriorarii nervilor senzoriali si autonomi, situatie specifica unei boli numite neuropatie diabetica.
Fumatul, obezitatea, controlul inadecvat al nivelurilor de glucoza din sange si prezenta diabetului zaharat perioade lungi de timp, creste si mai mult riscul aparitiei disfunctiilor erectile.
- hipertensiunea arteriala - persoanele care sufera de hipertensiune sau ateroscleroza au un risc ridicat de a dezvolta disfunctii erectile. Hipertensiunea arteriala esentiala este cel mai frecvent inalnita forma de hipertensiune arteriala, intrucat nu este cauzata de alta boala.
Nu se cunoaste clar de ce hipertensiunea arteriala esentiala provoaca disfunctie erectila. Totusi, s-au constatat la bolnavii de hipertensiune arteriala esentiala, niveluri scazute de oxid nitric in arterele corpului, inclusiv ale penisului. Hipertensiunea arteriala accelereaza progresia aterosclerozei, care poate contribui si aceasta la disfunctie erectila.
Oamenii de stiinta suspecteaza faptul ca un nivel scazut de oxid nitric la bolnavii cu hipertensiune arteriala, poate contribui la disfunctia erectila.
- boli cardiovasculare - cea mai frecventa cauza a bolilor cardiovasculare este ateroscleroza: ingustarea si rigidizarea arterelor sanguine. Ateroscleroza afecteaza de obicei arterele de la nivelul organismului si este agravata de: hipertensiune arteriala, nivel ridicat al colesterolului din sange, fumat si diabet zaharat.
Atunci cand arterele coronare (cele care furnizeaza sange muschiului cardiac) sunt ingustate de ateroscleroza, apar infarctul miocardic si angina pectorala. Cand arterele cerebrale sunt ingustate, apar accidentele vasculare cerebrale.
In mod similar, atunci cand arterele de la nivelul penisului si organelor pelvine sunt ingustate de ateroscleza, catre penis ajunge prea putin sange pentru a se obtine o erectie.
Exista o corelatie stransa intre severitatea aterosclerozei arterelor coronare si disfunctia erectila. De exemplu, barbatii care sufera de arteroscleroza coronara severa tind sa abia disfunctii erectile in proportie mai mare decat cei care au o forma usoara a bolii sau sunt sanatosi. Unii specialisti sugereaza ca barbatii care sufera de disfunctii erectile ar trebui sa fie investigati pentru bolile arterei coronare tacite.
- fumatul - acest obicei agraveaza ateroscleroza si prin urmare, mareste riscul aparitiei disfunctiilor erectile.
- afectarea maduvei spinarii sau a nervilor. Deteriorarea maduvei spinarii si a nervilor de la nivelul pelvisului pot provoca disfunctie erectila. Leziunile nervilor pot fi cauzate de boli, traume sau proceduri chirurgicale. Printre exemplele care includ afectarea maduvei spinarii se numara: accidentele auto, leziunile nervilor pelvieni, ca urmare a interventiei chirurgicale de prostata, radioterapia la nivelul prostatei, interventia chirurgicala pentru extinderea benigna a prostatei, scleroza multipla, precum si diabetul zaharat.
- abuz de diverse substante - in aceasta categorie se pot incadra: marijuana, heroina, cocaina, amfetaminele, metamfetaminele si abuzul de alcool - alcoolismul poate duce la atrofia testiculelor si la niveluri scazute de testosteron.
- nivelurile scazute de testosteron - testosteronul nu este necesar doar pentru cresterea libidoului, ci si pentru mentinerea nivelurilor adecvate de oxid nitric in penis. Barbatii care sufera de hipogonadism pot avea un apetit sexual scazut si disfunctii erectile.
- medicamente - exista multe medicamente care au ca efect secundar disfunctia erectila. Printre acestea se numara: medicamentele pentru tratarea hipertensiunii arteriale, antihisatminicele antidepresivele, tranchilizantele si medicamentele care suprima pofta de mancare.
- depresia si anxietatea - factorii psihologici pot fi responsabili pentru disfunctia erectila. Acesti factori includ: stresul, anxietatea, senzatia de vina, depresia, stima scazuta de sine, tulburarile de stres posttraumatic si anxietatea de performanta. De asemenea, trebuie remarcat faptul ca multe dintre medicamentele pentru tratararea depresiei si a altor tulburari psihice pot provoca disfunctie erectila sau tulburari de ejaculare.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Sexologie
- Dr. Rares Ignat -
- Psiholog Roxana Patrascu -
- Dr. Raluca Adriana Muntean -
- Psihoterapeut Gabriel Pirvan -
- Dr. Nicolae Calomfirescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
Articole recomandate
- Remedii naturale pentru impotenta
- Exercitii pentru impotenta
- Secretul unei vindecari eficiente in cazul infectiilor fungice ale unghiilor
- Picioare sau glezne umflate? Care ar putea fi cauzele?
- Principalele teste screening de care au nevoie barbatii
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Liposarcomul - simptome, cauze, tratament
- Osteoartrita
- Totul despre impotenta