Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ejacularea precoce - cauzele cele mai des intalnite

Actualizat la data de: 22 Ianuarie 2020
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Clinica: Spitalul de Psihiatrie Voila

Ce este ejacularea precoce

Sus
Ejacularea precoce - cauzele cele mai des intalnite

Multi barbati se confrunta cu disfunctii sexuale. Una din cele mai frecvente este ejacularea precoce, intalnita la barbatii activi sexual, cel mai adesea sub varsta de 40 de ani.

Ejacularea prematura este definita ca aparitia unei ejaculari necontrolate fie inainte sau la scurt timp dupa penetrare, cu o satisfacere sexuala minima.

Timpul de aparitie al ejacularii precoce este variabil si nu exista o valoare prag ce trebuie depasita, tine mai mult de partenerii angajati in relatia intima, de asteptarile lor si experientele personale. Producerea ocazionala a ejacularii precoce n-ar trebui sa produca ingrijorare, dar daca problema persista la mai mult de 50% dintre relatiile sexuale, trebuie cautata cauza si tratata corespunzator.

Cuprins articol

  1. Ce este ejacularea precoce
  2. Cauze
  3. Tratament
  4. Concluzii
  5. Citeste pe aceeasi tema

Cauze

Sus

Cauzele disfunctiei erectile pot fi multiple, cel mai des fiind intalniti factorii psihologici, stresul cotidian, oboseala. Ejacularea precoce nu este o boala organica, dar poate reprezenta un simptom al unei afectiuni cronice.

Ejacularea precoce de cauza psihologica este deseori intalnita la debutul vietii sexuale, la tinerii cu complexe in ceea ce privest aspectul fizic, la cei cu o educatie religioasa stricta cand apare sentimentul de vinovatie si rusine, iar la barbatul adult poate fi primul semn al unei depresii sau semne ale unei afectiuni cronice. Masturbarea excesiva duce si ea la perturbarea functiilor sexuale normale putand avea ca efect ejacularea precoce.

Cele mai frecvente afectiuni ce pot duce la ejaculare precoce sunt diabetul, disfunctile hormonale cu nivele scazute de testosteron, afectiuni ale tiroidei, inflamatii sau infectii la nivelul prostatei, afectiuni ale uretrei.

Unele tratamente cardiace, precum beta-blocantele, tratamentele hipocolesterolemiante: statinele, fibrati, unele medicamentele antidepresive si anticonvulsivante, calmantele produc tulburari sexuale diverse manifestate diferit de la un barbat la altul.

Stilul de viata influenteaza foarte mult functiile organismului, astfel, consumul excesiv de alcool, fumatul, sedentarismul si obezitatea duc la scaderea capacitatii sexuale si pot provoaca ejaculare precoce. Expunerea testiculului la caldura timp indelungat este un factor de risc pentru infertilitate si cancer testicular. Tinerea laptopului pe abdomen, obicei ce nu este constientizat de majoritatea barbatilor, poate aduce efecte nefavorabile pentru organism si declansarea unor patologii complexe.

Tratament

Sus

De cele mai multe ori simpla discutie cu partenerul sexual poate rezolva problema, daca aceasta este de natura psihologica. Se poate apela si la ajutor specializat din partea unui psiholog, la ore de terapie in cuplu sau la sedinte de yoga si fitness pentru a scapa de energiile negative si stresul acumulate pe timpul zilei.

Deoarece viata cotidiana nu ne permite o alimentatie corespunzatoare corpul sufera adesea carente de vitamine si minerale. Suplimentele alimentare cu zinc favorizeaza functia sexuala normala prin cresterea nivelului seric de testosteron si de cele mai multe ori aduce beneficii in problema ejacularii precoce.

Magneziul, un mineral indispensabil organismului, participa la sute de reactii biochimice si schimburi de ioni la nivelul celulelor, carenta lui se exprima ca prim semn prin oboseala, aparitia crampelor musculare, nervozitate.

Carenta provoaca ejaculare precoce prin imposibilitatea de a mentine un schimb ionic optim la nivel celular, prin manifestari neurologice: anxietate, depresie, iritabilitate si manifestari generale: stari de greata, dureri de cap, dureri musculare. Alte minerale care ajuta la tratarea ejacularii precoce sunt: calciu, participa la schimburi ionice in celula, este indispensabil contractiei musculare si seleniu, contribuie la o functionare corecta a glandei tiroide.

Daca esti tanar, ai o alimentatie sanatoasa, o discutie libera cu partenera si singura problema este ca esti la inceput de drum, nu trebuie sa iti faci griji! Ejacularea precoce se produce foarte frecvent la barbatii fara experienta. Nu este nevoie de tratament si problema dispare dupa o perioada variabila de timp. Totusi, daca situatia iti creeaza discomfort, una dintre solutii ar fi prezervativul.

Prezervativele scad sensibilitatea penisului si duc la intarzierea ejacularii. Pe piata exista o gama variata, se recomanda cele din material mai gros, dar efectul lor variaza de la o persoana la alta.

Exercitiile pentru pelvis au o eficacitate crescuta in cresterea controlului si intarzierea ejacularii. De asemenea, masturbarea ajuta tinerii sa experimenteze senzatiile produse de stimulrea sexuala si sa anticipeze producerea ejacularii. Din motive culturale sau religioase, tinerii evita practicile de autocunoastere, confruntandu-se cu aceasta.

Cand vine vorba de diabet, disfunctia sexuala este greu de tratat. Se recomanda prevenirea crizelor de hiperglicemie, respectarea regimului si a medicatiei. Tratamentul optim se poate prescrie de un medic urolog dupa analize si consult de specialitate.

Daca ejacularea precoce apare dupa administrarea tratamentului de specialitate, acest lucru trebuie raportat medicului si gasita o solutie de mijloc: schimbarea medicamentului, scaderea dozei; tratamentul nu trebuie oprit fara anuntarea medicului, mai ales tratamentul antidepresiv sau cardiac, oprirea lui poate pune viata barbatului in pericol.

Afectiunile tiroidiene si ale prostatei trebuie intodeauna investigate atent, deoarece pot ascunde in spate o problema mult mai serioasa decat simptomatologia. Se cauta la nivelul tiroidei noduli si se administreaza tratament endocrin, iar la nivelul prostatei se cauta cauza inflamatiei, combaterea cu tratament medicamentos, daca ne confruntam cu o infectie si examinarea ecografica pentru evaluarea dimensiunii si consistentei.

Concluzii

Sus

Ejacularea precoce nu este o boala organica, este o situatie frecvent intalnita la barbatii fara experienta si dispare de cele mai multe odata cu experienta. Daca nu dispare imediat, solutiile cele mai optime sunt folosirea prezervativelor potrivite, exercitii ale planseului pelvin si autocunoasterea prin masturbare.

Daca ejacularea apare la un barbat experimentat, apare o schimbare brusca in dinamica sexuala se indica corectarea stilului de viata, alimentatia si suplimentele minerale.
Oricand disfunctia devine suparatoare sau se suspicioneaza o problema mai grava, trebuie apelat la un medic specialist urolog sau discutat cu medicul curant despre problema.


Medici specialisti Sexologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate