Disfunctiile erectile - mit sau adevar?
Generalitati
SusDisfunctia erectila este o afectiune care se caracterizeaza prin inabilitatea persistenta de a obtine si/sau a mentine o erectie suficienta pentru o activitate sexuala satisfacatoare.
Aceasta patologie afecteaza mai mult de 100 de milioane de barbati la nivel global. De cele mai multe ori, prevalenta acestei tulburari de dinamica sexuala este asociata cu varsta, dar aceasta nu inseamna ca afectiunea este clar o consecinta fireasca a varstei inaintate.
Trebuie specificat ca impotenta poate fi una primara, de exemplu in cazul celor care nu au avut niciodata un raport sexual vaginal, dar poate fi si secundara, valabila in cazul barbatilor care anterior au avut o activitate sexuala normala.
De asemenea, sunt numeroase cazuri in care impotenta erectila se asociaza cu scaderea sau lipsa libidoului.
Cuprins articol
Principalii factori de risc
Sus• Afectiuni care apar odata cu inaintarea in varsta precum: ateroscleroza, diabetul zaharat, afectiunile cardiace, hepatice, renale, scleroza multipla, boala Parkinson, boala Alzheimer, depresia majora, tulburarile de anxietate, stresul post-traumatic, hipertiroidia, hipotiroidia.
• Anumite medicamente precum diureticele, unele antihipertensive, tratamentele hormonale, dar si antidepresivele pot avea ca efect secundar instalarea unei disfunctii erectile, care se poate mentine pe toata perioada utilizarii lor.
Diagnostic
SusDiagnosticul de disfunctie erectila se stabileste dupa anamneza generala si cea sexuala, dupa examenul clinic general si local, masurarea valorilor tensiunii arteriale si a alurii ventriculare.
Mituri despre disfunctia erectila
Sus• Mit: medicamentele orale sunt singurele tratamente.
Adevarul este ca schimbarea stilului de viata, precum scaderea in greutate sau renuntarea la fumat sunt recomandate inca de la inceput unui pacient, chiar inainte de a i se prescrie tratamentul medicamentos.
Sunt si cazuri care isi gasesc rezolvare in medicatie orala, dar nu toti pacientii reactioneaza pozitiv la acestea.
• Mit: barbatii cu aceasta afectiune nu au nicio dorinta sexuala.
Dorinta sexuala este la baza hormonala, de aceea nu toti barbatii afectati de disfunctie erectila nu au dorinta. Este insa adevarat ca marea majoritate a barbatilor cu astfel de probleme se pot teme de actul sexual si cauta sa-l evite tocmai pentru ca nu au erectie, insa afectiunea in sine nu afecteaza in mod direct dorinta sexuala.
• Mit: daca ai probleme uneori cu obtinerea unei erectii inseamna ca ai disfunctie erectila.
Oboseala, problemele personale, anxietatea sau ingrijorarea pot afecta capacitatea unui barbat de a face sex, insa acest aspect poate fi doar ocazional si nu are nicio legatura cu disfunctia erectila.
• Mit: suplimentele pe baza de plante pot trata disfunctia erectila.
In prezent, nu exista suficiente studii care sa demonstreze ca utilizarea suplimentelor pe baza de plante poate trata disfunctia erectila.
De aceea, un barbat care considera ca are aceasta problema trebuie sa mearga la medic si, in urma diagnosticarii certe, sa primeasca un tratament adecvat, care poate fi insotit si de consiliere psihologica.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Sexologie
- Dr. Rares Ignat -
- Psiholog Roxana Patrascu -
- Dr. Raluca Adriana Muntean -
- Psihoterapeut Gabriel Pirvan -
- Dr. Nicolae Calomfirescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
Articole recomandate
- 10 sfaturi pentru prevenirea disfunctiilor erectile
- Problemele sexuale, cauza divorturilor moderne. Tratamentul disfunctiilor er ...
- Marirea sanilor cu suplimente naturale. Mit sau realitate?
- Mit sau adevar: Lucruri si alimente care pot provoca cancer!
- Sarcina in timpul alaptarii - mit sau adevar?
- Eliminarea negilor cu banda adeziva: mit sau realitate?
- Teste pentru depistarea problemelor erectile
- Disfunctia erectila - raspunsuri la intrebari frecvente
- Disfunctia sexuala la femei