Care sunt cauzele ce produc durere la ejaculare?
Generalitati
SusDisorgasmia (ejacularea dureroasa) poate afecta relatiile de cuplu, poate submina stima de sine si poate transforma una dintre placerile vietii intr-o experienta frustranta. De asemenea, poate fi o experienta infricosatoare, iar pacientii trebuie sa inteleaga ca nu au motive de rusinare.
Pentru majoritatea barbatilor, aceasta se manifesta ca o durere in timpul sau imediat dupa ejaculare. Unii barbati se simt stanjeniti cand ejacularea este dureroasa, dar trebuie retinut ca este un simptom relativ comun.
Durerea la ejaculare este, de asemenea, tratabila si poate reprezenta un simptom al unei alte probleme, cum ar fi inflamarea prostatei.
Studiile au constatat ca intre 1-10% dintre barbati au acest simptom. Un procent de 30-75% dintre barbatii cu prostatita sufera de dureri in timpul ejacularii. Durerea din timpul ejacularii poate varia de la un disconfort usor pana la durere severa.
De asemenea, durerea poate implica penisul, scrotul si zona perineala sau perianala.
Cuprins articol
Manifestari clinice
SusSimptomele ejacularii dureroase variaza de la persoana la persoana si se pot schimba in timp. De exemplu, unii barbati simt durere doar dupa contactul sexual cu o persoana, dar nu si atunci cand se masturbeaza.
Cateva dintre cele mai frecvente simptome includ:
• Durere in timpul sau imediat dupa ejaculare;
• Durere la nivelul penisului, vezicii urinare sau a rectului;
• Durere care incepe cu putin timp inainte de ejaculare;
• Durere in timpul urinarii, in special imediat dupa ejaculare.
• Durerea poate dura doar cateva minute sau poate sa dureze chiar si pana la 24 de ore dupa ejaculare.
Cauze
SusO gama larga de afectiuni pot provoca dureri la ejaculare. La majoritatea barbatilor, durerea din timpul ejacularii este cauzata de prezenta unei afectiuni medicale. Uneori, medicii nu pot gasi o cauza medicala, iar cand se intampla acest lucru, unii barbati pot avea nevoie de sprijin sub forma de psihoterapie pentru a-si gestiona conditia.
Afectiuni ale prostatei
Majoritatea literaturii medicale privind ejacularea dureroasa se concentreaza asupra problemelor legate de prostata. Prostatita este una dintre cele mai comune cauze.
Prostatita este termenul ce se refera la inflamatia sau infectia prostatei. De asemenea, prostatita poate fi cauzata si de leziunile unor nervi. Este cea mai frecventa problema urologica la barbatii cu varste sub 50 de ani.
Poate provoca urinare dureroasa si frecventa, astfel incat diagnosticul unei infectii este relativ usor de pus. Alte simptome ale prostatitei includ dureri abdominale inferioare si dificultati in obtinerea erectiei. Factorii de risc ai prostatitei includ diabetul zaharat, sistemul imunitar slabit, sexul anal si hiperplazia benigna de prostata.
Hiperplazia benigna a prostatei cauzeaza marirea acesteia si poate afecta ejacularea. Barbatii cu aceasta afectiune experimenteaza, de asemenea, urinari dureroase, dese si dificile.
Desi adesea asimptomatic, cancerul de prostata poate cauza ejaculare dureroasa. Alte simptome pot sa includa probleme urinare, disfunctie erectila sau prezenta sangelui in urina sau in materialul seminal.
Interventiile chirurgicale
Unele tipuri de interventii chirurgicale pot determina o serie de efecte secundare, inclusiv durere la ejaculare. Una dintre aceste interventii este prostatectomia radicala, o procedura prin care prostata si tesuturile din apropiere sunt indepartate.
Aceasta interventie este folosita pentru tratarea cancerului de prostata. Riscurile procedurii implica disfunctia erectila si durerea peniana si testiculara. Interventiile chirurgicale indicate in hernia inghinala pot provoca, de asemenea, ejaculare dureroasa.
Medicamente
Unele medicamente pot cauza ejaculare dureroasa. Antidepresivele pot provoca disfunctii sexuale, inclusiv schimbari ale apetitului sexual, disfunctie erectila si ejaculare dureroasa. Tipurile care au cea mai mare probabilitate de a provoca reactii adverse sexuale sunt:
• Inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei;
• Inhibitori ai recaptarii serotoninei si norepinefrinei;
• Triciclice si tetraciclice;
• Inhibitori de monoaminoxidaza.
Factori psihologici
Depresia, anxietatea si stresul pot schimba radical viata sexuala a unui barbat. De asemenea, problemele dintr-o relatie se pot manifesta prin simptome fizice, inclusiv ejaculare dureroasa.
In unele cazuri, daca durerea nu exista si in timpul masturbarii, aceasta ar putea fi provocata de factori emotionali.
Chisturi sau calculi
Este posibila dezvoltarea de chisturi sau pietre in canalul ejaculator. Acestea pot bloca ejacularea, provocand infertilitate si durere.
Radioterapia
Radioterapia la nivelul pelvisului poate duce la afectarea organelor de la acest nivel, inclusiv prostata. Acest prejudiciu poate provoca disfunctii erectile, inclusiv durere la ejaculare. Aceste reactii adverse sunt de obicei temporare.
Infectiile cu transmitere sexuala
O gama larga de infectii cu transmitere sexuala pot face ejacularea dureroasa. Persoanele afectate pot experimenta o senzatie de arsura atunci cand ejaculeaza sau urineaza. Chlamydia si Trichomonas pot provoca astfel de infectii.
Afectiuni ale sistemului nervos
Tulburarile care afecteaza sistemul nervos, cum ar fi diabetul, pot deteriora nervii asociati cu orgasmul si ejacularea. Unele leziuni fizice pot, de asemenea, sa dauneze acestor nervi, producand dureri genitale si rectale.
Intoxicatia cu mercur
Unele studii au corelat intoxicatia cu mercur cu ejacularea dureroasa. Intoxicatia cu mercur poate sa apara dupa ingestia carnii de peste contaminat. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetari pentru a confirma acest lucru.
Diagnostic
SusExaminarea trebuie sa inceapa cu istoricul medical complet. Medicul poate pune intrebari despre sanatatea mintala a unui barbat si despre relatiile sale.
Medicul trebuie informat despre medicamentele utilizate in prezent si in trecut, precum si despre orice boli cu transmitere sexuala avute. Testarea pentru aceste boli este necesara in oferirea unui diagnostic.
Examinarea prostatei poate evalua prostatita, hipertrofia benigna a prostatei si leziunile de la acest nivel. Medicul poate efectua, de asemenea, teste de sange pentru a testa antigenul specific prostatei (PSA). Acest antigen are valori crescute la barbatii cu anumite afectiuni ale prostatei, inclusiv cancerul de prostata.
Tratament
SusTratamentul durerii din timpul ejacularii depinde de cauza. In cele mai multe cazuri, tratarea cauzei care sta la baza remediaza simptomele ejacularii dureroase. Unele optiuni de tratament includ:
- Administrarea antibioticelor in cazul infectiilor;
- Schimbarea medicatiei in cazul in care factorul cauzal este un alt medicament;
- Interventii chirurgicale pentru tratarea cancerului de prostata sau pentru inlaturarea calculilor;
- Psihoterapia si schimbarile stilului de viata pentru a aborda relatiile si problemele emotionale.
Leziunile nervoase pot fi ireversibile, dar cauza principala trebuie tratata pentru a evita agravarea acestor leziuni. Unele optiuni includ:
- Terapia sexuala;
- Exercitii fizice pentru consolidarea muschilor implicati in ejaculare;
- Medicamente.
Complicatii
SusEjacularea dureroasa este, de obicei, un simptom al unei probleme ce trebuie tratata. Obtinerea tratamentului necesar poate ajuta evitarea complicatiilor grave. Barbatii ce sufera de dureri in timpul ejacularii pot, de asemenea, sa raporteze:
- Pierderea interesului pentru sex;
- Rusine;
- Tulburari ale vietii de relatie;
- Afectarea stimei de sine;
- Infertilitate.
Concluzii
SusDesi ejacularea dureroasa nu este periculoasa, unele dintre cauzele ce o provoaca sunt. Barbatii trebuie sa consulte medicul in cazul in care simt dureri in timpul ejacularii.
Ejacularea dureroasa este o problema medicala reala care justifica tratamentul prompt. Tratamentul precoce poate impiedica inrautatirea conditiilor de baza, iar in multe cazuri, cauza este usor de tratat si complet reversibila.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Urologie
- Dr. Mihail Alexandrescu -
- Dr. Bogdan Braticevici - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
- Dr. Cristian Calin - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
- Dr. Daniel Damian - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
- Dr Gheorghe Nita - Spitalul clinic de urgenta Sf. IOAN
Articole recomandate
- Ejacularea precoce - cauzele cele mai des intalnite
- Afectiuni care pot determina scaderea libidoului la barbati
- 10 sfaturi pentru prevenirea disfunctiilor erectile
- Afectiuni ale aparatului genital masculin
- 10 curiozitati legate de activitatea sexuala
- Cum sa imbatranim sanatos
- Tehnicile de reproducere asistata - ART
- Sexul si imbatranirea
- Optiuni terapeutice pentru ejacularea prematura