Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Boala Peyronie

Actualizat la data de: 22 Noiembrie 2012

Generalitati

Sus
Boala Peyronie


Boala Peyronie este o afectiune genitala masculina ce consta in curbarea anormala a penisului data de o cicatrice a tesutului erectil.

Deoarece aceasta cicatrice previne indreptarea penisului, curbarea acestuia este mai evidenta in timpul erectiei.

Curbarea poate fi atat de severa incat impiedica penetrarea in timpul actului sexual. Boala Peyronie este mai frecventa la varsta mijlocie si la barbatii in varsta.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cauze
  3. Stadializare
  4. Diagnostic
  5. Tratament medical
  6. Citeste pe aceeasi tema

Cauze

Sus

Simptomele bolii Peyronie pot apare brusc sau insidios.

Simptomele cele mai frecvente sunt:
- o umflatura sau o ingrosare observata de-a lungul penisului, care este mai evidenta cand penisul este flasc
- un aspect curbat al penisului care este evident cand penisul este erect
- o tulburari de erectie; unii barbati nu au durere in timpul erectiei dar au sensibilitate la atingerea umflaturii
- incapacitatea de a mentine o erectie
- incapacitatea de a penetra in timpul actului sexual.

Stadializare

Sus

Boala Peyronie este impartita in doua stadii:
- faza activa: cele mai frecvente simptome ale acestei faze sunt erectiile dureroase si curbarea penisului
- faza secundara: curbarea persistenta poate fi unicul simptom al acestei faze, iar durerea, daca este prezenta in timpul fazei active, se amelioreaza sau dispare complet.

Diagnostic

Sus

Boala Peyronie se diagnosticheaza dupa anamneza si examenul obiectiv. Medicul va pune intrebari despre debutul simptomelor si felul debutului, daca este brusc sau insidios. Acestea vor ajuta la stabilirea stadiului bolii. Deoarece simptomele bolii Peyronie sunt evidente in timpul erectiei, medicul poate solicita o poza a penisului in timpul erectiei.

Alte teste ce ar putea fi facute sunt:
- o radiografie pentru vizualizarea structurilor penisului
- eco-Doppler vascular care foloseste unde sonore pentru monitorizarea proprietatilor fluxului sanguin; pentru medic este foarte important daca fluxul sanguin ajunge si in portiunea distala a penisului sau este intrerupt sau scazut in timpul erectiei.

Tratament medical

Sus

De obicei tratamentul nu este necesar decat in cazul in care produce durere sau interfereaza cu functiile sexuale. Boala Peyronie se vindeca fara tratament in 20% din cazuri. Majoritatea barbatilor raman activi sexual. Cuplurile trebuie consiliate si sa mentina o viata sexuala activa.

Desi nu exista un tratament standard pentru boala Peyronie, unele medicamente precum verapamilul, aminobenzoatul de potasiu, colchicina sau steroizii injectabili si vitamina E, pot ajuta la calmarea durerii si imbunatatirea functiei sexuale. Totusi folosirea tratamentului medicamentos a avut succes limitat si nici un medicamentnu are specificitate pentru aceasta boala.

Tratamentul chirurgical este luat in considerare in cazul barbatilor care au dureri severe si curbare radicala a penisului sau disfunctii sexuale legate de boala Peyronie. Optiunile chirurgicale includ scoaterea cicatricii sau scurtarea portiunii neafectate a penisului (plicatie). In unele cazuri utilizarea unei proteze peniene poate fi folosita la mentinerea erectiei in timpul actului sexual.


Medici specialisti Sexologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate