Afectiuni sexuale la barbati
Stire medicala
Generalitati
SusProblemele sexuale la barbati implica incapacitatea sau dificultatea de a sustine erectii care sa multumeasca viata sexuala a celor doi parteneri. Barbatii sunt de cele mai multe ori afectati de disfunctii erectile sau tulburari de ejaculare.
In ciuda faptului ca problemele de disfunctie sexuala pot fi tratate, in cele mai multe dintre cazuri, multi oameni ezita sa vorbeasca despre acestea in mod deschis. Informarea cu privire la aceste aspecte ale sanatatii sexuale, alaturi de posibilele optiuni de tratament, vor fi de ajutor pentru multi dintre barbati.
Cuprins articol
- Generalitati
- Care sunt cauzele problemelor sexuale masculine?
- Care sunt problemele sexuale care ii afecteaza cel mai des pe barbati?
- Diagnosticul problemelor sexuale masculine
- Tratamentul disfunctiilor sexuale masculine
- Pot fi vindecate problemele sexuale?
- Prevenirea disfunctiilor sexuale
- Citeste pe aceeasi tema
Care sunt cauzele problemelor sexuale masculine?
Sus
Disfunctiile sexuale la barbati pot fi rezultatul unei probleme fizice sau psihice.
Cauze fizice - multe dintre conditiile fizice medicale pot declansa disfunctii sexuale. Printre acestea se numara diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, tulburarile neurolgice, dezechilibrele hormonale, bolile cronice, cum ar fi cele renale sau insuficienta hepatica, alcoolismul si abuzul de droguri.
Cauze psihice - acestea includ stresul si anxietatea, ingrijorarea cu privire la performantele sexuale, problemele maritale sau din interiorul relatiei, depresie, sentimentele de vinovatie, precum si efectele unei traume sexuale din trecut.
Care sunt problemele sexuale care ii afecteaza cel mai des pe barbati?
SusCel mai des intalnite probleme sexuale la barbati sunt tulburarile de ejaculare, disfunctiile erectile si inhibarea dorintei sexuale.
1. Exista diferite tipuri de tulburari de ejaculare la barbati, inclusiv:
Ejacularea precoce - se refera la ejacularea care are loc inainte sau imediat dupa penetrare.
Ejacularea tardiva - reflecta situatia in care ejacularea apare lent.
Ejacularea retrograda - se intampla atunci cand in timpul orgasmului, ejacularea se produce retrograd, in vezica urinara, mai degraba decat prin uretra si in afara penisului.
In unele cazuri ejacularea prematura si tardiva sunt cauzate de factori psihologici, inclusiv un regim religios strict, care percepe actul sexual ca fiind un pacat, o lipsa de atractie pentru partener si evenimente traumatice din trecut.
Ejacularea prematura - cea mai comuna forma de disfunctie sexuala intalnita la barbati - este de cele mai multe ori cauza anxietatii de performanta. Anumite medicamente, mai ales antidepresivele pot afecta ejacularea. O alta cauza ar fi deteriorarea nervului maduvei spinarii sau al spatelui.
Ejacularea retrograda este intalnita mai ales la barbatii care au diabet zaharat si sufera de neuropatie diabetica. Aceasta este rezultatul unor probleme ale nervilor prezenti in vezica urinara care permit spermei sa curga inapoi. La barbati, ejacularea retrograda apare frecvent dupa interventii chirurgicale asupra vezicii urinare sau de prostata ori abdominale. In plus, unele medicamente, in special cele folosite pentru tratarea tulburarilor de dispozitie pot da nastere la probleme cu ejacularea.
2. Disfunctia erectila este situatia in care un barbat are probleme cu obtinerea sau pastrarea unei erectii. Aceasta este intalnita din ce in ce mai des pe masura ce un barbat imbatraneste. Totusi, disfunctia sexuala masculina nu este o parte normala a procesului imbatranirii. Unii barbati din diverse motive nu vorbesc cu medicii lor despre dificultatile sexuale pe care le intampina.
Ejacularea precoce poate fi un semn al unor probleme de sanatate, de aceea trebuie sa ii semnalati medicului prezenta acesteia. Poate fi vorba despre ingustarea vaselor de sange sau nervii ar putea fi lezati in urma diabetului zaharat. Daca nu veti consulta medicul, aceste probleme vor ramane netratate.
3. Dorinta sexuala inhibata se refera la nivelul scazut de interes sexual. O persoana care are dorinta sexuala inhibata nu va mai raspunde la dorintele sexuale ale partenerului sau. Cei doi parteneri au nivele diferite de interes sexual, in limite normale. In anumite cazuri, persoane care au dorinta sexuala hipoactiva sau sunt exigente sexual, pot considera in mod eronat ca partenerii lor sufera de dorinta sexuala inhibata.
Diagnosticul problemelor sexuale masculine
SusPentru a diagnostica problemele sexuale masculine, medicul va solicita un istorc complet al simptomelor si un examen fizic. Acesta poate recomanda anumite teste pentru a exclude orice probleme medicale care pot contribui la aparitia disfunctiilor sexuale. Medicul poate recomanda consultul a diversi specialisti, inclusiv a unui urolog, terapeut specializat in psihoterapie sexuala, etc.
Tratamentul disfunctiilor sexuale masculine
Sus
Multe cazuri de disfunctii sexuale pot fi ameliorate prin tratarea problemelor fizice sau psihice. Printre strategiile de tratament se numara:
tratamentul medical - acesta implica tratarea oricarei probleme fizice, ce ar putea contribui la disfunctiile sexuale ale unui barbat
tratamentul medicamentos - medicamentele ar putea ajuta la imbunatatirea functiei erectile la barbati prin intenstificarea fluxului sanguin la nivelul penisului
tratament hormonal - barbatii cu un nivel scazut de testosteron pot beneficia de terapie cu substitutie hormonala
terapie psihologica - terapia cu un consilier instruit poate sa ajute o persoana care manifesta anxietate de performanta, vinovatie, teama ce ar putea avea impact negativ asupra functiei sexuale.
ajutoare mecanice - printre acestea se numara dispozitivele cu vid, implanturile peniene
educatie si comunicare - educatia sexuala si comportamentele sexuale, precum si raspunsurile la intrebarile legate de viata sexuala pot contribui la depasirea anxietatii de performanta.
Pot fi vindecate problemele sexuale?
SusSuccesul tratamentului pentru disfunctiile sexuale depinde de cauza care sta la baza problemei. Perspectivele sunt pozitive daca este vorba despre o conditie fizica tratabila sau reversibila. Disfunctiile usoare, care sunt legate de stres, frica sau anxietate pot fi tratate deseori cu consiliere, educatie si o mai buna comunicare intre parteneri.
Prevenirea disfunctiilor sexuale
SusProblemele sexuale nu pot fi prevenite, dar exista multe modalitati cu ajutorul carora pot fi depasite cand apar. Exista mai multe masuri care pot fi luate pentru a mentine normalitatea functiei sexuale:
- urmati planul de tratament recomandat de medic pentru conditiile de care suferiti
- limitati consumul de alcool
- renuntati la fumat
- tratati problemele emotionale si psihologice cum ar fi stresul, depresia, anxietatea cu ajutorul consilierii sau psihoterapiei
- comunicati cat mai mult cu partenerul.
Articole recomandate
- Ce spune viata sexuala despre sanatatea unui barbat
- Apetitul sexual: diferentele intre sexe
- Tulburari ale sistemului reproducator la barbat: afectiuni testiculare
- Tulburari sexuale
- Cele mai importante cauze ale durerilor pelvine la barbati
- Andropauza si declinul testosteronului la barbati
- Activitatea sexuala si supraponderabilitatea
- 4 intrebari pe care sa le puneti partenerului sexual
- Informatii de baza legate de problemele sexuale