Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Lubrefierea insuficienta a vaginului

Actualizat la data de: 05 Septembrie 2024

Ce este lubrifierea insuficienta a vaginului

Sus
Lubrefierea insuficienta a vaginului

Atunci cand vaginul nu este lubrifiat indeajuns, femeia in cauza resimte o senzatie neplacuta de iritatie in zona genitala.

In aceste conditii multe din activitatile zilnice devin mai greu tolerabile, iar contactele sexuale lipsite de placere.

De fapt, dupa instalarea menopauzei, aceste fenomen reprezinta cea mai frecventa cauza a durerilor in timpul actului sexual, simptom numit dispareunie.

Acest fenomen de lubrifiere insuficienta vaginala este o tulburare frecventa care afecteaza un numar mare de femei.

Se considera ca un procent de 10 pana la 40% dintre femeile ajunse la menopauza au astfel de probleme.

Cuprins articol

  1. Ce este lubrifierea insuficienta a vaginului
  2. Semne si simptome
  3. Cauze
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Medicina alternativa
  7. Citeste pe aceeasi tema

Semne si simptome

Sus

Intre semnele si simptomele ce sunt intalnite in aceste situatii, enumeram:

- senzatie de uscaciune

- pruritul

- arsurile

- iritatia vulvo-vaginala

- senzatia de presiune locala

- durere sau mici sangerari in cursul contactelor sexuale.

O serie de masuri de auto-ingrijire si tratamentele medicale existente pot fi de folos pentru solutionarea favorabila a acestei probleme cu remisia simptomelor suparatoare.

Cauze

Sus

O mare varietate de cauze pot sta la baza unei lubrefieri necorespunzatoare a vaginului.

Determinand cu precizie cauzele putem recurge la masurile cele mai potrivite.

Intre potentialele cauze ale acestei tulburare, sunt incluse urmatoarele situatii:

Scaderea nivelului estrogenilor in sange

Reducerea sintezei si eliberarii in circulatie a hormonilor estrogeni poate constitui o cauza a scaderii secretiei vaginale.

Estrogenii, hormonii sexuali feminini, ajuta la buna pastrare si regenerare a tesuturilor din sfera genitala, la mentinerea aciditatii si implicit a secretiei vaginale normale.

Aciditatea vaginului (mentinuta si de o flora specifica - Doderline) constituie si mecanismul de aparare natural al tractului genito-urinar.

Atunci cand concentratia estrogenilor scade, va scadea aceasta secretie si ca urmare va avea repercusiuni atat asupra lubrefierii vaginale cat si asupra apararii antimicrobiene.

Pe langa aceste efecte se mai inregistreaza si o crestere a fragilitatii mucoasei si o reducere a elasticitatii acesteia.

Scaderea nivelului hormonilor estrogeniare mai multe cauze:

- menopauza reprezinta cea mai uzuala cauza, iar scaderea hormonala se produce treptat inca dinaintea instalarii acesteia

- declinul functiei ovariene datorat radioterapiei si chimioterapiei utilizate in anumite afectiuni

- ablatia chirurgicala a ovarelor in cursul anexectomiilor sau a histerectomiilor totale cu anexectomie bilaterala

- tulburari ale imunitatii

- reducerea estrogenilor dupa nastere in timpul alaptatului la san

- fumatul excesiv

- reducerea activitatii sexuale.

Optiuni de medicamente

Anumite medicamente utilizate in special in afectiunile canceroase (de exemplu Tamoxifenul), au rolul de a interfera cu hormonii estrogeni antagonizandu-le efectele. Ca urmare se va reduce si secretia vaginala.

Medicatia antialergica (antihistaminele) poate avea un efect de reducere a secretiei mucoaselor, inclusiv a celei vaginale.

De asemenea, anumite antiulceroase, antidepresivele, antihipertensivele pot cauza o reducere a lubrefierii vaginale.

Sindromul Sjogren este o boala autoimuna prin care organismul sintetizeaza anticorpi impotriva structurilor proprii ale organismului.

In afara de manifestarea pe care o are acest sindrom prin reducerea secretiei vaginale, mai intalnim asociata si o reducere a secretiei lacrimale si salivare.

Spalatura vaginala - exagerarea cu spalatul in interiorul vaginului si utilizarea unor solutii ce modifica echilibrul normal al florei vaginale pot induce inflamatii - vaginita.

Aceasta afectiune poate declansa senzatie de iritatie si tulburarea secretiei.

Alte situatii favorizante:

- infectii micotice cronice

- infectii bacteriene cronice

- boli cu transmitere sexuala - de exemplu trichomonas vaginalis

- traumatisme vaginale

- debutul unor tumori maligne.

Diagnostic

Sus

Medicul va diagnostica deficitul de secretie vaginala prin examen genital.

De asemenea pentru diagnosticul acestei tulburari medicul mai poate examina microscopic preparatul din secretia vaginala pe lama - frotiu.

Evaluarea se poate face in evolutie, inainte si dupa administrarea unor doze de estrogen si dupa excluderea unei surse de infectie.

Tratament

Sus

Terapia cu estrogeni - Intrucat scaderea titrului de estrogeni in sange poate declansa aceasta tulburarea a secretiei vaginale, este de inteles de ce sunt utilizati estrogenii pentru tratamentul acesteia. Exista mai multe optiuni:

Administrarea hormonilor pe cale vaginala

- creme cu estrogeni pentru aplicare vaginala - acestea se vor aplica local de doua, trei ori pe saptamana

- inele intravaginale cu continut de estrogen - dumneavoastra sau medicul curant va va aplica aceste inele ce contin doza necesara de estrogeni in parte superioara a vaginului. Inelul astfel aplicat va elibera hormonul timp de circa 90 de zile

- tablete vaginale cu estrogeni - se utilizeaza un dispozitiv de aplicare a tabletei in vagin, in fiecare zi in primele doua saptamani si ulterior de doua ori pe saptamana.

Administrarea hormonilor pe cale tegumentara - transdermic

Prin aceasta metoda se vor aplica plasturi ce contin un adeziv cu continut hormonal. Acestia vor fi mentinuti la suprafata pielii cateva zile sau saptamani, in concordanta cu sfatul medicului.

Trebuie insa avut in vedere ca oricare dintre aceste forme de administrare de estrogeni are si efecte adverse - creste riscul trombozelor venoase, creste predispozitia catre cancer mamar, etc.

Administrarea orala a unei pilulei zilnice cu continut de hormoni

Acesta se realizeaza prin administrarea de pilula zilnica.

Doze minime de estrogeni sau combinatii ale acestuia cu progesteron, sunt continute in fiecare pilula, reprezentand un supliment zilnic la doza secretata de ovare.

Si in acest caz se poate vorbi de riscuri ale unor afectiuni grave: cardiace, cancer mamar, accident vascular cerebral, tromboze venoase, etc.

Toate aceste metode crescand concentratia de estrogeni in sange aduc dupa sine si o reglare a secretiei vaginale, redand tractului vulvo-vaginal lubrifierea necesara pe o perioada lunga echivalenta cu perioada administrarii dozelor.

Totusi, medicul dumneavoastra e posibil sa nu considere oportuna administrarea dozelor de estrogen numai pentru reglarea secretiei vaginale.

In general este recomandat sa se recurga la terapie estrogenica atunci cand se asociaza mai multe simptome neplacute ale deficitului hormonal, mai ales la instalarea menopauzei, cum ar fi bufeurile, tulburari emotionale, nervozitate, etc.

De aceea este bine ca oportunitatea tratamentului, tipul administrarii si dozele sa le decideti impreuna cu medicul specialist.

Auto-ingrijirea

Atunci cand secretia redusa vaginala determina simptome neplacute, o serie de masuri de auto-ingrijire pot fi de un real folos.

Lubrifiantii artificiali - Datorita secretiei vaginale insuficiente raporturile sexuale pot fi dureroase fiind necesar un remediu imediat al acestei probleme. Lubrifiantii, in general geluri cu continut bogat in apa intr-o structura coloidala, prin aplicare locala pot oferi confort si satisfactie in timpul actului sexual chiar cateva ore.

Acesta trebuie aplicat in interiorul vaginului, vulvar si/sau pe penisul partenerului, inaintea inceperii raportului sexual.

Alte preparate pentru aplicare locala au si efectul de a regla si mentine aciditatea normala a vaginului fiind astfel utile indirect si in pastrarea apararii antimicrobiene.

Uneori insa, lipsa lubrifierii vaginale adecvate unui contact sexual este consecinta unei pregatiri insuficiente sau a unui preludiu prea scurt.

Trebuie sa acordati suficient timp etapei de pregatire a unui raport intim, prin aceasta obtinandu-se atat excitatia cat si lubrifierea necesara, totodata conferind si satisfactia dorita.

Aceste elemente se pot stabili de catre cuplu printr-o comunicare optima si pot avea rezultate excelente. De asemenea avand raporturi sexuale regulate cu partenerul dumneavoastra se va obtine si o secretie vaginala suficienta.

In scopul suplimentarii secretiei vaginale, trebuie evitate o serie de produse ce pot avea efecte nedorite producand iritatii si disconfort.

Dintre acestea enumeram:

- iaurtul si otetul

- creme pentru maini

- sapun

- spumante de baie

- sampon, etc.

Medicina alternativa

Sus

Anumite studii sustin ca o anumita dieta ar putea avea efect asupra secretiei vaginale si ar putea imbunatatii lubrifierea in timpul actului sexual.

Sunt o serie de plante utilizate in medicina traditionala si care au efecte benefice, fie continand anumiti derivati asemanatori estrogenului fie prin stimularea directa a secretiei vaginale.

Efectele pozitive ale acestora trebuie bine cunoscute, dar mai ales efectele adverse.

Este recomandabil sa nu va administrati astfel de terapii mai putin dovedite in special in timpul sarcinii, alaptarii sau daca suferiti de vreo afectiune hepatica.


Medici specialisti Sexologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate