Terapia prin dieta
Generalitati
SusTerapia prin dieta este un termen general utilizat pentru aplicarea practica a nutritiei in tratamentul sau preventia unor boli. Acest lucru implica, de obicei, modificarea sau imbunatatirea planului alimentar existent pentru a promova o stare optima de sanatate.
Cu toate acestea, in unele cazuri, un plan alimentar alternativ ar putea fi elaborat in scopul de a elimina anumite alimente. De exemplu, acest tip de terapie prin dieta este adesea recomandat pentru cei care sufera de alergii, inclusiv alergii care nu sunt legate de alimente. Terapia prin dieta de excludere este considerata de ajutor in ameliorarea simptomelor asociate cu tulburarile de deficit de atentie si hiperactivitate la copii.
Cuprins articol
Exemple de terapie prin dieta
SusExista numeroase diete care pot fi utilizate in scop terapeutic. Unele dintre acestea vizeaza cresterea rezistentei la anumite conditii medicale. Adesea, aceste diete sunt denumite dupa o anumita regiune sau cultura, care consuma in mod regulat anumite tipuri de produse alimentare si in cazul carora anumite boli sunt mai putin intalnite.
De exemplu, dieta mediteraneana subliniaza utilizarea de surse alimentare sanatoase de grasimi mononesaturate, cum ar fi uleiul de masline. Dieta este bogata in carne slaba, cereale integrale, fructe si legume proaspete, in timp ce este limitat consumul de carne grasa. Studiile au aratat ca cei care imbratiseaza acest tip de dieta pot reduce in mod semnificativ nivelul de colesterol din sange si riscul aparitiei de boli de inima.
O alta dieta speciala, cunoscuta sub numele de dieta eschimosilor, reduce probabilitatea dezvoltarii bolilor cardiovasculare. Populatia inuita din Groenlanda si Alaska experimenteaza rareori boli de inima, cu toate ca acestia consuma o dieta bogata in grasimi si colesterol. Paradoxul intervine ca urmare a consumului unor cantitati mari de peste, in special macrou si somon. Deci, spre deosebire de filozofia mediteraneana care incurajeaza alegerea de grasimi mononesaturate, dieta eschimosilor este bogata in acizi grasi Omega 3 polinesaturati.
Terapia prin dieta poate fi utilizata pentru prevenirea sau tratarea suplimentara a cancerului. Aportul ridicat de antioxidanti si bioflavonoide care provin din surse naturale (fructe si legume) reduc actiunea stresului oxidativ asupra organismului si ajuta la prevenirea mai multor tipuri de cancer. Concret, legumele, precum broccoli sau conopida, pot reduce riscul aparitiei cancerului de colon si de stomac. In plus, limitarea grasimilor din dieta (la maxim 30% din aportul zilnic de calorii) poate diminua posibilitatea formarii cancerului de colon si de san.
Dietele folosite in terapie solicita, de cele mai multe ori, utilizarea unei liste orientative pe baza careia sa se aleaga produsele alimentare, ce vor fi incluse in meniurile zilnice de catre cei care urmeaza dieta. Lista poate contine atat produse al caror aport trebuie ridicat, cat si alimente care trebuie eliminate partial sau total din dieta.
De exemplu, dieta pentru terapia artritei presupune in mod special consumul de alimente cu actiune antiinflamatorie si eliminarea alimentelor bogate in acid oxalic.
Terapia prin dieta pentru depresie incearca sa incurajeze prin ingestia anumitor produse alimentare cresterea productiei anumitor hormoni din creier, cum ar fi serotonina. Dieta face acest lucru prin cresterea aportului zilnic de glucide complexe, vitamine din complexul B si acizi grasi polinesaturati Omega 3.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Terapia Mayr sau tehnica de intinerire a corpului, mintii si spiritului
- Dieta South Beach
- 6 moduri prin care va puteti mentine pielea mereu tanara
- Terapie complexa pentru pielea uscata, iritata si atopica
- 10 moduri prin care iti poti creste nivelul de serotonina
- 5 moduri prin care poate fi imbunatatit libidoul feminin
- Influentarea sarcinii prin expunerea accidentala la substante toxice
- Terapia cu vacuum, un mod rapid de a scapa de celulita
- Terapia hormonala - intrebari si raspunsuri