Slabirea prin subalimentatie: 9 riscuri pentru sanatate
Generalitati
SusPierderea in greutate este o provocare, iar unele persoane o pot aborda cu mult prea mare entuziasm. In loc de a urma un plan sanatos de pierdere in greutate, acestea prefera sa manance cat mai putin.
Desi greutatea poate sa scada initial, inevitabil, la un moment dat numarul de kilograme va ramane constant, in ciuda faptului ca se acumuleaza destul de putine calorii.
Consecintele unui regim alimentar insuficient
SusO stare buna de sanatate este sustinuta de odihna corespunzatoare, nutritie si exercitii fizice. Unii oameni considera ca atata timp cat nu se infometeaza, lucrurile vor decurge normal. Chiar daca mananca, dar nu suficient, sanatatea acestora ar putea avea de suferit. Iata mai jos enumerate, 9 posibile riscuri intalnite in cazul persoanelor care nu se hranesc corespunzator:
1. Malnutritia - Este un deficit de substante nutritive corespunzatoare pentru sanatatea organismului; aceasta poate declansa infectii respiratorii, insuficienta renala, orbire, atac de cord si deces.
2. Deshidratarea - Este cauzata de pierderea de lichide. Multe persoane cred ca deshidratarea are legatura directa cu consumul de lichide, dar mare parte din aportul zilnic de fluide provine din alimentele consumate. Deshidratarea poate provoca ameteli, slabiciune, insuficienta renala, insuficienta cardiaca, convulsii, afectarea si chiar incetarea activitatii creierului.
3. Dezechilibrul electrolitic - Un dezechilibru electrolitc poate fi cauzat de un aport insuficient de vitamine din dieta, de care organismul are nevoie pentru a functiona. Nivelurile scazute pot determina batai neregulate ale inimii, confuzie, modificari ale tensiunii arteriale si probleme ale oaselor. Nivelurile ridicate pot duce la spasme musculare, senzatie de amorteala si oboseala.
4. Atrofia musculara - Acest lucru apare atunci cand o persoana este infometata si pentru a compensa, organismul foloseste propriile resurse. In procesul de autoconservare, organismul va stoca grasime pe care o va folosi pentru a supravietui, atunci cand este necesar.
5. Diminuarea functiei neuromusculare - Potasiul este esential pentru desfasurarea corespunzatoare a functiilor neuromusculare. Atunci cand organismul nu are suficiente vitamine si minerale, din cauza malnutritiei, se vor reduce aceste functii si poate sa apara chiar paralizia.
6. Sindromul de oboseala cronica - Acesta este cauzat de un sistem imunitar slabit si poate persista o perioada indelungata de timp, afectand desfasurarea activitatilor zilnice ale unei persoane.
7. Hipoglicemia - Apare atunci cand nivelul de zahar din sange este prea scazut. Daca o persoana nu mananca suficient, glicemia poate sa scada.
8. Anemia feripriva - Aceasta se declanseaza atunci cand o persoana nu asimileaza suficient fier, in urma dietei. Poate include manifestari cum ar fi: problemele de respiratie, palpitatiile, dar si un risc crescut de infectii.
9. Osteoporoza - Reprezinta reducerea densitatii masei osoase cauzata de o deficienta de calciu. Atunci cand o persoana nu mananca suficient, nu va beneficia de toate mineralele si vitaminele necesare pentru sanatatea oaselor.
Exista mai multe lucruri care pot fi in neregula cu organismul unei persoane, care nu se hraneste suficient. Aceasta lista contine doar o parte dintre ele. Atunci cand se doreste scaderea in greutate, indicat ar fi sa se discute cu medicul legat de un plan de alimentatie, care va ajuta la atingerea obiectivului tinta, fara sa fie periculos pentru sanatate.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Secrete de slabit din jurul lumii
- Apetitul si modificarile sale
- Recuperarea unghiei: abordari moderne in gestionarea onicomicozei
- Somnul si tulburarile de alimentatie
- Dieta cu ciocolata
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Revino-ti dupa sarbatori
- Comportamentul suicidal si autovatamarea
- Atrofia musculara