Secrete de slabit din jurul lumii
Lupta cu kilogramele in plus este destul de greu de dus, mai ales daca trebuie sa tii diete drastice, de infometare.
Pentru unii locuitori ai planetei totul pare insa mai simpu, pentru ca multi dintre ei nu sunt nevoiti sa tina dieta dupa dieta ca sa se mentina supli ci au un avantaj in cultura lor si in mancarurile specifice acestor state.
Iata cateva dintre secretele lor, pe care poti oricand sa le pui in practica:
Mancare condimentata, ca in Thailanda
In Thailanda, multe feluri de mancare includ ardei iuti, care contin capsaicina, un compus care inhiba pofta de mancare. Mancarea thailandeza este una dintre cele mai picante din lume, iar alimentele picante sunt recunoscute pentru ca accelereaza metabolismul.
Nu te ridica satul de la masa, ca japonezii
Locuitorii din Japonia reusesc sa isi pastreze silueta pentru ca nu termina niciodata tot ceea ce este in farfurie. Mai exact, ei nu consuma mai mult de 80% dintr-o portie de mancare. Femeile din Japonia sunt cunoscute pentru silueta lor, iar acest lucru se datoreaza si unei alimentatii sanatoase, care se bazeaza pe orez, peste, legume gatite la abur, fructe proaspete.
De asemenea, japonezii mananca incet, cu inghitituri mici, ca sa simta aroma si gustul fiecarui ingredient din mancare.
Orezul, secretul brazilienilor
In Brazilia oamenii reusesc sa isi mentina tonusul si sa aiba un corp atletic nu numai datorita dansului si miscarii, cum s-ar crede, ci si pentru ca include in alimentatie, in fiecare zi, orez si fasole.
Un studiu publicat in jurnalul american Obesity Research a aratat ca persoanele care consumau zilnic fasole si orez aveau un risc cu 14% mai mic de a deveni obeze, in comparatie cu cei care nu aveau acest obicei.
Mancare gatita, ca in Polonia
Polonezii cheltuie 5% din bugetul familie pe mesele in oras. Ei prefera mancarea gatita acasa, iar in acest fel nu numai ca economisesc sume importante, dar aduc si un aport mai mic de calorii in organism. Oamenii care gatesc acasa sunt mult msi atenti la ceea ce pun in mancare si au tendinta sa foloseasca ingredient mai sanatoase, cu cat mai putine calorii si zaharuri.
Micul dejun, seretul nemtilor
In Germania cea mai importanta masa a zilei este, pentru un procent de 75% din populatie, micul dejun. Nemtii o considera cea mai importanta masa a zilei. Dimineata, lor nu le lipsesc de pe masa cerealele integrale, painea din cereale integrale, fructele si legume. Astfel, masa de seara nu este una copioasa, cum se intampla in cazul celor care nu iau micul dejun, si scade riscul depunerii de kilograme in plus.
Mersul pe bicicleta, secretul olandezilor
In Olanda exista 18 milioane de biciclete, la o populatie de 16,5 milioane de persoane, ceea ce inseamna ca unii olandezi detin mai mult de o bicicleta. In tara lalelelor, oamenii obisnuiesc sa mearga la piata si la serviciu cu bicicleta, nu doar la o plimbare in parc. Unii olandezi chiar fac naveta cu bicicleta.
Acest lucru ii ajuta sa aiba o silueta de invidiat, pentru ca in urma efortului depus la pedalat ard un numar important de calorii. Si norvegienilor le place sa faca miscare, de aceea multi dintre ei au obiceiul ca la sfarsit de saptamana sa mearga pe munte, sa faca drumetii sau sa iasa la ski, in functie de sezon.
Legume si fructe cultivate in gospodarie, ca in Rusia
In Rusia, peste 50% dintre locuitori detin case la tara si cultiva fructe si legume in gradinile proprii. Asta inseamna ca mananca mult mai multe legume, dar si alimente mai sanatoase.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Virusul herpes simplex
- Hepatita B – simptome, cauze, tratament si preventie
- Ghid complet pentru tratarea infectiei fungice a unghiilor
- Dieta care previne aparitia pietrelor la rinichi
- Dieta cu ciocolata
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Dieta restrictiva caloric
- Dieta celor 3 ore
- Dieta pentru detoxifierea de primavara