Riscurile si beneficiile dietei raw vegane
Generalitati
SusCu toate ca dieta raw vegana nu este noua, aceasta si-a castigat recent popularitatea. Aceasta dieta combina principiile din dieta vegetariana cu cele ale hranirii cu alimente crude.
In timp ce unii oameni pot alege sa urmeze dieta din motive etice sau de mediu, majoritatea o fac pentru beneficiile pretinse de aceasta pentru sanatate. Aceste beneficii includ pierderea in greutate, imbunatatirea sanatatii inimii si reducerea riscului de diabet.
Cu toate acestea, o dieta raw vegana poate prezenta si anumite riscuri pentru sanatate, mai ales cand nu este planificata corect.
Cuprins articol
Ce este dieta raw vegana?
SusDieta raw vegana este o dieta desprinsa din dieta vegetariana. Ca si in aceasta, toate alimentele de origine animala sunt excluse. Pe langa acest lucru, in dieta raw vegana se adauga un concept alimentar ce presupune ca alimentele trebuie consumate complet crude sau incalzite la temperaturi de maxim 40-48 de grade Celsius.
Ideea de a consuma doar alimente crude a aparut la mijlocul secolului al XIX-lea, cand reformatorul dietetician Sylvester Graham a promovat-o ca o metoda prin care se puteau evita bolile.
O dieta raw vegana implica, in general, o alimentatie bogata in fructe, legume, nuci, seminte, boabe incoltite si leguminoase. De asemenea, dieta tinde sa evite cat mai mult alimentele procesate.
Persoanele care aleg sa urmeze acest tip de dieta sunt adesea motivate de diferite aspecte ale sanatatii. Aceste persoane considera ca alimentele crude, in stare bruta sau eventual putin incalzite sunt mult mai hranitoare decat cele gatite.
Pentru a evita gatitul se folosesc metode alternative de preparare a mancarii, cum ar fi sucurile, shake-urile sau deshidratarea alimentelor.
Se afirma ca dieta raw vegana, daca este urmata asa cum trebuie, ofera toate substantele nutritive necesare, iar suplimentele trebuie descurajate in cele mai multe cazuri.
Care sunt beneficiile?
SusDieta raw vegana este bogata in alimente cu multe substante nutritive, iar acest lucru se asociaza cu numeroase beneficii pentru sanatate.
Imbunatatirea sanatatii inimii
Dieta raw vegana poate imbunatati starea de sanatate a inimii datorita concentrarii sale asupra fructelor si legumelor, ambele fiind in mod constant legate de presiunea arteriala scazuta si de un risc redus al bolilor cardiace si a accidentului vascular cerebral.
De asemenea, in aceasta dieta sunt incluse o multime de fructe cu coaja lemnoasa, seminte, boabe intregi si leguminoase incoltite. Studiile au demonstrat ca aceste alimente pot imbunatati nivelul de colesterol din sange si pot sa scada si mai mult riscul aparitiei bolilor cardiace.
Studiile au demonstrat ca veganii pot avea un risc cu 75% mai scazut de a dezvolta hipertensiune arteriala si un risc cu 42% mai mic de a suferi boli cardiace. De asemenea, cercetatorii au observat ca dietele vegane sunt deosebit de eficiente in reducerea colesterolului LDL.
Reducerea riscului de diabet
Din nou, acest lucru se datoreaza, in cea mai mare masura, accentului pus pe fructe si legume. Acestea sunt legate de reducerea riscului de a dezvolta diabet de tip 2.
In plus, dieta raw vegana este bogata in fibre, acestea fiind asociate in mod direct de scaderea nivelului de zahar din sange si de sensibilitatea crescuta la insulina. Nucile si semintele contribuie, de asemenea, la reglarea valorilor glicemiei.
Reducerea greutatii corporale
Dietele raw vegane pot fi foarte eficiente in reducerea kilogramelor, ajungand in acest mod la greutatea optima. Studiile coreleaza frecvent consumarea alimentelor in stare bruta cu cantitati mai mici de grasime corporala.
Studiile au constatat ca o persoana care urmeaza o dieta raw vegana poate slabi aproximativ 10-12 kilograme in decurs de 3 ani. In plus, procentajul de grasimi corporale a scazut cu aproximativ 10%.
Cantitatea mare de fibre inclusa in acest tip de dieta poate ajuta la imbunatatirea digestiei. Fibrele ajuta la deplasarea mai rapida a mancarii prin intestine, reducand astfel riscul dezvoltarii constipatiei.
De asemenea, un aport suficient de fibre ajuta la hranirea florei bacteriene bune din intestine. La randul lor, aceste bacterii sanatoase produc substante nutritive ce ajuta la reducerea inflamatiei intestinale. Simptomele sindromului de intestin iritabil, ale bolii Crohn si ale colitei ulcerative pot fi imbunatatite in acest mod.
Care sunt riscurile?
SusDieta raw vegana este insotita si de anumite riscuri, mai ales daca nu se respecta un plan bine stabilit.
Dezechilibre nutritionale
Dietele raw vegane pot fi potrivite pentru toate etapele vietii, atat timp ca sunt bine planificate. Acest lucru se refera la asigurarea ca dieta furnizeaza toate vitaminele si mineralele de care organismul are nevoie.
Acest lucru poate fi facut prin consumarea unor alimente fortificate, fie prin anumite suplimente naturale care sa compenseze deficitul de substante nutritive.
Vitamina B12 lipseste in dieta raw vegana. Deficitul acestei vitamine poate duce la anemie, leziuni ale sistemului nervos, infertilitate, boli de inima si afectare a sanatatii oaselor. Veganii care nu iau suplimente ale acestei vitamine prezinta un risc mai mare de aparitie a acestor afectiuni.
Cu toate acestea, dietele raw vegane clasice descurajeaza utilizarea suplimentelor, considerandu-se ca dieta ofera toate substantele nutritive necesare. Aceasta credinta poate duce la aparitia deficitelor nutritive.
Dietele vegane prezinta, de asemenea, o reducere a valorilor calciului si vitaminei D. Aceste diete recomanda evitarea consumului de sare iodata, dar si acest lucru poate duce la anumite deficiente.
Slabirea muschilor si a oaselor
Cateva aspecte ale unei diete vegane pot avea ca rezultat slabirea muschilor si a oaselor. Acest mod de a manca tinde sa fie redus in calciu si vitamina D, doua substante nutritive necesare pentru ca oasele sa fie puternice.
Unele persoane raw vegane pot avea un aport suficient de vitamina D prin expunerea la soare. Cu toate acestea, adultii mai in varsta, persoanele care traiesc in zone nordice sau cele cu pielea inchisa la culoare pot fi incapabile sa produca in mod constant suficienta vitamina D doar prin expunerea la soare.
De asemenea, dieta raw vegana presupune o furnizare redusa a proteinelor. Teoretic, aceasta dieta satisface nevoile biologice de baza ale organismului, dar in realitate acest lucru poate sta altfel.
Proteinele sunt necesare pentru conservarea masei musculare, in special in perioadele de aport caloric scazut, asa cum este de asteptat in aceasta dieta.
Afectare dentara
Dietele raw vegane pot creste probabilitatea de afectare a dintilor. Acest lucru poate fi valabil mai ales in cazul unui consum crescut de citrice si fructe de padure. Aceste fructe sunt acide si pot ajuta la eroziunea smaltului dintilor.
Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii inainte de a se putea trage concluzii clare in aceasta privinta.
Reducerea fertilitatii
In unele cazuri, o dieta raw vegana poate reduce fertilitatea. Intr-un studiu, 70% din femeile care au urmat acest tip de dieta au prezentat tulburari ale ciclului menstrual. Aproape o treime dintre acestea au suferit de amenoree.
Oamenii de stiinta au observat ca unul dintre principalele moduri prin care dieta raw vegana poate afecta fertilitatea feminina este reprezentat de valorile calorice reduse. Acest lucru determina scaderea in greutate, organismul feminin reducand menstruatia.
Concluzii
SusDieta raw vegana este o dieta controversata, avand atat beneficii, cat si dezavantaje. Riscurile cresc mai ales atunci cand dieta nu este bine planificata. Daca o persoana decide sa incerce aceasta dieta, trebuie sa se asigure ca ii ofera corpului suficiente calorii.
De asemenea, se indica solicitarea parerii unui nutritionist, in acest mod putand fi evitate complicatiile nedorite.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Dieta Raw
- Dieta vegetariana si efectele ei asupra sanatatii
- Topul celor mai populare diete
- Dieta Jenny Craig
- Cum va poate schimba viata o dieta macrobiotica
- Dieta pentru menopauza: ce sa mananci pentru a ajuta la gestionarea simptomelor
- Dieta vegetariana si impotenta
- Carnea rosie si efectele sale asupra sanatatii
- Dieta vegetariana in timpul sarcinii