Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Obiceiuri care ingrasa

Actualizat la data de: 17 Iulie 2015
Obiceiuri care ingrasa

Fiecare persoana are propriile obiceiuri alimentare, unele dintre ele nu sunt tocmai potrivite. La un moment dat se poate sa incepeti sa luati in greutate. Putin cate putin, kilogramele se instaleaza.

A scapa de grasimea acumulata, care nu este considerata deloc estetica, nu este un lucru usor. Unele persoane se intreaba de ce, in ciuda tuturor eforturilor (consuma alimente in mod corect, nu fac excese), nu ajung niciodata sa slabeasca.

Acest lucru se intampla pentru ca respectivele persoane nu renunta la cateva obiceiuri care dauneaza.

Cateva dintre ele sunt:

Sunteti stresati constant stresul afecteaza metabolismul. In unele cazuri, persoanele stresate simt sa se refugieze in mancare. Din pacate, in aceasta situatie, alimentele nu sunt neaparat benefice pentru sanatate. Alimentatia nu este solutia pentru a rezolva problemele. Indreptati-va asupra unei alte activitati pentru a va calma, asa cum sunt sportul si meditatia.

Sariti peste micul-dejun – corpul dumneavoastra are nevoie de energie pentru a putea functiona pe tot parcursul zilei, incepand cu un mic-dejun. Daca nu mancati dimineata, veti avea tendinta sa rontaiti pana la masa de dupa-amiaza. Idee nu tocmai recomandata, pentru ca va ingrasa.

Sariti peste unele mese – multe persoane cred ca a sari peste o masa este o modalitate care le permite sa slabeasca. Daca mancati o singura data pe zi, corpul dumneavoastra isi va lua nutrientii de care are nevoie din alimentele pe care le consumati la masa respectiva. Aceasta situatie poate fi periculoasa pentru sanatate. Cu atat mai mult cu cat senzatia de foame va persista pe tot timpul zilei. Incercati, sa va impartiti mesele in 5 intr-o zi si sa nu mancati dupa ora 20. Saritul peste o masa nu face altceva decat sa creeze un dezechilibru, iar acest fapt are, uneori, o influenta asupra greutatii dumneavoastra.

Consumati rapid alimentele – acest obicei este nepotrivit si periculos pentru sanatate. Dupa ce ati terminat de mancat, veti avea senzatia ca stomacul este plin. Totusi, aceasta impresie va disparea rapid dupa o ora sau doua si veti vrea sa mancati din nou.

Dupa parerea medicilor, ar trebui ca alimentele sa fie mestecate de 30-40 de ori inainte de a fi inghitite. Deoarece corpul are nevoie de cel putin o jumatate de ora pentru a digera alimentele si a semnala ca stomacul este plin, oferiti-va timp pentru a consuma alimentele corespunzator. Cu cat mancati mai putin, cu atat veti pierde din greutate mai repede.

Adormiti prea tarziu – a adormi tarziu perturba hormonii din corp. In principiu, leptina (hormonul satietatii) si grelina (hormonul care stimuleaza apetitul). Leptina semnaleaza creierului faptul ca stomacul este plin, in timp ce grelina stimuleaza senzatia de foame. Acesta poate fi unul dintre motivele care v-ar putea impinge sa mancati cat mai tarziu in noapte. Pentru a evita aceasta situatie, incercati sa dormiti cel putin 7 ore pe noapte.

Abuzati de consumul de cafeina – consumul excesiv de cafeina stimuleaza secretia cortizolului, numit si hormonul stresului. Acest hormon provoaca o pofta de alimente dulci sau sarate, in functie de fiecare persoana. In consecinta, va veti ingrasa si riscati sa va puneti sanatatea in pericol. Trebuie, sa consumati cafeina cu moderatie.

Consumati alimente prelucrate artificial – aceste alimente sunt cauza majora a obezitatii. Ele contin grasimi si zahar. Biscuitii, chips-urile, prajiturile si alimentele congelate semipreparate sunt de evitat.

Ignorati senzatia de sete – unele persoane considera ca organismul nu are nevoie de apa si prefera sa consume bauturi indulcite. Asigurati-va ca beti 2 litri de apa pe zi. Aceasta stimuleaza metabolismul si va va oferi un sentiment de satietate. Pe de alta parte, mai multe studii au demonstrat ca apa reduce riscul de boli cardio-vasculare, stresul si elimina toxinele din corp. Beti apa, este esential! Daca veti bea suficienta apa, aceasta va asigura o buna functionare a organelor si veti evita un dezechilibru ponderal.

Consumati multa sare – fie ca se refera la greutate sau la sanatatea dumneavoastra, in general, prea multa sare nu este recomandata, dat fiind faptul ca aceasta mareste retentia de lichide si afecteaza presiunea arteriala. Este important sa consumati putina sare sau sa o inlocuiti cu alte condimente pentru a da gust alimentelor.

Va indreptati spre un raion gresit – in supermarket-uri, un mare numar de persoane neglijeaza raionul de produse proaspete si se indreapta spre cel de alimente semipreparate sau spre cel de bauturi indulcite. Incercati sa va modificati obiceiul, mergand spre raionul de legume si fructe. Veti remarca diferenta in cateva saptamani.

Nu va concentrati la ceea ce consumati – calculatorul si smartphone-ul dumneavoastra sunt aprinse in timp ce mancati. Verificati un SMS, notificari pe retele de socializare si mai luati o bucata din alimentul pe care il consumati.

Fara sa va dati seama, va terminati portia din farfurie, dar inca va este foame. S-a demonstrat ca, in timp ce o persoana este distrasa, ea are tendinta sa consume mai multe calorii. Departati-va de toate aparatele electronice si mancati linistiti la masa cu familia; mai putin stres si mai putine kilograme in plus.

Nu consumati decat alimente cu 0% grasime – vreti sa slabiti si va napustiti asupra alimentelor cu 0% grasimi. O idee nu tocmai buna! Zero la suta grasimi nu vrea sa spuna ca produsul nu contine deloc indulcitori. Este bine sa le consumati din cand in cand, dar trebuie sa variati alimentatia.

Consumati alimente care au prea multe calorii – va ganditi ca mancati echilibrat, dar nu va dati seama ca optati pentru alimente nepotrivite. Nu este vorba sa le eliminati de tot, dar este bine sa le variati si sa le asociati cu alte alimente mai lejere din punct de vedere caloric. Pastele fainoase, uleiul de masline, nucile si alte alimente sunt bune pentru sanatatea dumneavoastra, dar nu trebuie sa abuzati de acestea, pentru ca au multe calorii.

Nu va controlati portiile de hrana din farfurie – daca vreti sa pierdeti din greutate fara sa va privati de alimentele pe care le consumati, incepeti prin a diminua portiile pe care le puneti in farfurie. Atunci cand aceasta este plina, aveti tendinta sa mancati tot continutul. Micsorati portiile si se va diminua automat si aportul caloric.

Mancati putine fructe si legume – fructele si legumele au foarte multe beneficii pentru corpul dumneavoastra si majoritatea persoanelor stiu ca sunt si putin calorice. Ele sunt nutritive si sunt ideale daca va doriti sa mancati echilibrat. Pentru a va stabiliza greutatea, consumati cel putin cate un fruct sau cate o leguma pe zi.

Mancati bucati mari din alimente – incercati sa va taiati alimentele in bucati mici, pentru ca aceasta va face sa le mestecati mai bine inainte de a le inghiti. Sunt, asadar, si mai usor de digerat. Daca inghititi bucati mari, alimentele risca sa ramana in stomac si va vor ingrasa.

Consumati bauturi carbogazoase – daca va plac acest tip de bauturi, trebuie sa stiti ca nu sunt prietenii dumneavoastra cei mai buni, mai ales daca va doriti sa va pastrati o silueta potrivita. Bauturile carbogazoase contin foarte mult zahar.

Va ganditi ca o simpla plimbare in parc este suficienta – sa va plimbati in parc pentru 15 minute pe zi nu este suficient pentru a pierde din greutate. Pentru rezultate vizibile, apucati-va serios de sport. Doua ore de trei ori pe saptamana, mergeti la sala sau alergati in parc.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate