Mesele regulate zilnic contribuie la sanatatea ta
Nu sari peste mesele principale ale zilei
SusFie ca sariti peste micul dejun, sunteti ocupat in timpul pranzului, sau lucrati pana tarziu si nu apucati sa luati cina, trebuie sa stiti ca timpul prelungit intre mese si programul neregulat al meselor pot avea consecinte serioase. Mancarea reprezinta combustibilul organismului, in fiecare zi, astfel ca fiecare componenta din corp este afectata atunci cand sariti peste mese.
Mesele neregulate se pot prezenta sub diverse forme, de la nerespectarea orelor de mese, la omiterea uneia dintre mesele principale sau la obiceiul de a manca haotic, fara respectarea unui numar de mese. Recomandarea internationala cu privire la programul zilnic de alimentare cuprinde 3 mese principale pe zi, mic dejun, pranz si cina, cu luarea acestora la aproximativ aceleasi ore in fiecare zi. Prin formarea unui program regulat, organismul isi poate desfasura functiile in mod normal, fiind sustinuta starea generala de sanatate. Orice factor ce intrerupe acest ciclu, va avea consecinte asupra sanatatii fizice si psihice.
Cuprins articol
Probleme ce pot aparea in urma meselor neregulate
Sus1. Apare anxietatea
Omiterea unei mese sau distantele prea mari intre 2 mese consecutive pot impacta sanatatea psihica. Un studiu din 2018 a concluzionat ca adolescentii ce sareau peste micul dejun au fost predispusi la stres, depresie si anxietate. Atunci cand trece prea mult timp intre mese, organismul primeste un semnal de a produce cortizol. Cortizolul, numit si ,,hormonul stresului’’ este eliberat in incercarea de a regla glicemia, dar va produce in paralel si un raspuns la stres in organism. Astfel apar anxietatea, schimbarile de dispozitie, iritabilitatea.
2. Scaderea semnificativa a energiei
Mesele neregulate, fara respectarea unui model de la o zi la alta, vor crea schimbari foarte variate ale glicemiei. Aceste variatii nu sunt deloc bune pentru nivelul de energie. Nivelul de energie scade, si in special energia psihica, intrucat creierul este organul cel mai sensibil la modificarile de glucoza.
Organismul are nevoie de alimentare pe tot parcursul zilei, cu pauze de digestie intre mese. Atunci cand sariti peste o masa, corpul ramane fara calorii, deci fara combustibil, si nivelul de energie va scadea brusc.
3. Dereglarea semnalelor de foame-satietate
Organismul uman are semnale precise ce indica starea de foame, respectiv de satietate, semnale reprezentate de hormoni. Hormonul numit leptina este responsabil de scaderea apetitului atunci cand corpul s-a saturat, iar ghrelina este hormonul ce induce senzatia de foame, atunci cand corpul are nevoie de combustibil. Atunci cand nu sunt ,,ascultati’’, acesti hormoni se pot deregla cu usurinta, semnalele se amesteca si organismul nu mai diferentiaza foamea de satietate. Astfel, ajungeti sa nu mai intelegeti daca va este foame sau nu, sa aveti senzatia de lipsa de satietate permanenta si sa continuati un cerc vicios.
Pe termen lung, aceasta dereglare poate induce consecinte serioase asupra sanatatii si pot aparea afectiuni din categoria tulburarilor de alimentare, precum bulimia, mancatul compulsiv sau anorexia. Odata dereglat sistemul hormonilor leptina-ghrelina, este foarte dificil de reluat.
4. Apar poftele alimentare, in special pentru zahar si carbohidrati
Atunci cand apar variatii si scaderi ale glicemiei, din cauza meselor neregulate, aparitia poftelor alimentare puternice este una dintre principalele consecinte. Aceste pofte apar in special pentru alimentele ce contin zahar si/sau cu continut mare de carbohidrati. Aceste alimente vor da o crestere brusca a energiei, care insa dureaza foarte putin, nefiind astfel tipul de energie preferata de catre organism.
Astfel, daca sariti peste mesele principale, sau daca nu respectati un program regulat al celor 3 mese, va puteti pierde controlul, veti fi mai predispus sa faceti alegeri alimentare nesanatoase si sa va dereglati metabolismul. Daca motivul pentru care omiteti unele mese este pentru a pierde in greutate, trebuie sa intelegeti ca rezultatul va fi contrar, tocmai din cauza acestor pofte. Pe termen lung, omiterea meselor va duce la mancat compulsiv, la sentimente de vinovatie legate de mancare si la o relatie toxica cu mancarea, toate fiind comportamente ce favorizeaza cresterea in greutate.
5. Apare riscul de deficiente nutritionale
Mesele neregulate si omiterea meselor principale pot duce la deficiente nutritionale din diverse motive. In primul rand, omiterea unei mese va induce omiterea unui numar de calorii si de nutrienti esentiali organismului. O varietate de vitamine, minerale, aminoacizi si proteine se pierd din alimentatia zilnica atunci cand nu sunt consumate in cantitate suficienta.
In plus, alegerea carbohidratilor rafinati si a alimentelor bogate in zahar, din cauza senzatiei prea puternice de foame, adauga un numar de calorii numite calorii ,,goale’’, ce nu aduc nutrienti esentiali, vitamine sau minerale. Desi carbohidratii fac parte din esentialul zilnic de nutrienti, este important sa alegem carbohidrati integrali, din surse precum cerealele integrale, fructele, legumele, leguminoasele, pentru a evita aparitia deficientelor nutritionale.
6. Deregralea sistemului digestiv
In timp, mesele neregulate dau organismul peste cap, iar efectele apar in primul rand la nivelul sistemului digestiv. Pot aparea simptome precum greata si varsaturile, tulburari de tranzit precum diareea sau constipatia. Din cauza neregularitatii meselor si a alimentelor consumate, sistemul digestiv isi va pierde autonomia, ciclurile de digestie devin si ele neregulate si apar diverse manifestari, diferite de la o zi la alta.
Mai mult decat atat, daca va aflati intr-un cerc vicios de omitere a meselor, urmata de mancat compulsiv, acest lucru va deregla si mai mult digestia. Sistemul digestiv are nevoie de o rutina zilnica si de respectarea semnalelor de foame-satietate date de hormoni, pentru a functiona corespunzator si a elimina reziduurile alimentare.
7. Creste riscul de a dezvolta tulburari alimentare
Studiile arata ca tulburarile de alimentare apar mai frecvent in randul persoanelor cu obiceiuri alimentare nesanatoase, precum mesele neregulate. Mancatul compulsiv este prima etapa dintr-un sir mai lung de afectiuni ce pot aparea din cauza programului haotic de alimentare. Afectiuni precum bulimia, ortorexia sau anorexia sunt severe, cu implicatii organice si psihice serioase.
Recomandari
SusDaca va regasiti in nerespectarea unui program de mese si in omiterea unor mese, din diverse motive, iata cateva recomandari. Incercati sa tineti cont de urmatoarele aspecte, pentru a nu ajunge sa mai sariti peste mese:
• Consumati mese mai mici, de 3 ori pe zi, mai degraba decat consumul uneia sau a doua mese mari
• Alegeti gustari sanatoase, precum fructele sau iaurtul, atunci cand nu puteti ajunge la masa la timpul potrivit
• Planificati-va mesele in avans si pregatiti-le cu o zi sau doua inainte. Astfel va asigurati ca aveti o masa gatita si echilibrata, fara sa fie nevoie sa apelati la variante rapide nesanatoase.
• Programati-va activitatile zilnice si saptamanale in functie de programul meselor. Nu sacrificati ora de mic-dejun, pranz sau cina, pentru alte aspecte.
• Setati-va o alarma la ora pranzului, pentru a va intrerupe din programul ocupat.
• Amintiti-va mereu ca mancarea reprezinta combustibilul de care aveti nevoie pentru orice activitate zilnica.
Concluzie
SusMesele neregulate si programul diferit de la o zi la alta reprezinta obiceiuri alimentare nesanatoase, ce vor deregla intregul organism, in timp. Astfel este esential sa intelegem ca omiterea unei mese, indiferent de motiv, nu va aduce beneficii de niciun fel asupra organismului, ci dimpotriva, creste riscul unor patologii serioase. Consecintele variaza de la afectiuni ale sistemului digestiv, tulburari de metabolism la afectarea sanatatii mintale si la tulburari de alimentare.
Bibliografie:
https://www.piedmont.org/living-better/what-happens-to-the-body-when-you-skip-meals
https://www.eatingwell.com/article/7561431/scary-things-that-could-happen-to-your-body-when-you-skip-meals/
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- 11 schimbari simple pentru o alimentatie mai sanatoasa
- Cele 12 minuni ale bananelor pentru sanatate
- Recuperarea unghiei: abordari moderne in gestionarea onicomicozei
- Beneficiile dietei mediteraneene
- Tot ce trebuie sa stii despre durerile de cap
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Mese neregulate? Iata cum te pot afecta
- Ai menstruatii neregulate si par in exces? Afla care este afectiunea de care ...
- Topul alimentelor recomandate pentru o digestie buna