Fructul care iti da o stare de bine si te ajuta sa slabesti
Generalitati
SusCiresele sunt considerate fructe-minune, deoarece prezinta foarte multe proprietati: sunt diuretice, anticancerigene, regeneratoare, antiinflamatorii si energizante. Mai mult, acestea sunt sarace in calorii, de aceea sunt ideale persoanelor care urmeaza o dieta.
De asemenea, acestea contin A, E, C si cantitati mici de vitamina K si D. Contin si magneziu, zinc, sodiu, clor, vitamine din complexul B, precum si fier si potasiu. Mare atentie insa de unde le cumperi, nefiind recomandat sa consumi cirese care sunt stropite si care in loc sa aiba beneficii asupra sanatatii, pot provoca neplaceri.
Principalele beneficii ale consumului de cirese
Sus• Bogate in antioxidanti, avand rolul de a proteja celulele de actiunea nefasta a radicalilor liberi. Antioxidantii pe care ii gasim in cirese se numesc antocianine si pot reduce riscul de aparitie al bolilor de inima si al cancerului. De asemenea, antocianinele imbunatatesc memoria.
• Surse importante de minerale si vitamine. Mai exact, ciresele sunt bogate in vitaminele B1, B2, B3, B6, dar si vitamina C, A si vitamina E. De asemenea, contin si minerale, precum calciu, fosfor, fier, magneziu si potasiu, betacaroten si melatonina, un hormon care regleaza ciclurile de somn.
• Mentin greutatea corpului si ajuta la slabit. Ciresele sunt fructele cele mai sarace in calorii si au un continut ridicat de apa. Mai exact, un bol de cirese contine numai 87 de calorii, 22 de grame de carbohidrati, 1 gram de proteine si 3 grame de fibre.
In acelasi timp, acestea sunt bogate in nutrienti, vitamine, minerale, care sunt esentiale pentru o viata sanatoasa si contribuie la mentinerea greutatii corporale ideale. Totodata, se pare ca antocianii din cirese activeaza o molecula care poate intensifica arderea grasimilor si reduce stocarea acestora.
Pe de alta parte, acestea reprezinta un aliat de nadejde in curele de slabire, cozile de cirese avand un rol esential in scaderea in greutate. Ceaiul din cozi de cirese accelereaza metabolismul si determina arderea caloriilor.
• Incetinesc procesul de imbatranire si cresc imunitatea organismului.
• Ofera energie. Sunt bogate in carbohidrati si fibre si au si un indice glicemic scazut.
• Protejeaza inima, deoarece sunt bogate in potasiu. Ciresele mentin tensiunea arteriala in limitele normale si reduc riscul aparitiei atacului de cord sau a altor boli cardiovasculare. Totodata, contribuie si la eliminarea excesului de sodiu din organism.
• Ceaiul din cozi de cirese reprezinta un excelent remediu impotriva infectiilor urinare, deoarece este un bun diuretic.
• Alunga insomniile prin imbunatatirea calitatii somnului. Acestea contin melatonina, un hormon care scade temperatura corpului, determinand o stare de somnolenta. Melatonina regleaza ritmul cardiac si ciclul de somn al organismului.
• Prezinta proprietati antiinflamatorii si pot ameliora durerile. Cercetatorii au demonstrat ca extractul de cirese inhiba actiunea ciclo-oxigenazelor. Aceste enzime sunt componente importante ale procesului inflamator si cauzeaza aparitia senzatiei de durere.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
Articole recomandate
- Dieta inaintea Sarbatorilor de Iarna
- Depresia si influenta ei asupra vietii de cuplu
- Cat de importanta este hidratarea pe canicula
- Sucul de cirese - riscuri si beneficii pentru sanatate
- Cura cu cirese: efecte remarcabile!
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Ciresele - sursa inepuizabila de antioxidanti
- Ciresele au un continut bogat in vitamine. Ce beneficii nestiute au fructele ...
- Cum sa pastrati sanatatea aparatului digestiv?
Citeste pe aceeasi tema
- Adevarul despre indulcitorii artificiali: te ajuta sa slabesti sau iti afecteaza sanatatea?
- Top 10 mituri din sanatate anulate de stiinta
- 50 de sfaturi pentru imbunatatirea dietei
- 10 secrete pentru o viata mai lunga. Cum poti trai pana la 100 de ani!
- Strugurii si beneficiile lor: cea mai buna protectie anticancer din lume