Excesul de mancare poate fi daunator organismului
Generalitati
SusUneori simtim nevoia sa mancam mai mult, fie anumite alimente, fie dulciuri. Insa mancatul excesiv poate avea efecte nedorite nu numai asupra taliei, ci si asupra sanatatii.
De aceea, este indicat sa stim care sunt cauzele poftei de mancare in exces, cum putem evita sa mancam prea mult si, mai ales, ce probleme pot sa apara dupa mesele copioase.
Principalele cauze ale neplacerilor digestive sunt consumul excesiv de dulciuri, condimente sau muraturi si de mancaruri prea grase. Nociv este si consumul de alcool, cafea si fumatul in exces.
Mai mult, excesul de alcool poate irita tractul digestiv si poate declansa arsuri la stomac. De aceea, daca vrei sa preintampini instalarea problemelor digestive, este necesar sa mananci si sa bei cu moderatie. De asemenea, nu dormi imediat dupa ce ai mancat, ci iesi la o plimbare in aer liber.
Cuprins articol
Factorii principali care provoaca pofta de mancare excesiva
Sus• Factori emotionali. Atunci cand mananci mult este foarte posibil sa fie o componenta emotionala la mijloc.
De exemplu, atunci cand esti stresat, poti simti nevoia sa mananci multe dulciuri intre mese, dulciuri care stimuleaza productia de endorfine, hormoni care ofera o stare de bine pentru moment. Incearca sa inlocuiesti consumul de dulciuri cu fructe si legume proaspete.
• Deshidratarea, oricat ar parea de ciudat, poate sa cauzeze senzatie de foame. Este foarte posibil ca, de fapt, sa-ti fie sete, iar tu sa confuzi senzatia aceasta cu cea de foame. In acest sens, este foare util sa bei cat mai multa apa ziua.
• Nu rata micul dejun! Aceasta masa este obligatorie daca iti doresti sa ai energie pe parcursul intregii zile. De asemenea, este indicat sa ai o pauza de cel mult patru ore intre o masa si o gustare.
• Nu neglija orele de somn. Este foarte posibil ca atunci cand nu dormi bine, fie prea putine ore, fie ai un somn agitat, din cauza oboselii, sa te simti foarte flamand a doua zi.
• Acorda-ti timp cand mananci. Chiar daca esti extrem de grabita, nu manca niciodata repede, ci savureaza mancarea, astfel incat sa ai senzatia de satietate atunci cand te ridici de la masa.
Probleme care pot aparea dupa mesele copioase
Sus• Indigestia reprezinta o tulburare digestiva care apare atunci cand sucul gastric nu mai reuseste sa digere alimentele, iar stomacul este umplut pana la refuz. Simptomele indigestiei sunt: dureri abdominale, senzatia de voma, de greata, diaree, flatulenta.
Daca vrei sa eviti aceste neplaceri, trebuie sa ai grija la ce si cat mananci, nu-ti forta stomacul cu multe alimente grele, mai ales daca ai tinut post o perioada. Renunta pe cat posibil la prajeli si mancaruri foarte grase. De asemenea, nu consuma lichide in timpul mesei, ci abia dupa ce ai terminat de mancat.
• Meteorismul sau balonarea apare atunci cand bei in timpul mesei bauturi acidulate sau alcool, sau atunci cand mananci foarte repede si inghiti aer in timp ce mananci.
• Dispepsia este o maladie functionala, nefiind cauzata de o leziune vizibila sau de o inflamatie. Dispepsia consta in anomalii functionale musculare si nervoase ale organelor digestive: esofag, stomac, intestinul subtire si gros, vezica biliara.
Principalele simptome sunt: durere sau disconfort resimtite in ”capul pieptului", balonare, greata, varsaturi.
Simptomele apar mai ales dupa mese cu alimente grase si condimentate, insotite de cantitati mari de alcool sau bauturi carbogazoase.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Obiceiuri daunatoare ficatului
- Alimentatia in timpul sarcinii
- Astmul bronsic la adolescenti si adulti
- Talasemia - Boala ereditara
- Oboseala si somnolenta: cauze comune
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Anxietatea - cum iti afecteaza viata?
- Vitaminele esentiale pentru un copil sanatos, energic si destept
- 5 mituri surprinzatoare despre excesul de greutate