Dieta TLC
Generalitati
SusDieta TLC este un tip de dieta prin intermediul careia se limiteaza consumul de grasimi animale si se incurajeaza un stil sanatos de viata. Dieta este conceputa pentru a sustine scaderea colesterolului si a reduce riscul bolilor cardiovasculare sau atacurilor de cord. In plus, programul dietetic TLC implica si recomanda exercitiile fizice, dar si alte modificari in stilul de viata al unei persoane pentru o stare buna de sanatate.
Aceasta dieta nu este un moft, fiind bazata pe studii stiintifice care i-au dovedit eficienta. Totusi, daca va doriti o dieta care sa va ajute sa pierdeti in greutate, dieta TLC nu este cea mai buna optiune.
Cuprins articol
Cum functioneaza dieta TLC?
SusAceasta dieta presupune un consum total de calorii care sa contribuie la mentinerea greutatii corporale a unei persoane. Nutritionistul va fi cel care va stabili care este aportul zilnic ideal de calorii pentru fiecare persoana. Acesta va depinde de inaltime, greutate, sex, nivelul de activitate al unui individ, dar si de alti factori.
Cercetarile au demonstrat ca grasimile saturate din dieta obisnuita pot creste cantitatea de colesterol rau din corp. Dieta TCL este conceputa pentru a minimiza cantitatea de grasimi saturate pe care o va consuma o persoana, in scopul scaderii colesterolului total.
De aceea, este foarte important sa se inlocuiasca grasimile saturate cu grasimi nesaturate. Grasimile saturate sunt cele care devin solide la temperatura camerei si provin atat de la produsele de orgine animala (carnea, ouale, produsele lactate, etc.), dar si de la produse vegetale (nuci de cocos, palmier, etc.). Cele nesaturate sunt cele care isi pastreaza forma la temperatura camerei. Sursele principale de grasimi nesaturate sunt alunele, nucile, semintele, uleiul de masline, pestele gras, avocado si altele.
Principliile dietei TLC
SusLiniile directoare ale dietei TLC presupun:
- consumul a mai putin de 7% de grasimi saturate din numarul total de calorii
- aportul total de grasimi nu va depasi 25-35% din numarul total de calorii consumate
- limitarea cantitatii de sodiu la 2400 mg pe zi
- controlul aportului de colesterol care nu va depasi 200 mg
- efectuarea a minim 30 de minute de exercitii fizice, cinci zile pe saptamana
- cresterea cantitatii de fibre solubile prin includerea in dieta a cat mai multe fructe si legume proaspete.
- se vor elimina din dieta alimentele procesate.
Avantajele si dezavantajele dietei TLC
SusPrintre punctele forte ale dietei TLC se numara:
- este simpla si usor de urmat
- ajuta la scaderea colesterolului si micsoreaza riscul aparitiei bolilor cardiovasculare
- poate fi recomandata majoritatii oamenilor, cu exceptia cazurilor in care este interzisa de medic.
Printre dezavantajele dietei TLC pot fi specificate:
- prin intermediul acestei diete nu se slabeste intr-un ritm rapid, dar totusi ar putea sa scada si greutatea, in acelasi timp cu valorile colesterolului
- pentru ca dieta sa aiba succes, trebuie sa adoptati un ritm sanatos de viata: sa faceti exercitii fizice, sa nu fumati, sa nu beti alcool in exces. De aceea, dieta ar putea fi considerata mai dificila pentru anumite persoane.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Chitosanul: reducerea nivelului de colesterol si a greutatii corporale
- Efectele secundare ale tratamentelor pentru scaderea colesterolului
- Suplimente alimentare utilizate pentru scaderea colesterolului
- Instrumentele pentru scaderea nivelului de colesterol
- 8 cauze ale colesterolului marit
- Analize biochimice - analiza bilirubinei si a grasimilor sanguine (colestero ...
- Hipercolesterolemia - valoarea colesterolului crescuta
- Topul alimentelor care scad colesterolul
- Alimente care scad colesterolul