Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Dieta pentru sanatatea plamanilor

Actualizat la data de: 14 Noiembrie 2012

Generalitati

Sus
Dieta pentru sanatatea plamanilor

Atunci cand un om respira, plamanii sai se dilata si se contracta. Acestia transporta oxigenul la sange si elimina dioxidul de carbon toxic. Totusi, aerul pe care il respiram poate contine mai multe componente toxice care ar putea sa deterioreze plamanii. Organismul poate fi vindecat de acest prejudiciu cu ajutorul unor substante nutritive.

Exista anumite alimente care ofera plamanilor doze mari de substante nutritive esentiale care le permit sa ramana cat mai sanatosi cu putinta. Aceste alimente pot ajuta organismul in procesul vindecarii anumitor boli care afecteaza plamanii. Lista este destul de extinsa, dar exista cateva produse alimentare care sunt foarte importante pentru mentinerea sanatatii plamanilor.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Antioxidantii
  3. Lactatele
  4. Cresterea aportului de magneziu
  5. Pestele si alte alimente bogate in acizi grasi Omega 3
  6. Apa
  7. Cafea
  8. Citeste pe aceeasi tema

Antioxidantii

Sus

S-a demonstrat stiintific faptul ca bolnavii care sufera de boli pulmonare obstructive cronice au un nivel mai scazut de antioxidanti (substante nutritive cu rol benefic pentru organism ce protejeaza celulele de diferite tipuri de daune) in sangele lor.

Nivelul scazut de antioxidanti ar putea avea un rol important in dezvoltarea astmului cronic. O dieta bogata in antioxidanti care contine vitamina C si flavonoide ar putea contribui la sustinerea sanatatii respiratorii.

Cele mai bune surse de antioxidanti sunt fructele si legumele proaspete, in special fructele de padure, verdeturile, rosiile, ardeii si ciresele. Consumati fructe si legume de diverse culori pentru a va asigura ca obtineti din alimentatie cat mai multi antioxidanti.

Lactatele

Sus

Daca aveti probleme pulmonare, luati in considerare eliminarea produselor lactate din dieta dumneavoastra. Cazeina, o proteina din lapte, poate creste productia de mucus in plamani, o problema caracteristica mai multor afectiuni care afecteaza plamanii.

Cresterea aportului de magneziu

Sus

Cercetatorii au constatat ca nivelul de magneziu joaca un rol important in functionarea normala a plamanilor si ca deficientele ar putea contribui la scaderea functiei pulmonare. Alimentele bogate in magneziu sunt cerealele integrale, legumele verzi (in special spanacul), nucile si alunele (mai ales migdalele), semintele, fasolea si bananele.

Pestele si alte alimente bogate in acizi grasi Omega 3

Sus

Introduceti produsele din peste sau semintele in meniul dumneavoastra saptamanal. Acizii grasi Omega 3 care se gasesc in grasimile din peste pot proteja suplimentar plamanii.

Acesti acizi grasi sunt cunoscuti pentru faptul ca ajuta la diminuarea inflamatiei care poate fi asociata cu bolile cronice respiratorii. Adaugarea pestelui in meniu, de doua ori pe saptamana este suficienta. Unele specii de pesti contin valori ridicate de mercur si consumul rdicat al acestora poate fi nesanatos.

Apa

Sus

Apa este esentiala pentru plamani sanatosi. Plamanii iritati sunt mult mai sensibili la iritatii. Orice persoana, pentru a fi hidratata corespunzator, ar trebui sa bea sase-opt pahare cu apa in fiecare zi.

Cafea

Sus

O ceasca sau maxim doua de cafea pe zi s-a demonstrat ca poate imbunatati functia pulmonara si poate diminua manifestarile specifice astmului. Toate aceste beneficii se datoreaza cofeinei.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate