Dieta macrobiotica
Generalitati
SusDieta macrobiotica nu este un simplu plan de nutritie. Este un mod de viata. Daca sunteti atrasi de conceptul de a manca natural, organic si vi se pare interesanta ideea de a implica latura spirituala, atat in viata dumneavoastra, cat si in alegerea alimentelor pe care le consumati, atunci dieta macrobiotica ar putea fi potrivita pentru dumneavoastra.
Originara din Japonia, principiul dietei macrobiotice este de a combina invataturile budismului Zen cu o dieta vegetariana in stil occidental. Pe langa lista de alimente permise, este recomandat un mod de viata care transcende stilul de viata, atitudinea si practicile dietetice. Cuvantul macrobiotic provine din limba greaca si inseamna "viata minunata" sau "viata lunga".
Desi nu a fost dovedit stiintific, se presupune ca o dieta macrobiotica, ce contine alimente nutritive si sanatoase, poate proteja impotriva cancerului si a altor boli cronice.
Cuprins articol
Planul dietetic macrobiotic
SusCei care urmeaza dieta macrobiotica ar trebui sa manance alimente naturale cultivate pe plan local, preparate si consumate in mod traditional, cum ar fi prin fierbere, coacere sau preparate la abur. In meniurile dietei macrobiotice pot fi incluse cereale integrale, legume, seminte, soia, peste si fructe. Este permis consumul oricarui tip de aliment care se potriveste nevoilor unei persoane.
Planul dietetic este in esenta unul vegetarian, care permite sa se manance peste sau carne doar ocazional. Alimentele se vor mesteca incet, bine si vor fi consumate in starea lor naturala. Nu sunt recomandate alimentele procesate. Vor fi excluse carnea si lactatele bogate in grasimi, zaharurile, cafeaua, ceaiurile, bauturile cofeinizate, alcoolul, faina rafinata, condimentele foarte iuti, produsele chimice si conservantii, carnea de pasare, cartofii si dovleceii.
Din meniurile zilnice ar putea face parte anumite fructe si legume, cum ar fi rosiile, vinetele, ardeii, insa numai in cantitati limitate. Alimentele excluse se considera a fi hiperstimulante sau prea concentrate si prin urmare nu sunt capabile sa ofere un echilibru organismului.
Este dezaprobata utilizarea de vitamine si suplimente minerale, desi nu se poate obtine o armonie nutritionala fara acestea. Specialistii si adeptii acestei diete, sugereaza sfatul unui dietetician care sa ofere recomandari pentru atingerea unui echilibru yin-yang si sfaturi pentru acoperirea deficientelor nutritionale.
Dieta macrobiotica tipica trebuie sa contina:
- cereale integrale - in mod special orez brun - 50-60%
- legume (si alge marine) - 25-30%
- fasole - 5-10%
- peste, nuci, seminte, fructe, supa miso - 5-20%
- supa (preparata din ingredientele de mai sus) - 1-2 cesti pe zi.
Care sunt liniile directoare ale dietei macrobiotice?
Sus- Cerealele integrale ar trebuie sa reprezinte de obicei intre 50-60% din totalul fiecarei mese. Cerealele integrale ar putea include orezul brun, grau, mei, secara, porumb, hrisca si alte cereale integrale. Fulgii de ovaz, pastele, painea, produsele de patiserie si alte tipuri de fainoase pot fi consumate doar ocazional.
- Se vor bea 1-2 castroane de supa pe zi.
- Legumele vor insuma 25-30% din aportul alimentar de zi cu zi. Pana la o treime din legume pot fi crude. In caz contrar, legumele vor fi fierte, gatite la abur sau coapte.
- Fasolea (indiferent de soiul de fasole) si tofu vor alcatui 10% din cantitatea produselor alimentare consumate zilnic.
- Dintre produsele de origine animala este permis sa se manance o cantitate mica de peste sau fructe de mare, de mai multe ori pe saptamana. Carnea de porc, vita, pasare, ouale si lactatele vor fi evitate. Pestele sau fructele de mare pot fi condimentate cu wasabi, hrean sau mustar, pentru a ajuta la detoxifierea organismului, ca urmare a efectelor pe care le pot avea asupra acestuia pestele sau fructele de mare.
- Seminte si nuci vor fi incluse cu moderatie in cadrul dietei. Pot fi usor prajite si sarate cu sare de mare.
- Fructele achizitionate de la producatorii locali se vor consuma de mai multe ori pe saptamana. Printre fructele permise se numara: merele, perele, piersicile, caisele, strugurii, fructele de padure, pepenele galben, dar si alte fructe. Fructele tropicale, cum ar fi mango, ananasul si papaya ar trebui sa fie evitate.
- Deserturile se vor lua cu moderatie (de aproximativ doua-trei ori pe saptamana) si sunt recomandate mai ales persoanelor care au o stare buna de sanatate. Pot fi consumate alimentele care sunt in mod natural dulci (cum ar fi sucurile de fructe), dar si indulcitorii naturali, cum ar fi siropul de orez sau malt. Vor fi excluse zaharul, mierea, melasa, ciocolata sau alte tipuri de produse dulci sau indulcitori.
- Uleiul folosit pentru gatit este, de obicei, uleiul nerafinat. Unul din cele mai folosite este uleiul negru de susan, dar si uleiul de porumb si cel din seminte de mustar.
- Condimentele permise sunt: sarea de mare, otetul de orez brun, radacina rasa de ghimbir, muraturi, seminte prajite de in, praz, etc.
Efectele secundare ale dietei macrobiotice
SusDieta macrobiotica este considerata de unii nutritionisti a fi prea restrictiva. De asemenea, se presupune ca aceasta priveaza organismul de anumiti nutrienti, cum ar fi proteinele, vitamina B12, fier, magneziu si calciu. Lipsa de energie poate fi consecinta consumului insuficient de proteine.
Dieta macrobiotica nu trebuie urmata de femeile insarcinate sau de cele care alapteaza, intrucat este posibil ca unele versiuni sa nu ofere anumiti nutrienti pentru dezvoltarea si cresterea normala a copilului.
Unele tipuri de diete macrobiotice foarte stricte presupuneau exclusiv consumul de cereale. Acestea pot avea ca rezultat malnutritie severa si chiar decesul celor care le urmeaza pe termen lung.
In general, dieta macrobiotica stricta care nu include niciun produs alimentar de origine animala poate determina deficiente nutritive, daca nu este planificata cu atentie. Pericolul poate fi accentuat pentru persoanele care sufera de cancer, care ar putea sa se confrunte cu pierderea nedorita in greutate si deseori, cu privarea de nutrienti si calorii.
Chiar si copiii ar putea fi predispusi la aparitia de dezechilibre nutritionale daca adopta dieta macrobiotica.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Deficitul de substante nutritive - boli si simptome
- Digestia si absorbtia eficienta a substantelor nutritive
- Cele 7 substante nutritive esentiale unei diete echilibrate
- Nutritia inainte si dupa exercitiile fizice
- Sfaturi de nutritie pentru pacientii care sufera de cancer
- 7 suplimente nutritive periculoase pentru barbati
- Adevarul despre suplimentele nutritive pentru sportivi
- Valoarea nutritiva a principalelor alimente – cat? Cum? Si de ce? Este bin ...
- Avantajele unui stil de viata sanatos: alimente bio, suplimente nutritive bi ...