Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Dieta in functie de varsta

Actualizat la data de: 28 Martie 2018

Generalitati

Sus
Dieta in functie de varsta

Organismul uman se modifica odata cu inaintarea in varsta, iar metabolismul devine din ce in ce mai lenes, altfel spus la 40 de ani nu se poate slabi la fel de usor ca la 20 de ani.

De aceea, specialistii sustin ca dietele trebuie adaptate in functie de schimbarile care au loc in organism. O dieta sanatoasa inseamna un aport mai mare de proteine si nu mai mult de 1.800 de calorii zilnic.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Intre 20 si 30 de ani
  3. Intre 30 si 40 de ani
  4. Dupa 40 de ani
  5. Citeste pe aceeasi tema

Intre 20 si 30 de ani

Sus

La aceasta varsta, kilogramele in plus nu reprezinta o corvoada, intrucat majoritatea femeilor pot slabi la fel de usor precum s-au ingrasat. Este insa necesar sa se respecte anumite reguli esentiale care sa asigure un echilibru intre modul de viata si stilul alimentar.

Astfel, este bine sa se manance de trei ori pe zi, iar alimentatia sa fie bogata in fructe si legume. Bauturile carbogazoase este bine sa fie inlocuite cu apa plata sau sucuri naturale. Dulciurile pot fi consumate, dar nu in exces si pot fi inlocuite cu nuci crude, migdale sau fructe.

Micul dejun este foarte important si poate consta in iaurt, fructe de sezon si cereale integrale. La pranz, masa poate consta in gratar slab, de pui sau de vita. Portia de carne nu trebuie insa sa depaseasca marimea unei palme.

Mancarurile cu sos trebuie evitate pe cat posibil. In schimb, sunt de preferat supele sau ciorbele pentru masa de pranz. La cina, nu se consuma grasimi, ci salate sau orez brun in combinatie cu branza slaba de vaci.

Intre 30 si 40 de ani

Sus

La aceasta varsta, stilul de viata este mult mai alert, iar timpul se imparte cel mai probabil intre serviciu si scoala. In plus, o sarcina este posibil sa lase in urma cateva kilograme in plus. De aceea, activitatile fizice sunt foarte utile, atat pentru silueta, cat si pentru sanatatea emotionala, ele ajutand la eliminarea stresului.

Micul dejun este la fel de important si nu trebuie omis. Fainoasele ar trebui excluse din alimentatie si inlocuite cu fructe si legume. Masa de pranz poate fi alcatuita din peste, carne slaba preparata fie la gratar, fie la cuptor, iar cina ar trebui sa fie alcatuita din salate sau supe slabe.

Hidratarea este si ea importanta, in special pentru reglarea metabolismului.

Acum, orice dieta este indicat sa fie combinata cu mult sport si o intretinere corporala adecvata, fiindca incep sa apara anumite procese de imbatranire fireasca a organismului.

Dupa 40 de ani

Sus

De acum, in special femeile devin predispuse la diabet, afectiuni cardiovasculare, osteoporoza si obezitate. In plus, se apropie menopauza, iar schimbarile hormonale determina anumite modificari in functionarea organismului.

Trebuie evitate alimentele care cresc colesterolul, precum carnea de porc, ouale, untul, smantana. Alimentatia este bine sa fie bogata in vitamina C, complexul de B-uri, magneziu, calciu, minerale, proteine, glucide si cat mai putine lipide.

Sportul este esential, asigurand inclusiv buna functionare a inimii. Carnea rosie slaba este o excelenta sursa naturala de calciu si poate tine osteoporoza la distanta, de aceea este indicat a fi consumata de doua ori pe saptamana.

Important de retinut este faptul ca indiferent de varsta dieta trebuie sa fie una echilibrata, care sa cuprinda alimente din toate grupele.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate