Dieta fara gluten
Generalitati
SusDieta fara gluten este regimul alimentar care trebuie urmat de persoanele diagnosticate cu boala celiaca sau de cele cu alergii la gluten. Boala celiaca este o conditie autoimuna caracterizata prin impiedicarea absorbtiei nutrientilor de catre intestinul subtire.
Glutenul este o proteina care se gaseste in numeroase soiuri de cereale: grau, orz, secara, ovaz. Glutenul este un tip specific de proteina care nu se gaseste insa in compozitia carnii sau a oualor.
La inceput, o dieta fara gluten poate fi frustranta. Cu rabdare si creativitate, veti descoperi ca exista destul de multe alimente pe care le puteti consuma si de care va puteti bucura.
Cuprins articol
Alimente permise
SusEste important sa va asigurati ca toate aceste produse alimentare nu sunt prelucrate sau amestecate cu gluten, aditivi sau conservanti. Printre alimentele sanatoase, delicioase si care nu contin gluten in mod natural se numara:
- fasolea, nucile - in forma lor simpla si neprelucrata
- ouale proaspete
- carnea de peste, carnea proaspata de pui (nu pane, nu aluat sau marinata)
- fructele si legumele
- cele mai multe dintre lactate.
Exista si cereale sau alimente cu amidon care pot fi incluse in dieta fara gluten:
- amarant
- hrisca
- porumb
- malai
- in
- faina fara gluten
- mei
- orez
- quinoa
- sorg
- soia
- tapioca.
Alimente de evitat
SusNu consumati alimente si bauturi care contin:
- orz (de obicei maltul rezulta din orz)
- secara
- grau.
Evitarea produselor alimentare care contin grau poate fi o provocare, intrucat acesta poate fi inclus si sub alte denumiri in compozitia unor alimente. Faina de grau poate fi denumita:
- faina dura
- faina de cartofi
- faina de graham
- gris
- alac.
In general, se vor evita urmatoarele alimente din comert, cu exceptia cazului in care pe eticheta acestora este specificat faptul ca nu contin gluten si au in compozitie porumb, orez, soia sau cereale fara gluten:
- bere
- paine
- prajituri si placinte
- bomboane
- cereale
- biscuiti
- crutoane
- cartofi prajiti
- sosuri, inclusiv sos de soia
- inlocuitori de fructe de mare sau carne
- paste
- carnuri si mezeluri procesate
- alimente condimentate
- legume sau carnuri cu diverse sosuri.
Anumite tipuri de cereale, cum ar fi ovazul, pot fi contaminate cu grau in timpul cresterii etapelor de productie. Din acest motiv, dieteticienii si medicii recomanda evitarea ovazului cu exceptia cazului in care pe eticheta produselor care contin ovaz este specificat faptul ca nu exista gluten.
Alte produse pe care le puteti consuma sau utiliza si care contin gluten ar putea fi:
- medicamente si vitamine
- aditivi alimentari (aroma de malt, amidon alimentar modificat, etc.).
Rezultate
SusPersoanele care sufera de boala celiaca si urmeaza o dieta fara gluten vor experimenta mai putine simptome, dar si mai putine complicatii ale bolii. Aceasta dieta o vor urma pe tot parcursul vietii lor. In cazurile severe, dieta fara gluten nu poate impiedica aparitia manifestarilor si nici complicatiile bolii celiace. In aceste cazuri, medicii vor prescrie medicamente pentru a suprima activitatea sistemului imunitar.
Riscuri
SusRiscul principal al adoptarii unei diete fara gluten este asimilarea unui nivel scazut de vitamine si minerale, cum ar fi fier, calciu, tiamina, riboflavina, niacina si acid folic. Este important ca orice persoana care urmeaza o dieta fara gluten sa se adreseze medicului pentru ca acesta sa ii recomande suplimente alimentare de vitamine, pentru restabilirea echilibrului vitaminic din organism.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
Articole recomandate
- Dieta pentru persoanele cu psoriazis
- Cat de mult ajuta la slabit excluderea glutenului din alimentatie
- Surse alimentare ascunse de gluten
- Glutenul poate afecta sanatatea chiar daca nu ai intoleranta?
- Boala celiaca sau intoleranta la gluten
- Intoleranta la gluten si cancerul
- Dieta pentru hipoglicemie
- Consumul de gluten: benefic sau nociv
- Dieta Ornish